G4Media.ro

Un muncitor român de la abatorul Tönnies a înfipt cuțitul într-un conațional…

Un muncitor român de la abatorul Tönnies a înfipt cuțitul într-un conațional care lucra la banda de tranșare/ Crima a scos din nou la suprafața nereguli semnalate încă de anul trecut, rezolvate doar pe hârtie

Concernul Tönnies revine în atenţia opiniei publice, după ce un tânăr român a fost ucis chiar la banda de tranşare din Rheda-Wiedenbrück, transmite postul de radio Deutsche Welle.

La primele ore ale dimineţii de vineri, 12 martie, la banda de tranşare de la marele abator Tönnies din Rheda-Widenbrück, un român şi-a găsit sfârşitul. Nu un accident de muncă a pus capăt vieţii tânărului, ci, din spusele colegilor, un atac de gelozie l-a făcut pe un alt coleg român să înfigă cuţitul în conaţionalul lui.

Tânărul rănit a fost transportat la spital, dar, în ciuda eforturilor, medicii nu au mai putut decât să constate decesul bărbatului de 34 de ani.

Secţia a fost închisă. Poliţia l-a arestat pe suspect, un cetăţean român în vârstă de 35 de ani, şi a reţinut-o pe prietena acestuia, care se pare că are legătură directă cu mobilul crimei. A fost constituită o comisie de anchetă, urmând ca rezultatele autopsiei să fie anunţate în cel mai scurt timp.

Reprezentanţii concernului Tönnies au asigurat, prin vocea purtătorului de cuvânt André Vielstädte, că „sprijină complet” ancheta. Şeful organizaţiei angajaţilor din cadrul Tönnies, Mustafa Kuyucu, s-a declarat şocat de cele petrecute: „Suntem triști şi consternaţi de cele întâmplate. Asigurăm tot ajutorul necesar angajaţilor, rudelor şi prietenilor.”

Crima de vineri de la Tönnies reprezintă mai degrabă vârful unui aisberg, cu multe probleme, ilegalităţi şi încrengături de afaceri care se extind până în România.

În urmă cu aproape un an, abatorul de la Rheda-Wiedenbrück devenea temporar locul cu cele mai multe cazuri de COVID-19 confirmate pe o suprafaţă relativ redusă din întreaga Europă. Peste 1500 de angajaţi fuseseră infectaţi cu coronavirus, cei mai mulţi dintre ei fiind angajaţi din România, plătiţi de firme intermediare şi cazaţi în spaţii înguste, îngrămădiţi în ceea ce proprietarii firmelor numeau „locuinţe de serviciu”.

După ce situaţia de la Tönnies a pus pe jar o zonă întreagă, după ce autorităţile germane au trecut în carantină mai multe oraşe şi au declarat că nu mai au niciun fel de încredere în cuvântul miliardarului Clemens Tönnies, la Berlin s-a decis excluderea intermediarilor din industria prelucrării cărnii, începând cu 1 ianuarie 2021.

Românii continuă să racoleze români

Mai mulți salariaţi români de la Tönnies (pentru că, pe hârtie, oamenii au fost direct angajaţi de mega-concernul german) s-au adresat redacţiei DW Română, nemulţumiţi de condiţiile de cazare şi de neplata drepturilor salariale ce li se cuvin.

Astfel, oamenii continuă să fie cazaţi câte 2 într-o cameră, în timp ce „chiria de saltea” li se reţine direct din venituri.

Deşi li s-a promis salariul minim pe economie (9,50 euro pe oră) şi un program decent de lucru, din fluturaşii de salariu primiţi pe adresa redacţiei reiese clar că li se reţin nejustificat sume, astfel încât, după 5 săptămâni de lucru, ei nu primesc mai mult de o mie de euro în cont.

Iar cei care ajung în carantină, pentru că se confirmă în mod constant cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, sunt pur şi simplu uitaţi de angajator.

Cel mai grav este însă că aceşti oameni continuă să fie racolaţi din România de firme care lucrau şi anterior cu Tönnies şi care administrează practic comunicarea dintre concernul gigant şi angajaţii români.

Din informaţiile pe care le deţinem până în acest moment, personalul este atras de firmele româneşti, care promit salarii nete cuprinse între 1400 şi 1600 de euro lunar, după plata „chiriei de saltea”.

Ciudat este şi că oamenii au fost aduşi în Germania, cu transport asigurat de firmele din România, încă din luna ianuarie a acestui an, fără a avea un contract concret de muncă, în condiţiile în care regimul de acces era restricţionat pe fundalul pandemiei. Contractele de muncă au fost semnate de abia după ce oamenii au ajuns în Germania.

În acest context, trebuie menţionat însă şi că există abatoare în Germania în care se respectă normele legale şi salariaţii, mulţi dintre ei est-europeni, sunt mulţumiţi.

Deutsche Welle a solicitat informaţii oficiale de la concernul Tönnies. Până la această oră nu am primit nicio informaţie. Vom reveni cu mai multe detalii.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Stau de aproape 20 de ani aici, in Germania. Ce se intampla aici este uneori de necrezut. De la coruptie la nivel de Bundestag pana la mizeriile zilnice cum patesc baietii astia de la Tönnies. Dar o chestie urasc cei de aici: Sa-i numesti „corupti”. Asta nu tolereaza:))) Imaginea e totul.

  Ca de obicei, nu generalizam, dar nici aici nu circula cateii cu covrigi in coada.

  • Un roman omoară alt roman și sunt corupți nemții, buna concluzie.
   Nu umbla câinii cu colaci in coada, cine a zis că umbla?

  • Nu a concluzionat omul pe baza articolului, a concluzionat pe baza faptului ca sta de 20 de ani acolo…de cele mai multe ori nevoia de a spune ceva e mai mare decat nevoia de a gandi/citi/te informa

 2. Daca taceau si il puneau pe banda nu mai iesea scandal. Se lasa cu o disparitie misterioasa si cateva reclamatii legate de un ”gust ciudat”. Asta suntem, natie de barbari turnatori si afara.

 3. Ori de câte ori sună Merkel pe molăul de la Cotroceni el execută imediat, trimite românii carne de tun la nemți, au de cules sparanghel molăul trimite, au de spălat vase pe jos la wc Molău trimite. PNL a promis că aduce în țară mii de români dar de fapt PNL va trimite milioane de români peste hotare..

  • Ce treaba are „Molau” & „Merkle” cu faptul ca rusofilii tradatori de neam, marii praduitori psd si mai nou aur, de 31 de ani incoace, au saracit tara si au fortat populatia sa isi caute de lucru pe la altii? Praful sa se aleaga de familiile si urmasii tradatorilor de neam!

 4. Ce legătură are această crimă comisă se pare din gelozie cu salariul, recrutările, corupția, condițiile de muncă, numai ziaristul ne poate lămuri…..

  • E legat de costul real al carnii in resurse. Vor sa demonizeze carnea. Pe de alta parte mancam prea multe mezeluri nesanatoase si noi si nemtii iar unii mai amarati lucreaza in conditii improrii, cee ce poate exacerba problemele psihice ale sclavilor.

 5. Pai nu au revenit toți acasa? Nu anuntau unii ca se vor face cozi la intrare in România? Ce mai cauta in diaspora, hai la lapte si miere in România

 6. Asta e Muis de mai sus, a infipt cutitu-n Barbu talambu. Doi tambalai.

 7. Masteranzii in oceanografie se delimiteaza clar. Il vom extrada ca pe Assange de Romania!

  • Individul mentionat de tine este in cel mai bun caz un tradator, in cel mai rau caz un agent KGB. Din surse sigure are singe chinez in el!!! Nu stiu exact, dar cred ca e pe filiera masculina!