G4Media.ro

Un cuplu de același sex sesizează CEDO după ce Polonia a refuzat…

Sursa Foto: Notes from Poland

Un cuplu de același sex sesizează CEDO după ce Polonia a refuzat să recunoască o căsătorie realizată în Germania/ În ultimii trei ani, Polonia a fost clasată de către un ONG cu sediul la Bruxelles ca fiind cea mai rea țară din UE pentru persoanele LGBT

Un cuplu polonez format din persoane de același sex a pierdut procesul de recunoaștere a căsătoriei lor din străinătate de către sistemul juridic polonez. Ei au promis acum că vor înainta cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, relatează site-ul Notes from Poland.

Agata Kowalska, jurnalistă, și Emilia Barabasz, avocat, s-au căsătorit în Germania în 2018. Când s-au întors în Polonia, au încercat să își înregistreze certificatul de căsătorie în registrul civil polonez.

Cu toate acestea, biroul de înregistrare a refuzat, pe motiv că mariajul între persoane de același sex nu este recunoscut în Polonia. Cuplul a făcut apel la decizie, dar și-a văzut cazul respins mai întâi de guvernatorul provinciei Masovia – numit de guvern – și apoi de tribunalul administrativ provincial din Varșovia.

Săptămâna aceasta, ultima cale de atac internă a fost închisă, după ce Curtea Administrativă Supremă (NSA) a decis să mențină deciziile anterioare de respingere a înregistrării căsătoriei lor.

În justificarea hotărârii, NSA a subliniat conținutul „lipsit de ambiguitate” al articolului 18 din Constituția Poloniei, relatează agenția de presă OKO.press. Articolul respectiv prevede că: „Căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie…[se află] sub protecția și grija Republicii Polone”.

În același timp, însă, instanța a constatat că articolul 18 nu împiedică parlamentul să introducă în viitor instituția parteneriatelor civile între persoane de același sex. O hotărâre similară a fost emisă recent de ANS, când a respins o ofertă a unui alt cuplu de același sex de a le fi recunoscută căsătoria în străinătate.

„Nu suntem surprinși de verdict”, a declarat Kowalska pentru OKO.press. „Instanțele se tem de consecințele politice. Argumentele noastre au fost complet ignorate. Posibilitatea de a introduce uniuni civile nu se aplică deloc în cazul nostru. Instanța nu a abordat problema înregistrărilor incorecte de stare civilă pe care încă trebuie să le folosim”.

Kowalska remarcă faptul că lipsa recunoașterii căsătoriei lor i-a lăsat pe ea și pe Barabasz într-un „vid juridic”. Atunci când au de-a face cu birouri de stat, bănci sau alte instituții, cuplul trebuie „să bifeze căsuța în care se spune că nu suntem căsătoriți”, ceea ce este o „minciună”, spune Kowalska.

„Este umilitor”, adaugă Barabasz. „Este 2022. Suntem în UE. O țară vecină, Germania, ne-a eliberat un document despre care suntem obligați să notificăm biroul polonez de înregistrare. Noi am făcut-o. Iar statul nostru, în loc să pună pur și simplu o notă în dosarele noastre că a fost emis, preferă să se uite în altă parte și să ne lase într-un vid juridic.”

Avocata lor, Anna Mazurczak, a declarat pentru agenția de știri Noizz că cei doi soți nu susțin că Polonia ar trebui să „recunoască toate efectele căsătoriei lor”, ci pur și simplu că ar trebui să consemneze în mod oficial faptul că s-au căsătorit în străinătate.

Cei doi spun acum că vor duce cazul la Strasbourg, deoarece consideră că le-a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie – care este protejat de articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În ultimii trei ani consecutivi, Polonia a fost clasată de ILGA-Europa, un ONG cu sediul la Bruxelles, ca fiind cea mai rea țară din UE pentru persoanele LBGT. Pe lângă faptul că nu se pot căsători, cuplurile de același sex nu pot forma parteneriate recunoscute legal și nici nu pot adopta copii.

Actualul guvern național-conservator Lege și Justiție (PiS) a dus în ultimii ani o campanie vehementă împotriva a ceea ce numește „ideologia LGBT”, pe care o prezintă ca pe un set de idei periculoase impuse de Occident, care amenință să distrugă cultura, identitatea, familiile și chiar statul polonez.

După ce Comisia Europeană a anunțat luna aceasta planuri pentru a se asigura că drepturile părinților de același sex sunt recunoscute în toate statele membre, ministerul polonez al justiției a anunțat că se va opune cu veto.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

 1. Nici o zi fără…🤮

  • Taci, că acum apare coCotea și spune că ești retrograd…

  • @Crest, dar unde ai citit tu in articol, sau aiurea, ca fetele astea doua, prin casatoria lor, fac sa diapara barbatii de pe planeta si nu se mai poate perpetua specia?! Ca nu pricep ce legatura are „biologia” ta cu casatoria lor din Germania. Iar daca esti atat de naiv incat sa crezi ca toti copiii se nasc doar in urma relatiilor dintre soti, nu mai am nimic de adaugat. Stii cate femei casatorite fac de fapt copii cu alti barbati, pentru ca ii inseala sau din alte motive? Pentru acei copii, ce importanta are ca mamele lor sunt casatorite cu barbati? La fel, multe femei fac copii fara sa fie casatorite, deci ce importanta are partenerul oficial?

 2. Doamne ajuta sa le dea CEDO dreptate și sa ii ardă pe polonezii ăștia grețosi și tradiționaliști. Din punct de vedere juridic ele sunt CLAR CASATORITE si practic trebuie orice drept care deriva din asta sa se aplice, statut marital, drept de moștenire etc.

  Trăiască libertatea și Iubirea, aceasta va birui în final iar toți primitivii de ev mediu vor fi doar o trista amintire pentru istorie la fel cum a fost ciuma sau inchiziția.

  • De ciuma roșie vom scăpa tare greu…

  • Asa sunt prostalaii, nu sunt in stare sa se conduca nici pe ei dar vor sa-i conduca pe altii 😀

  • Asa sunt pr0stalaii, nu sunt in stare sa se conduca nici pe ei dar vor sa-i conduca pe altii 😀

  • Spurcații vor rămâne spurcați indiferent cat vor incerca sa manipuleze realitatea biologică. Scârbă și intoleranta vor avea copiii mei pentru alienații sexual !!!

  • @Crest: cam așa e.
   Eu zic mai scurt:
   Dacă toți oamenii ar fi homosexuali, toți homosexualii ar muri.
   Ergo, homosexualitatea e anormală.

  • Daca le recunoaste casatoria le da drept sa adopte copii iar copilul acela va fi va fi bolnav psihic ca si panaramele astea doua
   Asta e o boala ce trebuie tratata la psihiatru.
   Pe pamant nu exista al 3lea gen doar femela si mascul.
   E dreptul lor sa faca ce vor in casa cu fundul lor dar nu sa neoroceasca si alte vieti

  • @Crest, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul. Tu cred ca nu ai pus o zi piciorul in scoala. Daca tot te dai mare ca stii biologie, mai cauta si tu pe google inainte sa postezi.

 3. Here we go again.

 4. Devianții iar se dau în stambă.

  • Tarile (foste) comuniste ar trebui să conducă Europa sau chiar lumea, la câți Doctori Docenți Savanți de Renume Mondial au 😂😂😂😂😂😂😂😂

 5. Nu inteleg. Polonia nu le interzice sa se casatoreasca. Si acum pot, dar nu intre ele. Ce e asa de greu.

  • Eu inteleg ca , pentru a fi cuplu trebuie sa secupleze , adica sa fie dotate cu scule diferite : surub si piulita , guritza si banana etc . Sint dotate corespunzator ?

 6. La facut munitie pentru front lasati arsul in dos 🤣🤣🤣🤣🤣
  Vin rusii si europa are probleme dosnice 🤣🤣🤣🤣🤣

  • Toată baza e in voi, talibanii ultra-ortodocși din tarile (foste) comuniste 😂😂😂😂😂😂

  • Ha Ha Ha:

   niet kultur, Bobiță. Polonezii sunt catolici.

   Talibanii nu lasă femeia să iasă din casă la școală. In Polonia Femeile sunt in guvern și majoritatea femeilor nu acceptă că două lesbiene NU fac o familie ci un concubinaj sexual fără reproducere, iar familia e o instituția inventată pentru ingrijirea copiilor, nu pentru concubinaje lebiene care si pot resolva la notar situația patrimonială, nu e nevoie să atace un popor intreg cu problema lor psihosexuală sterilă și nebinecuvântată cu prunci care iti fac viața fericită….

 7. Dovada ca inca nu am iesit din Evul Mediu, manifestarile emotionale, naturale ale unor oameni sunt interzise de ceilalti, se situaza in afara acceptului de finalizare civila si religioasa al acestora.Statul ,insa, zice ca este laic, profita de ceea ce este mirean si se comporta cu cetatenii cu intransigenta cvasi- inchizitoriala. Lucruri incurcate.
  Totusi, un pas s-a facut, nu-i mai arde nimeni pe rug pe cei aflati in minoritate (i n fond nu i-a numarat nimeni).
  Pe cat ne inmultim mai mult, cu atat surprizele pot fi mai mari.Natura si-a gasit mereu drumul de a inlatura oprelistile din calea diversificarii pe care a ales-o chiar ea pentru supravietuirea si imbunatatirea performantelor speciei date.

  • Nu are nici o legatura laicismul. Statul nu te baga la parnaie pentru ca esti homosexual. De fapt, il doare-n spate de tine.

   Dar el are un interes explicit in a se propaga in viitor. Si asta inseamna copii. Si de aia subventioneaza masiv institutia numita casatorie. Nu iese tot timpul, dar in cazul casatoriilor homosexuale, nu iese niciodata.

  • Din păcate prostia umana se propaga la fix.

  • @Pai domnule Sandokan, s-ar putea ca aceasta diversitate sa fie o cale spre reducerea numarului oamenilor, pentru a se putea salva planeta. Nu observati ca suntem prea multi si o sufocam, nu mai avem resurse si suntem prizonieri aici, nu reusim sa colonizam inca spatiul. Dupa ce ajungem la un echilibru se poate inversa cursul, dar acum asta poate fi parte din solutie, iar planeta o alege natural, prin diversificare. Incercati sa va deschideti mai mult si va intra mai multa lumina si culoare in mintea dumneavoastra

 8. Mai degrabă pare o luptă ideologică cu statul polonez pentru ele, fiindcă ele sunt căsătorite deja și știau că Polonia nu va recunoaște uniunea lor. Polonia e tradiționalistă și conservatoare dintotdeauna și dacă dpdv democratic oamenii asa considera, nu vad de ce sa li se interzică libertatea de conștiință.

  • Normal, cineva ii plateste sa faca asta, exact ca in cazul Romaniei cu cei doi barbati casatoriti in alta tara….

 9. Polonia este cea mai buna tara din UE.

 10. Sa le chișam in freza de rapandule pi do s nice. Sunt bune doar pentru săpun. Sa zică mersi, in țările arabe care sponsorizează ue erau de mult mierlite.

 11. Atunci, sa dam si noi o lege cum ca suntem in Schengen si acea lege sa fie recuoscuta automat de Austria, de exemplu, nu?
  Exista vreun tratat europaean care sa spuna ca legile dintr-o tara (Germania) sunt valabile automat si in alta tara (Polonia)?
  Exista si alte acte emise de o tara UE (diploma de medic, de exemplu) care nu sunt valabile in alte tari UE, de ce nu se sesizeaza CEDO pe tema asta?

  • Iti consumi logica pe niste oameni paraleli cu logica si bunul simt.

  • Pai eu sunt casatorit in Gemania cu sotia mea, iar statul roman a recunoscut actul de incheiere a casatoriei. Figuram casatoriti in evidentele statului roman. La fel, am cunostinte provenite din Romania, casatorite, pentru care statul german a mwntionat in evidentele proprii ca sunt casatorite. In schimb, daca in Germania se casatoresc persoane de acelasi sex, actul de casatorie nu mai este recunoscut de Romania (de Polonia nu am stiut pana acum). Intelegeti acum diferenta? Este vorba de acelasi act oficial emis de statul german, cu aceeasi forta juridica, pe care Romania si Polonia ori le recunosc, ori nu le recunosc, dupa cum vor ele. Cand esti stat de drept, sau asa pretinzi, aplici legea in mod corect, chiar daca nu iti place rezultatul. Ipocrizia nu poate fi o valoare crestina

  • Adi, ca sa recunosti ceva trebuie ca acel ceva sa se fi putut desfasura si in Romania. Daca Germania ar accepta poligamia ar trebui ca Romania sa admita cele 4 sau 5 casatorii facute de un barbat in Germania????

  • @Cititor
   Nu ai pus bine intrebarea.
   Trebuia sa-l intrebi daca ar trebui sa admita toate casatoriile unei femei.

  • Domnilor Cititor si 🤔, eu inteleg nuanta si diferenta si le accept. Spun doar ca statele nu sunt convergente, in sensul ca atitudinile sunt asimetrice, iar oamenii sufera. Daca o persoana cu 5 casatorii valabile in Germania, cum spuneti dvs, vine in Romania cu cei 10 copii, sa spunem, din cele 5 casatorii, le permite statul roman intrarea in tara daca au documentele in ordine? Deci accepta Romania ca sunt copii ai aceluiasi barbat, proveniti din 5 casatorii valide, care sunt in vigoare? Prezinta certificate se nastere pentru toti cei 10 copii, care provin din casatorii cu 5 femei, toate nedesfacute, adica valabile in acest moment? Deci, indirect, statul roman nu accepta aceste 5 casatorii neoficial, informal, indirect si copiii proveniti din ele?

 12. Si dragostea, e si asta o chestie prea bagata in seama. Trece mai repede ca gripa. Oare exista vaccin? Si consuma prea multa energie, de la frecare pana la energia consumata pentru literatura de specialitate, numai maculatura. Si de cand lumea, amorul e motiv de razboi.

 13. Ne dorim evoluție și omenirea se întoarce în timp cu astfel de fapte.
  Un mădular gros cu siguranță le este necesar pentru a descoperi plăcerea.
  Mai rămâne România în sărăcia ei sa declare căsătoria între ,,animalele” de același sex ca fiind legitimă.
  La cât de bătuți în cap sunt românașii se vor căsători cu caprele.

 14. Nu inteleg cum vor astia sa forteze pe toata lumea sa i placa…..
  Atunci dreptul celor ce nu i accept a ,unde e?
  Ce le mai place teatrul

  • Orice am zice, LGBT este o deviație.
   Viața privată este o problemă personală.
   Dar un stat responsabil nu legalizează o aberație.

 15. Deci imi place ca polonezii si ungurii au demnitate si nu stau capra la Bruxelles cum stau romanii.
  Trebuie sa fie si romanii mana in mana cu polonezii si ungurii alftel o mierlim clar cu anormalii astia.

  • Oare cum se face că normalii stau cu mâna întinsă la anormali ?

  • Nu stau normalii cu mâna întinsă. Doar nu ai ilusia că autostrăzile din Germania s au făcut cu elgibitism, nu? Bruxelles ul nu produce NIMIC, e o instanță de redistribuție a avuției, așa că dacă e până acolo demolăm Bruxelles ul și Polonesii nu mai dau miliarde la paradiți birocrați așa că ei se descurcă singuri, in timp ce clica de mii de eurocrați se duc in sectorul privat de la 6000 de euro la 2000 de euro ? Am economisi bani dacă am demola clica parasiților de la Bruxelles care produc doar legislație aberantă, nu și manufacturi și servicii

 16. Casatoria este un act care reglementeaza anumite chestiuni din punct de vedere legal. Acelasi act realizat intre persoane de acelasi sex si care sa rezolve aceleasi chestiuni ar trebui sa poarte o alta denumire. Consider ca in acest fel s-ar elimina o confuzia pentru ca cele doua nu sunt acelasi lucru desi par a fi asa intrucat exista o diferenta notabila.

 17. Casatoria este un act care reglementeaza anumite chestiuni din punct de vedere legal. Acelasi act realizat intre persoane de acelasi sex si care sa rezolve aceleasi chestiuni ar trebui sa poarte o alta denumire. Consider ca in acest fel s-ar elimina o confuzia pentru ca cele doua nu sunt acelasi lucru desi par a fi asa intrucat exista o diferenta notabila.

 18. Nu înțeleg de ce bătrânul Jarosław Kaczyński ii persecuta pe homosexuali când el însuși este homosexual.
  Ziaristul Piński spune ca în ciuda retoricii anti-LGBT a lui PiS, Kaczyński este un membru binecunoscut al comunității gay din Varșovia. Kaczyński a avut relații intime cu Piotr P., un ofițer al Serviciilor Militare de Informații (WSI), ceea ce l-a expus șantajului.

  În ziua de deschidere a procesului de ieri, Piński și-a apărat afirmațiile, spunând că a văzut o fotografie cu „Piotr Polaszczyk și Jarosław Kaczyński într-o situație clar intima” în duș, relatează Gazeta Wyborcza.”

  • ai facut tu sex sub dus, ca sa crezi ca asa ceva este placut?

   virginitatea te face sa crezi si alte prostii despre sex – cum ar fi ca omul poate fi lesbian

  • Și ce dacă e homosexual? Să i fie de bine! El este om corect pentru că iși vede de viciul lui privat și nu vrea să răstoarne societatea cu fundul in sus , intelegi? Problema nu sunt homosexualii, ci politizarea perversă a unei inclinații sexuală și utilizarea ei politică pentru de molarea suveranității Poloniei și ca șantaj ideologic pentru ingenuncherea societăților libere de către clica de birocrați parasiți și ONG uri mercenare care au misiunea de a distruge Polonia. Aceste fufe și acrituri sunt pioni in războiul cu Polonia și insultă un popor pentru că vor să distrugă Constituția Poloniei in numele sexualității lor amărâte.

  • @asa ceva poate scrie doar un virgin. Cred ca vorbești despre tine, puțică! La dus bătrânul Kaczyński era in perioada de preludiu.

  • @Alin. E homosexual si nu recunoaște, e ipocrit. E la fel ca ăla din Ungaria care a scris legile restrictive împotriva homosexualilor si l-au prins in curul gol pe un burlan in Belgia (fugea de la o orgie homosexuală).
   Când ai aderat la UE ai semnat tratatul de aderare care stipulează că nu poți discrimina pe bază de sex, religie sau rasă. Homosexuali au dreptul in UE sa-si întemeieze o familie (sau uniune civilă) si să se bucure de toate drepturile care derivă de aici (de exemplu dreptul la moștenire).

 19. Mai ducă-se degenerate le astea unde a dus mutu iapa!

 20. Hahaha,

  același scenariu lacrimogen all over again: imagine artistică melodramatică, hollyvvod style.

  Două lesbiene care vor să răstoarne cu fundul in sus un popor întreg (care nu acceptă colonizarea economică și ideologică , desigur) doar pentru că in Constituția Poloniei nu este prevăzută situația lor excepțională de a fi (pasămite) familie. Pentru că dacă ar fi admisă asta, atunci ar putea obliga lumea să le ofere lor un copil pe care iubirea lor mirobolantă NU il poate crea. Lumea nu se învârte după capriciile lor, copiii polonezi nu există pentru a fi adoptați de cupluri care nu pot face copii dar vor să convingă lumea că sunt si ei familii.

  Un alt episod din lupta oligarhiei bruxelleze contra poporului liber al Poloniei. Șantaj pe toate laturile. Acele femei sunt instrumentul altei lupte, sau sunt idioate utile sau sunt acrituri pline de ură si lipsite de orice respect față de poporul polonez. Nemții care au făcut genocid in Polonia fac acum pe toleranții elgibitiști și coloniseaă iarăși Polonia suverană in loc să le plătească despăgubiri că au ras toată Varșovia. V ati prins la ce folosește șantajul minoritarist?

  Familia a fost creată de civilizație pentru a proteja copiii, nu pentru comoditatea cuplurilor. Dreptul familiei este construit pentru protejarea copiilor al cărei scop este familia. Nu orice concubinaj se califică de familie.

  Dar nu vă faceti griji, in scrut timp o să decidă musulmanii cum definit familia in UE așa că ei vor aboli rapid și brutal pseudofamilia inventată de politica corectă.

  • @domnule Alin, dar multe femei casatorite merg la alti barbati decat cei cu care sunt casatorite, unele fac si copii in astfel de situatii. Ca divorteaza ulterior, ca nu divorteaza, ce mai conteaza. Iar „incornoratul”, sa zicem asa, ori nu stie si creste in continuare copilul cu soata lui, ori afla si vede el ce face, ori pleaca ea etc. Dar unele doamne fac copii fara sa fie casatorite, este perfect normal in societatile noastre, nu are dreptul cineva sa intre in viata privata. Dumneata ai auzit sau stii sa existe astfel de cazuri? Ce parere ai? Cu ce difera fata de exemplul din articol? Doar prin faptul ca partenerii ar putea fi de sex diferit? Pai poate si aceste doamne casatorite vor dori sa mearga la parteneri diferiti a sa isi faca copii si bu sa adopte. Cu ce difera situatia? Ca sa putem pricepe unele lucruri este nevoie sa renuntam la prejudecati