G4Media.ro

Un fost ministru britanic îl acuză de minciună pe premierul Boris Johnson…

Foto: gov.uk

Un fost ministru britanic îl acuză de minciună pe premierul Boris Johnson în legătură cu afirmațiile despre un parlamentar Conservator suspendat din partid pentru comportament indecent

Lordul McDonald a contrazis afirmațiile premierului Boris Johnson prin biroul acestuia, care a afirmat că el nu știa despre acuzațiile de molestare sexuală împotriva deputatului Christopher Pincher, înainte de a-l numi în februarie 2022 vice-lider al grupului parlamentar al Partidului Conservator, condus de prim ministru.

Pincher și-a dat demisia din funcție pe 29 iunie după ce s-a aflat că, beat fiind, a pipăit doi bărbați la clubul Carlton din centrul Londrei. Ulterior el a fost suspendat și din partid și este investigat de o comisie independentă.

Împotriva sa au existat în trecut și alte acuzații de molestare sexuale, dar presa a relatat că biroul premierului Johnson a afirmat că împotriva sa nu au fost depuse plângeri oficiale. O afirmație contrazisă de Lordul McDonald, care i-a fost șef la ministerul de externe.

“Acest lucru nu este adevărat. În vara anului 2019, la scurt timp după ce a fost numit ministru de stat la Ministerul Afacerilor Externe (FCO), un grup de funcționari mi s-a plâns de comportamentul dlui Pincher. Am discutat problema cu oficialul relevant de la Cabinet Office. (În esență, acuzațiile erau similare cu cele făcute în legătură cu comportamentul său la Clubul Carlton). O investigație a confirmat plângerea; dl Pincher și-a cerut scuze și a promis că nu va mai repeta comportamentul inadecvat. Nu s-a mai repetat la FCO înainte ca acesta să demisioneze șapte luni mai târziu.”, menționează într-o scrisoare adresată comisarului parlamentar pentru standarde, Kathryn Stone.

“Relatarea BBC continuă: ‘Downing Street a declarat că Boris Johnson nu avea cunoștință de nicio acuzație specifică atunci când l-a numit pe dl Pincher adjunct al șefului de birou în februarie’. La 4 iulie, site-ul BBC a reflectat o schimbare în linia Nr 10 (Downing Street, n.r.): ‘Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat că dl Johnson știa de „acuzații care fie au fost rezolvate, fie nu au progresat până la o plângere formală”, adăugând că „s-a considerat că nu este adecvat să se oprească o numire doar din cauza unor acuzații nefondate’.” mai scrie Lordul McDonald.

sursa foto: Facebook/Christopher Pincher

“Replica inițială de la Nr 10 nu este adevărată, iar modificarea este în continuare inexactă. Dl Johnson a fost informat personal cu privire la inițierea și rezultatul investigației. A existat o ‘plângere oficială’. Acuzațiile au fost ‘rezolvate’ doar în sensul că ancheta a fost finalizată; dl Pincher nu a fost exonerat. Prin urmare, caracterizarea acuzațiilor ca fiind ‘neîntemeiate’ este greșită.

Sunt conștient de faptul că [este] neobișnuit să vă scriu și, în același timp, să fac publică scrisoarea. Sunt conștient de datoria pe care o am față de scopul unei anchete, dar acționez din cauza datoriei mele față de victime. Domnul Pincher m-a înșelat pe mine și pe alții în 2019. Nu i se poate permite să se folosească de confidențialitatea procesului de acum trei ani pentru a-și continua comportamentul de prădător în alte contexte.” încheie scrisoarea sa Lordul McDonald.

Partidul Conservator a pierdut deja patru deputați din cauza unor scandaluri sexuale, iar un al cincilea este investigat de poliție sub acuzația de viol. Luna trecută Partidul Conservator a pierdut două alegeri parțiale unde doi deputați implicați în scandaluri sexuale fuseseră nevoiți să demisioneze.

Dacă ancheta comisiei independente îl găsește vinovat de comportament nedemn pe deputatul Pincher, acesta poate fi sancționat de plenul Camerei Comunelor și poate fi pus în situația de a demisiona din funcția de deputat.

Un nou scrutin parțial în circumscripția sa Tamworth din centrul Angliei poate duce la o nouă înfrângere a Partidului Conservator și spori presiunea politică asupra premierului Johnson.

Pe lângă aceasta, premierul Johnson este anchetat de o comisie parlamentară, fiind acuzat că a mințit în fața deputaților atunci când a afirmat că nu a știut că încălcat restricțiile din timpul carantinelor Covid când a participat la o petrecere la reședința sa oficială de la nr 10, Downing Street. Ulterior, Poliția Metropolitană a Londrei l-a amendat pe premierul Johnson, care a devenit primul prim ministru din istoria Marii Britanii care încalcă legea în timpul mandatului său.

Opoziția i-a cerut în mai multe rânduri demisia, iar pe 6 iunie el a supraviețuit unui vot de neîncredere în funcția de lider al Partidului Conservator, atunci când 148 din cei 359 de deputați Conservatori au votat pentru destituirea sa.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Crin de UK. Pe vremea cand PNL mai avea o idee de Partid …