G4Media.ro

Un proiect care ar crește cheltuielile bugetare pentru șomaj cu 10 miliarde…

Somerii din Valcea au luat cu asalt Bursa Fortei de Munca; jumatate din numarul de solicitanti au fost selectati pentru a sustine demersurile ulterioare in vederea angajarii.

Un proiect care ar crește cheltuielile bugetare pentru șomaj cu 10 miliarde de lei pe an, în linie dreaptă în Parlament

Un proiect legislativ care prevede creșterea cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte prestații sociale a trecut de Senat și așteaptă raportul final al comisiei de specialitate, apoi votul din Camera Deputaților.

E vorba despre un proiect de lege pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă. Proiectul, inițiat de deputatul Adrian Dohotaru (plecat din USR) și sprijinit de PSD, Pro România și UDMR, vrea să crească de la 500 de lei la 1200 de lei Indicatorul Social de Referință (ISR), un indicator în funcție de care sunt calculate atât ajutorul de șomaj, cât și ajutorul pentru persoanele cu dizabilități și venitul minim garantat.

Impactul bugetar al acestei creșteri este calculat de inițiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estimează un impact bugetar anual de 856 milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual.

Proiectul a trecut deja de Senat în luna iulie și așteaptă raportul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților înainte de a intra la votul final. Proiectul de lege a fost discutat în ședința Comisiei de Muncă marți, dar raportul a fost amânat cu o săptămână, a declarat pentru G4Media.ro Cristian Seidler, deputat USR membru în comisie.

Adrian Dohotaru, inițiatorul proiectului de lege, a declarat pentru G4Media.ro că va depune un amendament pentru creșterea acestui indicator în trei etape: cu 240 de lei în 2021 și cu câte 210 lei în 2022 și 2023. ”Propunem etapizarea creșterii pentru a nu pune presiune mare pe buget. Am discutat și cu ceilalți inițiatori ai legii”, a spus Dohotaru.

El a mai spus că a propus ca votul final în Comisia de Muncă să fie dat săptămâna viitoare, apoi proiectul să intre în plen.

Dohotaru și-a motivat inițiativa prin necesitatea creșterii susținerii pentru categoriile defavorizate. ”E o idee falsă că România are mulți asistați social. De exemplu, acest Indicator Social de Referință a fost legat informal de salariul minim pe economie imediat după criza economică, dar de atunci salariul minim a crescut, IRS nu. El ar trebui să fie raportat la salariul minim. Chiar dacă impactul bugetar e mare, cea mai mare parte din acești bani se va întoarce la buget, prin consum”.

Guvernul a transmis un aviz negativ pentru proiectul de lege, arătând că inițiatorii nu prevăd sursa banilor necesari pentru creșterea ajutoarelor sociale.

Proiectul vine pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar prognozat pentru 2020 și 2021, creștere provocată atât de consecințele pandemiei de Covid-19, cât și de creșterile de pensii, alocații și salarii în mediul public.

Foto: Șomeri din Vâlcea în căutarea unui loc de muncă (Agerpres / Tudor Iosifaru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Confiscarea averilor clanului mafiot PSD, si din vanzarea lor, sa dam banii catre tot ce au promis ei votantilor!

    Hai ca se poate, haideti cu justitia asta, mergeti peste ei si tot ce nu pot justifica, confiscat !!! Luati si indemnizatia de revolutionar a lui Ciolacu, a lui mitraliera … tot ce gasiti ! In felul asta sunt bani pt tot ce se voteaza!

    • De ce numai PSD? Toate partidele politice au contribuit la distrugerea si jefuirea tarii. Si toti cu averi mai mari decat 99% din populatie. Nu poti sa faci omleta fara sa spargi ouale. Ne trebuie un conducator partriotic si puternic. Nu o marioneta a ambasadorilor si bancherilor.

      Sa incepem cu inceputul. Legea ilicitului. Sa dovedeasca CUM au facut banii aia din conturi care trebuiau sa intre la buget si la pensii, educatie si sanatate!

    • @Paytriot, +1
      Si nu doar politicienii. Ci si interlopii, firmele si persoanele care intermediaza coruptia si alte ilegalitati contra mita, spagi sau comisioane, si interpusii pe numele carora isi ascund o parte din avere. Jaful a fost ascuns nu doar in active imobiliare si in conturi bancare in tara, ci si in marile orase ale lumii spalatoare de bani.

  2. Si sursa de finantare?!? Aaaa, imprumuturi….

    Sa vezi inflatie de persoane cu dizabilitati, dupa ce se voteaza aceasta lege.

    • Sa vezi inflatie propriu-zisa (i.e. devalorizarea leului)! :))
      Nem problem, aurul meu iubeste inflatia!

  3. psd are nevoie de voturi, trebuie să găsească fraieri noi, nu pot ajunge toţi la căcâna!

  4. Oamenii din imagine se indreapta spre granita.

  5. Cum de unde bani. Pai ia sa vedem.
    Tva de 24% . e ok a mai fost si n-a murit nimeni.
    Impozit pe venit de 20%, eventual progresiv 40% pentru porcii aia cu salarii mari.
    Adio micto uri si pfa uri care platesc 5% impozit efectiv si sunt de fapt salarii mascate.
    Pa pilonul 2 de pensii , inca 5% la buget.

  6. Ce băieți buni! Față de PDL, care a tăiat 15% din somaj în 2011, e trai pe vatrai, neneaca!!
    Mai sunt 4 luni și se termină cu toate cretinatatile revenind la lucrurile „serioase”!

  7. Traiti si voi cu 500 lei ,dupa ce ramaneti fara un loc de munca si la o varsta cand nu va mai angajeaza nimeni.
    Tot voi ati inchis firmele si nu ne ati mai lasat sa muncim si toi voi ne dati cu paru in cap.
    In ce hal am ajuns ..datorita voua Ce băieți buni!