G4Media.ro

Un deputat UDMR anunță că va depune din nou un proiect de…

Un deputat UDMR anunță că va depune din nou un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc 

Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta din nou legislativului de la Bucureşti proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc – a comunicat József Kulcsár-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM. Probabil se va prezenta parlamentului din nou statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, scrie kronikaonline.ro, citată de Index și Rador.

Referitor la statutul care prevede autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, acesta s-a votat în Parlamentul de la Bucureşti mai întâi în 2004, iar apoi în 2012, de data aceasta fiind vorba de un proiect modificat. În toate cazurile documentele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român.

Zoltán Zakariás, care face politică de asemenea în culorile EMSZ, a evidenţiat că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil „după septembrie”.

Zakariás a subliniat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale, iar partidele politice vor trebui să elaboreze proiectul în cursul verii, împreună cu organizaţiile civile.

Context

Nu este prima dată când deputatul József Kulcsár-Terza, intrat în Parlament pe listele UDMR, depune un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. În aprilie 2020, un proiect similar a fost adoptat tacit la Camera Deputaților.

La sfârșitul lunii martie 2021, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că autonomia este ”un cuvânt care îi enervează pe români”, și că trebuie analizat unde a greșit minoritatea maghiară utilizând acest termen.

Kelemen a mai spus că el preferă să discute despre subsidiariatate și despre o reformă a statului. Întrebat dacă documentul semnat de UDMR în 2018 împreună cu PPMT și PCM (partide radicale) mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că ”nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că ”nu poți face ceva împotriva majorității”.

În documentul semnat acum trei ani, obținerea autonomiei este declarată obiectiv politic major al celor trei partide.

Sursa: Index/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Oare de ce nu sunt surprins deloc?!

 2. Cam acesta este nivelul acestor revizioniști! Spui udmr, spui Evul Mediu!

 3. Nici nu a durat mult de la cel mai recent refuz. Cred ca le place treaba asta.

 4. Eu la aflarea stirii

  https://youtu.be/B6mh45mA_JY

 5. inca un articol care sa ne aminteasca de acest partid, votat de 99% dintre maghiarii de la noi, la fiecare alegeri, ca are o agenda bine stabilita, si care reiese din proiectele lor de lege

 6. UDMR poate obține absolut orice mai puțin orice forma de autonomie Revizionistul Victor Orban este pe ducă asa ca se vortempera și revizionistii maghiari din Transilvania. Transilvania, pământ romanesc În veci!

 7. Curand vom auzi ce-a obtinut UDMR la formarea maretei coalitii: ca doar nu crede careva ca UDMR sustine coalitia asta pe gratis!
  Nu, nu, UDMR a obtinut „pas cu pas” tot soiul de „prioritati” care sunt premergatoare, adica pregatesc legislativ viitoarea Autonomie!
  Una dintre „prioritatile” UDMR, inca 1 pas spre autonomia mult visata, a fost oficializarea limbilor minorităților naționale în administrația publică locală, în anumite situații, proiect inițiat de UDMR și respins anul trecut de Camera Deputaților.
  Dar UDMR insista, de 31 de ani face asta si in final reuseste!
  UDMR, Kelemen Hunor NU au ascuns asta niciodata, dimpotriva, au declarat clar ca „obtinerea autonomiei este obiectiv politic major” al UDMR!
  G4media, 30 Martie 2021, interviu cu Kelemen Hunor: „Întrebat dacă documentul semnat de UDMR în 2018 împreună cu PPMT și PCM (partide radicale) mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că ”nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că ”nu poți face ceva împotriva majorității”. În documentul semnat acum 3 ani, obținerea AUTONOMIEIi este declarată OBIECTIV politic major al celor trei partide.”

 8. PS Ce ați mai tăbărât pe Johannis când a zis Jonapot. Ce indignat și supărat era domnul Kelemen
  . Din fericire, Domnul Johannis a avut dreptate. Udemeristii sunt serioși și bine pregătiți, dar trebuie supravegheați.

 9. Mare brânză ca ne ia ardealul si asa au luat fiecare ce a vrut din țară asta noi nu mai avem nimic doar cu numele de România

  • Șandramaua o să pice curând. :))

 10. vise, taica…
  stai linstit, iozefe, asta nu se va intampla niciodata!
  asta si pentru ca nu am uitat de legea Banffy (1897) si de legea Appony (1907)

 11. Sunt curios cine a comandat stirea asta, ca se vede de la o posta ca e un „fitil”, tinand cont ca a aparut pe niste site-uri obscure. Aneta 3 e aici?

 12. Dacă vă mănâncă n cour venim și vă scărpinăm precum pandurii prin Valea Oltului și defileul Jiului

 13. Nu vā Mai puneti botul pt prostii de Astea. Nu VA fii nicio autonomie, programul SRI -Guvern fiecare Luna, sau 3 saptamani trebuie sa bage ceva de genu asta CA romanii sa-l ureasca pe noi. Atata tot!

 14. Salut !
  Parlamentarii jura pe constitutie si pe Biblie .
  Art 1 din Constitutie spune cs Romania este stat national, unitar si Independent.
  In SRI exista o sectie bine platita ,denumita departamentul pentru apararea Constitutiei.
  In Parlament sunt atatea comisii de disciplina si juridice.
  Parlamentarilor unguri, nici nu le pasa de cele de mai sus.
  Autoritatile Statului, se fac ca nu vad si nu aud.

  oficial, e totul bine !

 15. Intimplator stirea asta apare lingã stirea cu ,,teroristii secui”eliberati…..Foarte eficient.