G4Media.ro

Un eurodeputat grec, fost şef al partidului neonazist Zorii Aurii, arestat la…

Un eurodeputat grec, fost şef al partidului neonazist Zorii Aurii, arestat la Bruxelles

Eurodeputatul grec Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zorii de Aur, a fost arestat marţi la Bruxelles după ridicarea imunităţii sale parlamentare în cursul dimineţii, s-a aflat dintr-o sursă poliţienească grecească, transmite Le Soir, citată de Rador.

Potrivit acestei surse contactate de AFP şi care a cerut să-şi păstreze anonimatul, Ioannis Lagos, condamnat în ţara sa la 13 ani şi opt luni de închisoare pentru „conducerea unei organizaţii criminale” şi vizat de un mandat de arestare internaţional, „a fost arestat la Bruxelles”.

Membru important al Zorilor de Aur, Ioannis Lagos a fost plasat în detenţie provizorie, ca şi toată conducerea acestei formaţiuni, după uciderea în apropiere de Atena  a unui militant antifacsist, Pavlos Fyssas, în septembrie 2013.  El a fost pus în libertate condiţionată 18 luni mai târziu în aşteptarea procesului.

Declanşată la cererea Greciei, ridicarea imunităţii a fost decisă marţi, cu câteva ore înaintea arestării, cu o foarte largă majoritate, de Parlamentul European: 658 de eurodeputaţi s-au pronunţat pentru, 25 contra şi 10 s-au abţinut, a precizat rezultatul votului în plen care s-a ţinut luni seara cu buletine secrete.

„Sunt într-un vehicul de poliţie, hoţii, ateii, anti-elenii mă vor încarcera”, a scris pe Twitter marţi Ioannis Lagos.

O sursă poliţienească de la Atena a spus pentru AFP că autorităţile judiciare greceşti au emis un mandat de arestare internaţional împotriva alesului în vârstă de 48 de ani.

Ioannis Lagos figurează printre cei circa 40 de membri ai Zorilor de Aur condamnaţi în octombrie la Atena după un proces maraton de cinci ani şi jumătate.

Membru important al Zorilor de Aur, Ioannis Lagos a fost plasat în detenţie provizorie, ca şi toată conducerea acestei formaţiuni, după uciderea în apropiere de Atena a unui militant antifacsist, Pavlos Fyssas, în septembrie 2013. El a fost pus în libertate condiţionată 18 luni mai târziu în aşteptarea procesului.

El beneficia de imunitate parlamentară de la alegerea sa, în iulie 2019, în Parlamentul European sub flamura Zorilor de Aur, formaţiune pe care a părăsit-o câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

Sursa: Le Soir/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Pe când citim și despre arestarea eurodeputatei Carmen Avram?

 2. Ce naiba au neonazistii cu aurul nu pot sa inteleg. AUR in Romania, Zori de Aur in Grecia. Aceeiasi aurolaci peste tot.

  • Ha!ha! Hai sa fim seriosi! Aur nu sunt neonazisti ci au o ideologie comunist nationalista! Adica ceauşism!
   Ala e un partid votat de chivute si faiantari! N au aia treaba cu nazismul!

 3. Ce copy paste e gargara gagiului asta cu discursul hAUR.
  ‘Hotii, ateii si anti-romanii’.

  Macar asta a trecut deja la fapte, nu doar gargara.

  hAUR voi pe cand treceti la asasinarea alora 20 si ceva de pe lista de tradatori de tara?
  Sau cumva doar latratul e de voi fara banii si trolii care va sustin campaniile online prin care ati ajuns in Parlament.

 4. Cand vom citi ca și haurarii Simion, Tanase, Târziu, Sosoaica etc, au fost arestați pentru lista cu „dușmanii poporului ” publicată de partidul lor de legionari ?!

 5. „Un eurodeputat grec, fost şef al partidului neonazist Zorii Aurii”.
  Ai da-te drk. de lautar de jurnalist. Asta-i neo nazi?
  Ma lasi? Numai basini aveti in cap. Unde-i pacalici: insemnele Naziste, steagul si alte obiecte de acest fel, ce tin de simbolistica?
  Pune mana pe carte ca ai de unde lautare, documenteza-te inainte de a veni in prin plan cu astfel de stiri diversioniste.
  Mars ma.

 6. „Circa 40” de oameni au asasinat un om? Eu stiam ca procesele astea politice sunt mai serioase. De exemplu, contabilul ori sanitarul de la Lagarul Ixenstein este intotdeauna acuzat de exact 40 de mii de omucideri.

  In Grecia, partidul de dreapta, iubitor de popa si de steag, cu premier din tata in fiu si in nepot, e la putere. De asta sunt doar circa 40 de ucigasi pe lista. Daca erau socialistii, ar fi condamnat circa 4 mii de ucigasi.

 7. nu-ti trebuie multa minte sa te prinzi ca nu au fost 40 de asasini buluciti sa asasineze pe cineva dar toti fac parte din aceiasi gasca si si-au dat acordul la asa ceva @fara lautari – daca citeai putin ai fi aflat ca mai nou sint si alte simboluri naziste Ai ramas cuplat pe zvastica Actualizeaza-te Asa ca pune mina pe carte sau pe maous