G4Media.ro

Un oficial de rang înalt însărcinat cu securitatea cibernetică a Ucrainei, suspectat…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Un oficial de rang înalt însărcinat cu securitatea cibernetică a Ucrainei, suspectat de deturnarea a 1,5 milioane de euro, a fost destituit și riscă până la 10 ani de închisoare

Autorităţile ucrainene anunţă luni destituirea unui oficial de stat de rang înalt însărcinat cu securitatea, Iuri Şcigol, suspectat de deturnarea a peste 1,5 milioane de euro prin cumpărarea unor programe informatice la suprapreţ, relatează AFP, citată de News.ro.

Guvernul ucrainean a anunţat luni dimineaţa destituirea lui Iuri Şcigol, care conducea de trei ani Serviciul de Stat al Comunicaţiilor Speciale (SSSCIP), însărcinat cu apărarea cibernetică a structurilor guvernamentale.

Adjunctul său, Viktor Jora, a fost de asemenea destituit din funcţie.

Parchetul specializat în dosare de corupţie (SAP) şi Biroul Naţional de Anchetă (NABU) au anunţat că Şcigol este suspectat de faptul că a deturnat în 2021 şi 2022 suma de 62 de milioane grivne (peste 1,5 milioane de euro) la cumpărarea unor programe informatice de la o firmă străină, la suprapreţ.

Aceste fonduri au fost transferate în străinătate pentru a fi ”legalizate şi distribuite între membrii” unei grupări infracţionale din care Iuri Şcigol făcea parte, acuză într-un comunicat postat pe Telegram NABU.

Iuri Şcigol şi-a exprimat speranţa să-şi poată ”dovedi nevinovăţia” la tribunal.

”Toate achiziţiile au fost realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare”, declară el, citat de agenţia ucraineană de presă Intefax-Ukraine.

Această anchetă îi vizează, pentru moment, pe Iuri Şcigol, pe adjunctul său şi alţi patru oficiali, care riscă până la zece ani de închisoare, anunţă pe Telegram SAP.

La începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022, această ţară era vizată de foarte multe atacuri cibernetice ruse, de care a reuşit să se apere, potrivit unor experţi.

De-a lungul războiului, numărul atacurilor cibernetice a scăzut, deoarece ruşii ”şi-au epuizat în parte capacitatea ofensivă”, iar ”apărarea ucraineană a atins un nivel foarte complicat”, aprecia în ianuarie 2023 comandantul francez însărcinat cu apărarea cibernetică, generalul Aymeric de Bonnemaison.

Lupta împotriva corupţiei endemice atât în Ucraina, cât şi în Rusia şi în alte ţări din fosta URSS, este unul dintre criteriile stabilite de către Uniunea Europeană (UE) în vederea examinării candidaturii Ucrainei, care a primit ajutoare din Occident în valoare de zeci de miliarde de euro de la începutul invaziei.

Mai multe scandaluri de corupţie afectează oficiali ucraineni de mai bine de un an – inclusiv armata.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...