G4Media.ro

Un europarlamentar bulgar propune ca Bulgaria și România să elimine barierele la…

Sursa foto: Facebook/Andrey Novakov

Un europarlamentar bulgar propune ca Bulgaria și România să elimine barierele la punctele comune de frontieră, în semn de protest, dacă nu sunt primite în Schengen

Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov a îndemnat joi Bulgaria şi România să elimine barierele la punctele comune de trecere a frontierei, în semn de protest dacă li se va refuza în continuare aderarea la spaţiul Schengen, informează agenția de presă BTA, citată de Agerpres.

„Propunerea mea este acea ca, în situaţia în care nu vom intra în Schengen, să rezolvăm în mod bilateral controalele la frontieră între Bulgaria şi România şi să ridicăm barierele (între cele două ţări) fără a încălca legislaţia europeană. Acest lucru este posibil şi ar trebui să îl facem, inclusiv în semn de protest”, a declarat joi Novakov la un forum pe transport, digitalizare, oraşe inteligente şi securitatea alimentară, organizat la Sofia.

Andrey Novakov a subliniat că nu sunt multe poduri peste Dunăre între Bulgaria şi România pentru că strategia României este aceea de a-şi dezvolta infrastructura spre vest, în direcţia Ungariei, şi nu în sud, spre Bulgaria.

Pe de altă parte, principalele oraşe bulgare de la Dunăre sunt mai mici decât oraşele româneşti şi există o lipsă de interes în conectarea lor, crede Novakov. Potrivit europarlamentarului, există bani pentru construcţia de poduri peste Dunăre, însă nu există dorinţă pentru construcţia lor. Bulgaria ar trebui să convingă România că au o ţară membră UE şi la sud şi astfel de infrastructura ar fi în interesul său.

Pe de altă parte, instituțiile europene se pregătesc să admită Bulgaria și România în Schengen în acest an, mai întâi cu granițele aeriene din octombrie, urmate de abolirea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie, potrivit unor surse Euractiv.ro

Potrivit unor surse din Sofia, Bulgaria are șanse serioase, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele, de a obține aderarea la Schengen încă din octombrie anul acesta, cu frontierele aeriene, și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.

Până acum o lună, cel mai mare obstacol în calea intrării Bulgariei în Schengen a fost opoziția Olandei.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Corect

  2. O idee excelenta .Așa întărim relațiile bune dintre cele două tari

  3. Uite o ceafă groasă desteaptă! Chiar mă gândeam de ce n-am făcut-o până acum. Ce poate să treacă din Bulgaria in Romanica pe neveu? Roșii toxice din Turcia, 27 de grame de aur din Turcia, două domnișoare rupte in Turcia, și un cetățean aparținând minorităților cu o sacoșă de rafie plina de mușamale din Turcia. Pai astea trec și acum cu control la frontiera.

  4. De ce nu au facut asta pana acum ? Cred ca stim cu totii motivul: mita care se ia la vama va disparea si astfel o gramada de bani nu vor mai intra in buzunarele pesedeilor si peneleilor din institutiile de stat.

  5. ideea este tantanta, teoretic, dar nu prea cred ca este fezabila