G4Media.ro

Un producător explică metoda ”puilor galbeni”: „Se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion,…

Photo 16589397 © Picsfive | Dreamstime.com

Un producător explică metoda ”puilor galbeni”: „Se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten. Nu e nimic nesănătos” / ”Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni”

Teoria “puiului vopsit”, lansată de fostul şef al ANPC, Horia Constantinescu, e dezmințită de producători. Aceștia precizează însă că există soluții prin care carnea puilor poate fi mai galbenă, însă în niciun caz prin proces de vopsire, informează Ziarul de Iași.

“Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii”, spune Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi.

”Tehnica apariţiei puilor aşa-zişi galbeni este o tehnică rezultată din necesităţi de marketing. Dacă marketingul cere pui galbeni, atunci li se oferă pui galbeni. Nu este nicio înşelare a populaţiei sau a consumatorului practica de a administra în hrana găinilor ouătoare sau a puilor de carne diferite substanţe sau aditivi furajeri. Tehnica era din 1970, când România exporta către URSS ouă, şi atunci se folosea în furajarea găinilor ouătoare bulion. La noi, la Avi-Top, există nişte bazine de zeci de tone, din anii ’80, în care se administra bulion în hrana găinilor ouătoare, pentru a se obţine un ou cu un gălbenuş intens colorat în galben”, a declarat pentru ZdI Lucian Popovici, director în cadrul companiei Avi-Top din Iaşi, făcând precizarea că este echidistant vizavi de acest subiect, pentru că în ferma pe care o conduce nu se produc deloc pui galbeni, ci albi, normali, spune acesta.

Totuşi, Popovici a ţinut să explice că nici la ora actuală practicile comerciale din anii 70-80 nu sunt cu mult diferite.

“La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten (…) Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului (…) Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? Nu este niciun atentat! Nu este nimic ilegal! Este o practică care se întâmplă în toată lumea, nu numai în Uniunea Europeană! Nu afectează sănătatea omului. Nu sunt substanţe chimice! Nu este nicio înşelătorie a clientului. Ar trebui să mă bucur de răul altora, făcut de unii oameni care şi-au exprimat opinii total greşite, lipsite de substrat ştiinţific din punctul meu de vedere, un specialist, care evoluează în breasla asta, a crescătorilor de păsări de 20 de ani? Vă spun că este o problemă total falsă!”, a mai spus directorul din Avi-Top.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Amantele si nepoții PSD n-au făcut carte, nu stiu, ei sancționează și ies pe TV să ne spună cum s-au luptat cu Puiul Galben!
    Eu de ani de zile incerc să subliniez INCOMPETENȚA acestor politruci și in mod particular a celui de la ANPC, o emană prin fiecare por la fiecare acțiune in care se vrea portretizat ca om ce se bate cu o Mafie din capul lui pentru binele românilor!

  2. Și chiar în loc de galbenele făcute praf nu poate fi utilizat chiar niciun colorant în furaje? De ce, s-au terminat coloranții, sau trebuie să ne punem toată încrederea în bună credință a crescătorilor de păsări?!

    Eu vreau totuși, deși sunt convins de cinstea fermierilor români, să avem și rezultatul unor analize de laborator, ca sunt sătul de melasă vândută drept miere de albine!

    • @Constantin – Io zic ca raspunsul ar fi simplu: colorantii naturali sunt mult mai eficienti decat cei chimici/artificiali. Plus ca, pun pariu, sunt mai ieftini cei naturali.
      PS: E destul de usor sa deosebesti mierea naturala de melasa, dar daca chiar nu stii, poti cumpara direct de la un producator local, sunt destui proprietari de stupi care ar fi bucurosi sa-si vanda mierea direct consumatorului.

  3. Este vorba de inselaciune, puii galbeni sunt mai scumpi.

    • e normal. sa vezi cat costa varianta metalizata.

    • Mă întreb, oare, pentru divertisment, de ce nu avem și pui verzi, albaștri ori roșii, pentru a satisface mai bine preferințele cromatice ale românilor?

  4. Puii galbeni sunt vânduti ca pui crescuți cu porumb, nu mâncători de calendula și băutori de bulion. Prețul este mai mare. E fraudă. Iar domnul de la autoritatea pentru protectia consumatorului, a aruncat piatra și a fugit pe ușa din dos. E clar că știa de mult. Poate mai știe și altele, dar le tine în manecă. Nu se știe când vor fi de folos.

    • poate manca si porumb. fanii puilor galbeni iubesc si vacile mov din rasa milka.

    • Pare ca aveti impresia ciudata cum ca galbenelele si rosiile ar fi mult mai ieftine decat porumbul…

    • @ Hexe – Nu’s ce sa zic, pana la urma tot noi consumatorii ar trebui sa alegem ce credem noi ca e mai bun. Ia sa refuze cumparatorul sa mai cumpere pui galbeni, sa vezi cum le scoate din dieta galbenelele si bulionul.

  5. Românii caută pui galben pentru că știu că puiul hrănit cu boabe e mai gras și mai gustos, și are carnea galbena. Cu galbenele sau bulion, tot vopsit e. Tot înșelătorie se cheamă, naturala sau nu.