G4Media.ro

Un partid de extremă dreapta vrea republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed: ”Uciderea…

Un partid de extremă dreapta vrea republicarea caricaturilor cu profetul Mahomed: ”Uciderea lui Samuel Paty este la originea campaniei prin care vrem să-i susţinem familia şi lupta pentru libertatea de exprimare”

Un partid danez de extremă dreapta a anunţat lansarea unei campanii pentru republicarea caricaturilor reprezentându-l pe profetul Mahomed, pe care profesorul francez Samuel Paty le arătase elevilor săi cu câteva zile înainte de asasinarea sa, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Uciderea lui Samuel Paty este la originea campaniei prin care vrem să-i susţinem familia şi lupta pentru libertatea de exprimare’, a afirmat vineri pentru France Presse Pernille Vermund, preşedinta partidului antiimigraţie Nye Borgerlige (Noua Dreaptă), care ocupă patru locuri din cele 179 ale parlamentului danez.

Pe site-ul său, partidul a lansat o strângere de fonduri pentru ‘a publica advertoriale cu desenele din Charlie Hebdo în jurnalele daneze’.

În mass-media din Danemarca, unde caricaturile nu au mai fost publicate recent, campania suscită un entuziasm foarte rezervat.

‘La @EkstraBladet vom lua poziţie cu privire la publicitatea @NyeBorgerlige după ce o vom fi văzut. Nu înainte’, a indicat pe Twitter redactorul-şef al tabloidului, Poul Madsen.

‘Condamnăm terorismul musulman şi susţinem 100% Franţa, persoanele ucise şi libertatea de exprimare, dar respectându-ne în acelaşi timp salariaţii noştri’, a adăugat el.

‘Nu sunt deloc sigură că vor fi publicate, dar, ca femeie politician, am obligaţia să mă angajez că evoluţiile din societate sunt în favoarea a mai multă libertate de exprimare, nu mai puţină’, a declarat deputata.

Prima publicare a caricaturilor în urmă cu 15 ani de către cotidianul danez Jyllands Posten a provocat la acea vreme furia a numeroşi musulmani şi manifestaţii antidaneze în multe ţări. Islamul interzice, în interpretarea sa strictă, orice reprezentare a profetului Mahomed.

Caricaturile au fost publicate ulterior de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, ca şi de alte jurnale europene, în 2006 în apărarea libertăţii presei. În 2015, redacţia Charlie Hebdo a fost ţinta unui atentat jihadist soldat cu 12 morţi, printre care jurnalişti şi caricaturişti ai revistei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Libera exprimare : M*ie toti dementii !

 2. Hai labagiilor nu comentați? Baga v aș p Ula n gură

  • daca vrei, poti sa nu mai fii penal.

   eu te consider un om, nu doar un epitet, oricat de seducator ar parea.

   esti un om nu un labagiu.
   esti un om.

 3. In ciuda sursei, aceasta e o idee excelenta. Dar nu numai Charlie Hebdo, toate publicațiile, toate site-urile internet ar trebui sa publice non-stop caricaturi diferite cu profetul măcar într-un colțișor de pagina.
  Numai asa se va normaliza libera exprimare și pentru extremiști.

  • Libertatea de exprimare a devenit o forma moderna de inchiziție expresiva de tip jinitor si umilitor. Cand promovezi acest concept, materializat sub diferite forme(poezii, muzica, caricaturi etc) în primul rând, trebuie sã verifici daca acțiunea ta nu deranjează credinta celui de lângã tine, simbolurile în care el crede si care constituie o referintã a vietii lui spirituale.Dar, în momentul în care tu, cu bună știintă, ii insulti istoria, simbolurile religioase, etnia, rasa, deja se numeste dicriminare sau ura rasiala, nazism, superioritate, etc..toate sub paravanul libertatii de exprimare.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.