G4Media.ro

Un ministru din Madagascar a fost demis pentru că a votat împotriva…

Sursa foto: Twitter / Richard J. Randriamandrato

Un ministru din Madagascar a fost demis pentru că a votat împotriva anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia

Președintele Madagascarului l-a demis pe ministrul său de externe pentru că a votat la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a condamna referendumurile organizate de Rusia în vederea anexării a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, au declarat două surse de la biroul președintelui, citate de Reuters.

Miercurea trecută, Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a condamna ceea ce a numit „tentativa de anexare ilegală” a celor patru regiuni din Ucraina de către Rusia și a cerut tuturor țărilor să nu recunoască acest demers.

Din cei 193 de membri ai Adunării Generale, 143 de țări au votat în sprijinul unei rezoluții care a reafirmat, de asemenea, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.

Doi oficiali de rang înalt de la biroul președintelui Andriy Rajoelina au declarat pentru Reuters că ministrul Richard Randriamandrato a fost demis pentru că a fost unul dintre cei care au votat în favoarea acestei rezoluții.

Invazia Rusiei în Ucraina în acest an a pus multe țări africane într-o poziție diplomatică incomodă. Multe dintre ele au o istorie complicată a relațiilor cu Occidentul și cu fosta Uniune Sovietică, precum și legături economice importante cu Rusia.

Acestea au evitat în mare măsură să ia partea unei tabere în legătură cu războiul, frustrând unele națiuni occidentale.

Până săptămâna trecută, Madagascar s-a abținut întotdeauna în timpul diferitelor voturi privind rezoluțiile legate de criza din Ucraina. Guvernul a vorbit de neutralitate și nealiniere pe această temă.

Randriamandrato a refuzat să comenteze.

Optsprezece dintre cele 35 de țări care s-au abținut la votul de săptămâna trecută erau africane. Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Nicaragua au votat împotriva rezoluției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De ce Africa este Africa.

    • Da, este viitorul. Ministrul asta de externe are mai multa coloana vertebrala decât tot USL+urdmrul de la noi. Cinste lui!
      Si jos Dincu, pionul lui Putin!

  2. Si pinguinii ce au comentat?