G4Media.ro

Un lider PNL le cere europarlamentarilor români să susțină în Parlamentul European…

Un lider PNL le cere europarlamentarilor români să susțină în Parlamentul European abandonarea Green Deal și redirecționarea banilor către combaterea efectelor economice ale epidemiei de coronavirus

Prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, unul dintre liderii influenți din partid, le cere europarlamentarilor români să propună și să susțină, în Parlamentul European, redirecționarea unei părți consistente din cele 1.000 de miliarde de Euro pe care Uniunea Europeană intenționează să îi aloce pentru Green Deal către sănătate și economie. ”Avem datoria să abandonăm Green Deal și să ne ocupăm de combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Altfel, nu va mai rămâne o Uniune Europeană pe care să o facem verde”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă G4Media.ro

Redăm mai jos integral textul scrisorii

”Green Deal –ul trebuie abandonat, iar banii folosiţi pentru combaterea efectelor sociale și economice ale pandemiei COVID-19

Mă adresez, pe această cale, dumneavoastră pentru a vă cere să propuneți și să susțineți, în Parlamentul European, redirecționarea unei părți consistente din cele 1.000 de miliarde de Euro pe care Uniunea Europeană intenționează să îi aloce pentru Green Deal către sănătate și economie. Avem datoria să abandonăm Green Deal și să ne ocupăm de combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Altfel, nu va mai rămâne o Uniune Europeană pe care să o facem verde.

Europa este un continent al rănilor deschise, iar peste o jumătate de miliard de cetățeni europeni duc, în acest moment, o luptă pe viață și pe moarte cu un inamic invizibil, un virus catastrofal care a compromis modelul social și economic de funcționare al proiectului UE.

Pandemia COVID-19 este o Lebădă Neagră pentru Uniunea Europeană. Asta înseamnă că Uniunea Europeană, așa cum ea exista înainte de Coronavirus, nu va mai fi posibilă. După Coronavirus, avem șansa să reinventăm o nouă Uniune Europeană, care să răspundă nevoilor lumii în care trăim.

Coronavirusul ne dictează o nouă realitate, în care banii europeni trebuie să fie prioritizați în funcție de nevoile cetățenilor europeni. Situația de criză pe care o traversăm scoate la lumină prioritățile Uniunii Europene: este vorba de reconstrucția și consolidarea sistemelor de sănătate ale țărilor europene și de repornirea motoarelor economiei UE.

Stimaţi europarlamentari români,

Prin această scrisoare vă cer să discutaţi cu reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare din PE şi să luaţi decizia abandonării Green Deal (care şi aşa nu era vreo mană cerească pentru România) în detrimentul unui proiect de combatere a efectelor sociale și economice ale pandemiei. Banii alocaţi până acum de Comisia Europeană pentru combaterea efectelor COVID-19 nu sunt suficienţi. Nu putem stinge un incendiu cu un pistol cu apă.

În final, vă rog, atunci când luați decizii legate de buget, să aveți în vedere interesul românilor, al italienilor, spaniolilor, francezilor, nemților, al tuturor cetățenilor europeni de a supraviețui acestei pandemii și de a trăi într-o Uniune Europeană reinventată, sigură și prosperă.

Senator Iulian Dumitrescu

Prim-vicepreședinte PNL pentru mediul de afaceri și societate civilă”

Context

România nu este prima țară care ar cere renunțarea la Green Deal. Premierul ceh, Andrej Babis, a cărui ţară produce esenţialul energiei sale cu ajutorul centralelor atomice şi pe cărbune, a afirmat luni că Uniunea Europeană ar trebui să lase deoparte proiectul său „Green Deal” pentru a combate coronavirusul, notează AFP.

„Europa ar trebui să uite acum de Green Deal (Pactul ecologic care urmăreşte ca Europa să devină neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră până în 2050)” şi să se concentreze asupra luptei împotriva coronavirusului, le-a spus Andrej Babis jurnaliştilor, fără să explice în ce fel unul l-ar împiedica pe celălalt.

„Europa este acum cel mai mare epicentru al coronavirsului în lume”, a adăugat premierul ceh, om politic populist şi de afaceri miliardar.

Pactul Ecologic le cere ţărilor membre ale UE să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră în termen de 30 de ani. Proiectul nu i-a entuziasmat pe cehi, polonezi şi unguri, a căror economie depinde în mare măsură de termocentrale pe cărbune.

Cehia, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 344 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care trei persoane s-au vindecat, fără niciun deces.

România va primi de la UE 757 milioane de euro sub formă de granturi nerambursabile pentru susținerea zonelor monoindustriale care vor fi afectate de trecerea la o economie nepoluantă. Informația, publicată de Politico, a fost confirmată pentru G4Media.ro de surse europene la jumătatea lunii ianuarie.

România ar deveni astfel al treilea beneficiar de fonduri nerambursabile din Fondul pentru tranziție echitabilă, un instrument creat de Comisia Europeană pentru a atenua impactul economic și social al Green Deal (”Pactul ecologic”), politica prin care Comisia von der Leyen vrea să transforme UE până în 2050 într-o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Cel mai mare beneficiar ar fi Polonia (2 miliarde de euro), urmată de Germania (877 milioane de euro) și România, potrivit Politico. Polonia are cea mai mare industrie carboniferă din UE, iar impactul Green Deal asupra economiei va fi uriaș. Și în Germania există mari zone monoindustriale, mai cu seamă în estul ex-comunist.

De remarcat că banii nu sunt garantați, ci trebuie câștigați pe proiecte clare și viabile adresate zonelor afectate de tranziția la o economie ”verde”.

În cazul României, având în vedere existența unor regiuni mono-industriale și carbonifer intensive, sunt necesare fonduri semnificative pentru a susține costurile importante, în special cele sociale, care vor apărarea ca urmare a tranziției către o economie neutră climatic.

În Fondul pentru tranziție echitabilă vor fi puse la dispoziția statelor membre 7, 5 miliarde de euro, granturi nerambursabile, deci nu credite. România speră că aceștia vor fi ”bani noi”, adică nu se vor lua bani de la coeziune sau agricultură pentru a alimenta acest fond, ci vor fi ”bani proaspeți”.

Este extrem de important însă la ce vor fi folosiți acești bani. Dacă va fi un al doilea POSDRU, cu milioane de euro cheltuite pe programe de reconversie profesională, UE nu-și va atinge obiectivele din Grean Deal.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Imi place , dupa nici o saptamana de izolare deja un roman se gandeste cum sa puna mana pe niste bani alocati unei europe curate.Iti dai seama cati politicieni in tara balesc acum la banii de la BNR .Auzi prietenas dar cand economia duduia ce vroia sa facea pnl cu banii deja existenti ca din ce am auzit si vazut se tot mareau pensiile pe deficit cu 40% . Pai voi pe orice puneti mana aruncati pe pomeni mai repede decat pot sa produca si cea mai buna tiparnita.

 2. Alt politician cu realitatea lui.

  Ce faci? Salvezi barca si/sau echipajul? Ce faci cu echipajul daca nu ai barca? Ce faci cu barca daca nu ai echipaj?

  Nu inteleg despre ce vorbeste acest individ in scrisoarea lui, nici nu stiu cine este acest influent lider pnl-ist, alt lider care completeaza lista rusinii wannabe liderilor liberali.

  • Acest influent lider era la cine de taină în biserici cu PSD-ALDE pe vremea când erau ăia la guvernare. Cam atât.

 3. In timp ce tarile vestice au scos din pusculita de la zeci la sute de miliarde, la unii politicieni romani le trebuie cerseala la UE.

  Scoateti banii, aia disparuti in 30 de ani si apoi mai discutam.

  Eu nu v-am votat nici pe voi cei de acum si nici pe cei dinainte.

  Sa ii lasati pe cei ce ar fi capabili sa conduca Romania fara sa fure si fara sa reprezinte alti hoti din umbra.

  Altfel, urmeaza exodul 2, lasand o Romanie de cateva milioane de batrani in urma.

  • 1. nu conteaza nimeni pe emigranti.
   2. poluarea este consecinta economiei bazata pe consum.
   3. exemplu o masina hibrida/electrica polueaza mai mult ca o masina normala ( la nivel global ) fiindca enegia necesara deplasarii este acceasi, dar pentru o masina electrica, caburantul este transformat in electricitate, transferat in baterii si folosit pentru deplasare.
   Toate aceste prostii cu energia verde sunt destinate oamenilor noi cu competente si fara cunostinte.

 4. Un handicapat.

 5. Guvernul vrea bani de la UE pentru construirea celei mai minuscula autostrada din lume?????România poate Intra in cartea recordurilor pertru ca pe teritoriul ei exista cea mai scurta autostrada din lume.