G4Media.ro

Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi toaletele nu au vas WC…

Sursa foto: Ziarul de Iași

Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi toaletele nu au vas WC tip scaun englezesc. A cerut 150.000 euro despăgubiri, considerându-se torturat

Un deținut a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, înrăutățindu-i starea de sănătate, relatează Ziarul de Iași.

Judecătorii Tribunalului nu au putut găsi nicio legătură între regimul de detenție și hipermetropia sau bronșita tabacică de care suferea deținutul și au decis respingerea acțiunii. Singurul argument concret adus de Gică Argint și care putea fi corelat cu starea sa de sănătate era că toaletele din penitenciar nu au „tron”. Cazul a ajuns ieri în fața magistraților Curții de Apel, care vor avea ultimul cuvânt.

Gică Argint a fost încarcerat în februarie 2011, la acel moment fiind sănătos. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă. A trecut dintr-un penitenciar într-altul, cerând constant internarea, dar răspunzându-i-se că nu este cazul și fiind tratat ambulatoriu. Un nou control medical, efectuat la Spitalul penitenciar Poarta Albă s-a soldat cu constatarea unei lungi liste de afecțiuni, respectiv angor de efort, varice, insuficiență circulatorie periferică, arteriopatie a membrelor inferioare, hipertriglicemie, hipermetropie, presbiopie, boală arterială periferică, bronșită cronică tabacică, dislipidemie, insuficiență cardiacă și domiarteroscleroză sistemică. Argint a fost liberat în 2016 și a mers pentru consult și tratament la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operație, dar a comis un nou furt, fiind arestat.

La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obișnuit, constatându-se agravarea afecțiunilor. „Față de afecțiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, și de fiecare dată trebuia să își facă nevoile din poziția în picioare, fiind dezumanizat și totodată supus torturii”, au reținut judecătorii din plângerea lui Argint.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Din punct de vedere al igienei asta este cel mai bun pentru folosirea in comun.

  2. 4 ani de zile am fost „torturat” cu bude turcesti la cea mai „buna” facultate din Politehnica. Am dormit in camere mai mici ca o celula 3 insi cate un semestru, doua, cand ne supracazau. Prima camera de camin avea geamuri care iarna trebuiau indesate cu carpe, caldura doar in zilele care se termina cu J, paturi fara saltele si doua bai pe etaj. Si noua nu ne dadea nimeni mancare moca, si mai si trebuia sa le platim chirie pe cotinetele alea.

    • Te oprește cineva sa dai facultatea, Ministerul educației sau statul în judecată și să îți ceri drepturile? Daca rromul a putut, tu alb privilegiat sigur ai castig de cauza.

  3. Și în școlile de la țară sunt la fel toaletele și nu dau părinții pe nimeni în judecată pentru condițiile de la școlile copiilor.
    Stimabilul domn Argint poate ar face bine să nu mai fure și n-o să mai ajungă în aceste inumane închisori, dragul de el.

  4. Si pedeapsa capitala cand o bagam?
    Sunt satul ca din taxele mele sa fie intretinute gunoaiele societatii si pretentiile lor absurde!