G4Media.ro

Un colaborator Sputnik, numit consilier al unui secretar de stat din Ministerul…

Un colaborator Sputnik, numit consilier al unui secretar de stat din Ministerul Educației. Alexandru Mîță promovează deschis Rusia, visează ”încă de copil să ajungă la Moscova” și consideră ”colonialism” parteneriatul cu SUA

Un colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a devenit consilier al secretarului de stat Mihaela Popa din Ministerul Educației. Este vorba de Alexandru Mîță, profesor și inspector școlar în județul Vaslui. Mîță este președinte al unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei și, în 2016, a înaintat Parlamentului European o notă de protest referitoare la o rezoluţie a Legislativului Uniunii Europene contra presei ruse.

În 2017, Mîță declara, într-un interviu la Sputnik, că parteneriatul României cu SUA este ”de tip colonialist”. Guvernul României i-a dat acum lui Mîță un post de consilier la un secretar de stat care se ocupă de fondurile europene.

Promovarea lui Alexandru Mîță (46 de ani), inspector școlar în domeniul limbilor moderne în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a avut loc în luna octombrie și a fost decisă de secretarul de stat Mihaela Popa, cea care l-a adus drept consilier în cadrul cabinetului său din Ministerul Educației. Popa a fost numită cu puțin timp înainte, în septembrie, fiind responsabilă cu atragerea fondurilor europene.

Alexandru Mîță a declarat, pentru G4Media, că este loial ”100%” Statului Român și că nu a fost contactat niciodată de vreun serviciu secret al unui stat străin.

Secretarul de stat Mihaela Popa a afirmat că nu știe nimic din aspectele prezentate de G4Media: ”Chiar nu știu nimic din toate acestea. Eu sunt pro-americană și pro-europeană. L-am luat pe domnul Mîță datorită experienței sale în domeniul digitalizării din educație”. Popa a afirmat că îl va schimba din funcție pe Mîță.

Trecutul lui Mîță arată că acesta este un susținător constant al intereselor rusești și al promovării intensificării relațiilor dintre București și Moscova. În această calitate, el este membru fondator al Asociaţiei de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală şi Educaţională cu Rusia şi Spaţiul Slav, organizației înființată în 2013, în Vaslui, care edita, la un moment dat, o publicație online numită Glasul.

În această calitate, în februarie 2017, Mîță a acordat un interviu postului de radio Sputnik Moldova din Chișinău în care a afirmat că asociația are 300 de membri activi și peste 4.000 de simpatizanți. Moderatorul a dezvăluit că Mîță a scris, anterior, mai multe articole pentru Sputnik ”care s-au bucurat de o mare audiență”. Referitor la înființarea postului unde era invitat, vasluianul a afirmat că ”o parte din publicul din România v-a așteptat cu foarte multă nerăbdare să apăreți pe piață pentru că reprezentați, cu adevărat, o alternativă la toată mass-media care există la ora asta”.

În cadrul aceluiași interviu, Mîță a spus că ”imaginea Rusiei în România este total deformată” și că a visat ”încă de copil” să ajungă la Moscova, adăugând că ”face parte din ființa mea și îmi asum această rusofilie și pasiune pentru cultura rusă”.

El a catalogat parteneriatul strategic al României cu SUA unul ”de tip colonialist”, întrebând de ce, în ciuda acestui ”parteneriat de încredere” mai avem nevoie de vize și susținând că, rezultat al acestei relații ”am ajuns carne de tun pentru conflicte extrateritoriale cu care țara noastră nu are nici în clin nici în mânecă”. Mîță a concluzionat că, din relația cu SUA, aveam doar ”obligații” și ”mai nimic la beneficii”.

Contactat de G4Media, Mîță a negat, inițial, că a făcut afirmațiile de mai sus și apoi a dat înapoi, adăugând referitor la relațiile cu SUA că ”între timp, lucrurile s-au mai schimbat”.

Tot în 2017, dar o lună și jumătate mai târziu, și tot la Chișinău, Mîță a fost singurul jurnalist din România care a adresat președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, o întrebare cu ocazia prezentării de către acesta a unui bilanț la 100 de zile de la instalarea în funcție. (Fragmentul apare la 1.15.20 secunde):

Mîță: Bună seara. Alexandru Mîță de la portalul Glasul, colaborator al Sputnik Moldova și, în același timp, din partea Asociației de Cooperare România-Rusia. O întrebare pentru dumneavoastră, dar înainte de asta felicitări pentru acest bilanț și pentru faptul că sunteți și vă dovediți în fiecare zi un om foarte de acțiune care își duce promisiunile la bun sfârșit.

Dodon: Mersi. Din România sunteți?

Mîță: Da, absolut. (Dodon zâmbește). Tocmai de asta și întrebarea mea avea o legătură cu viziunea dumneavoastră, dacă ne puteți dezvălui câteva elemente componente ale viziunii dumneavoastră în legătură cu relațiile cu Bucureștiul pe termen mediu.

Dodon: Am înțeles.    

Din boardul de conducere al asociației pe care Mîță a afirmat că o conduce mai fac parte omul de afaceri Antoniu Gabriel Lavrincic din Sălaj și Marius Văcărelu, cadru didactic la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Lavrincic deține, conform oficialilor Guinness, recordul de 22.018 scrisori primite de la pionieri din URSS pe vremea când era elev, înainte de 1989, și anunța, anul trecut, că a fost propus de către Guvernul Rusiei pentru funcţia de consul onorific al Federaţiei Ruse în România. ”Această numire a fost aprobată de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, respectiv de Serghei Lavrov, ministrul de Externe”, declara el într-un articol publicat de Adevărul.

În aceste zile, Lavrincic promovează intens medicamentele rusești pentru tratarea Covid, care, însă, nu sunt certificate de autoritățile competente la nivel internațional.

În ceea ce îl privește pe Văcărelu, numele acestuia a apărut pe faimoasa ”listă a lui Dughin” – mai multe nume de personalități din România considerate ”prieteni ai Rusiei”.

Site-ul asociației, acs-rss.ro nu mai funcționează în prezent, dar în trecut a găzduit un ziar pe nume Glasul unde apăreau articole pe tema Rusiei și a relațiilor externe ale acestei țări.

Revenind la Mîță, și acesta a lucrat în multiple situații pentru promovarea Rusiei în România. Astfel, la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui unde este angajat ca professor, el a înființat un Club de Limba Rusă, orașul din Moldova fiind, în 2017, ca urmare a demersurilor sale, organizator al Olimpiadei Naționale de Limba Rusă, fapt reflectat din nou de Sputnik Moldova.

În județul Vaslui, Mîță a derulat mai multe proiecte europene, printre care Erasmus, unul dintre cei care au beneficiat de schimburile educaționale fiind Cezar Salagor, jurnalist al Sputnik Moldova. În mai 2017, în cadrul unui astfel de proiect, acesta a venit la Vaslui alături de cadre didactice din Republica Moldova (Sursa).

Sputnik Moldova este format dintr-un site și un post de radio, ambele cu sediul la Chișinău. Acestea fac parte dintr-o rețea internațională, coordonată de la Moscova. Mai multe investigații de presă au prezentat dovezi conform cărora Sputnik este un vehicul de propagandă a intereselor Rusiei, deseori utilizând fake-news-uri.

În noiembrie 2016, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care s-a declarat foarte îngrijorat de dezinformarea şi propaganda rusă, menite să slăbească şi să divizeze Uniunea Europeană. În textul rezoluţiei, adoptat cu 304 voturi pentru, 179 împotrivă şi 208 abţineri, Parlamentul a avertizat că Moscova finanțează cu sume considerabile această operaţiune, fie direct, fie prin intermediul companiilor şi organizaţiilor pe care le controlează.

La puțin timp după adoptarea documentului, Asociația condusă de Alexandru Mîță a transmis Parlamentului European un protest și a cerut retragerea rezoluției ”fiind purtătoare a unui mesaj cu potenţial profund belicos, care reînvie anii cei mai negri ai Războiului Rece, amintind de perioada McCarthiysm-ului şi de vânătorile de vrăjitoare de tristă amintire ale unor perioade istorice revolute, pe care le credeam demult depăşite.”

Foto sus: Alexandru Mîța în studioul Sputnik

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. GUVERNUL PNL are consilieri rusofoni?
  Asa deduc din articol.

  Deci PNL susține apropierea de Rusia nu PSD.
  I auzi Johannis.

  • Rusofili nu rusofoni.
   Da, raluca turcan are facultatea facuta la moscova.
   Normal ca are consilieri rusofili deoarece romania e condusa in prezent de securitatea ceausista si militia ceausista (vezi pensiile speciale), prin intermediul c n s a s , al psd si al pnl

  • De Raluca Turcan uitasem.
   Ai dreptate.

 2. România Normala PNL
  Totul este posibil.
  Poate mergeți si in vizită de lucru în Rusia.
  Se pare ca mirajul liberal este doar o minciună poleita seara de Johhanis la ora 18 cand ataca pesedeeeee ciuma rosieee .

 3. Să-l dea afară. Nu-i problemă că-i place cultura rusă, marea problemă e de ce a ajuns un fan al Sputnik și al propagandei ruse ca angajat la minister. Fan a lui Putin și al lui Dodon, critic al relațiilor româno-americane, ăsta trebuie zburat, și nu singur, ci împreună cu persoana care l-a adus.

  • Nu o sa il dea nimeni afara! AUR de la inceput a avut membri pro Rusia si inca are multi,nu doar unu,plus interlopi si multi altii si aia si vrea sa aibe pentru ca doresc scoaterea Romaniei din UE si NATO ca mai apoi sa devenim sclavii Rusiei.
   Daca lumea facea o simpla cautare pe google,despre candidatii AUR,se putea documenta inainte de a vota.Din pacate nu au facut-o si uite asa au intrat in parlament

 4. recomandam niste ceiut, si geamurile deschise

  desi astia cu limba maro, nu patesc nimic

 5. Cultura si politica expansionista si samavolnica nu sant aceleasi lucruri,la 46 de ani cu parul alb in cap,exaltat si usor de impresionat ca toti barbatii romani cu creier putin.Stiu si eu din aia care dupa o suta de vodca si cu o rusoaica care.ti pune tártița pe bot ,ejaculezi fara contact.

 6. Nu mai au liberalii cadre?
  Vă mirați că partidele extremiste câștigă teren in Romania, când va contraziceți doctrina și vorbele prin fapte.

 7. Demisia Mihaelei Popa ori demisia ministrului educației, ideal ambele.

 8. Rusii sunt infiltrati in guvern chiar prin persoana Vicepremierului interimar Raluca Turcan!
  Daca imi spune cineva ca dupa ce finalizezi cursurile Institutului Puskin nu esti cel putin simpatizant al politicii rusesti (eu cred ca madam Turcan este mult mai mult) inseamna ca are probleme la mansarda!
  A SE FACE DIFERENTA INTRE CULTURA RUSA SI POLITICA RUSIEI!
  Asa ca de ce va mirati ca un biet consilier a fost descoperit atentie …. de ziaristi nu de SRI!
  Felicitari ziaristului!

 9. Ha,ha cultura rusa!
  Maculatura buna de pus pe foc!

  • A mai făcut asta cineva, și nu i-a plăcut ce a urmat.
   Să dai foc la cărți e o ocupație pentru oamenii slabi la minte.

   Orice om are dreptul să iubească ce cultură vrea, e un drept al omului. Îmi pare rău că în România oamenii sunt persecutați pentru opiniile lor.

   Iar colaborarea cu Sputnik face parte din dreptul la liberă exprimare. Nu a colaborat cu FSB.

 10. Vine Catu si atunci Mita fuge singur. 🙂 Serios ce proba mai crasa de incompetenta decat sa angajezi un propagandist rus la ministerul educatiei Pepsi-ministra si echipa ei confirma diletantismul si carentele manageriale

 11. Acest Mâță parca este propunerea AUR pentru Ministerul Educatiei….

 12. Mațu, te.au deconspirat bratuha ,si acuma a mai iesit si numele lui Turcan din causa ta, ba cei cu voi acolo la Sputinik,chiar asa de amatori ati ajuns.A da stai ca cu romanii merg si diletantistii ,sant si ei la fel, era sa ma exasperez degeaba.Ma duc sa ieu voddca de dimineata ca deja am intarziat ca sa.ti indrept greselili……bleadi suka mațu ista ni.o stracat dispozitia auzi sa o deconspiri pe Turkanova!!!

 13. De 1 AN de cand PNL e la guvernare, totdeauna raspunsul standard al sefilor PNListi in astfel de situatii cu angajari scandaloase, suna asa: „Nu cunosc”, „nu e angajat la Institutie”, „vom face o ancheta interna si vom comunica”, „chiar nu știu nimic din toate acestea”, „vom revizui lista”(declara L. Orban cand cu Alexandru Cumpanasu pe Lista Guv Orban pentru fondurile de la UE pe perioada 2021-2024!)… dupa care TACERE totala, PNLeii nu mai comunica nIMIC!!!
  Rusine, sper sa dispareti din politica, la ce mizerie ati ajuns, fix ca PSD!!!

 14. De fiecare data cand am fost la vot am fost sa votez impotriva PSD, dar voi merge de acum inaine sa votez pe oricine numai PSD si PNL sa nu iasa

 15. Incredibil, voi care promovați toleranta ii faceți un proces de intenție unui funcționar pe considerentul ca respectivul are opțiuni politice, altele decât ale voastre? Dacă aveți dovezi ca a adus prejudicii statului roman acționați – l în judecata și abia pe urma cereți destituirea lui. Cu ce va deosebiți voi de bolșevici? Ei nu făceau la fel, te acuzau ca nu „bei apa” de la răsărit și apoi te executau. Și mie îmi place cultura rusă, m-am deconspirat, atât doar ca nu știu dacă as avea curaj sa vizitez Rusia.

 16. Tocmai ce am primit de la sursa mea ca primesti din nou „cadouri” de la caracatite si sacali pentru a defaina persoane profesioniste doar ptr ca au opinii personale.
  Serios? Iar ai revenit Sorin la practicile anterioare? Nu-i deajuns ca ne-ai facut de ras destul ?
  Subiectul de interes vizat fiind Mihaelei Popa. Ce draq aveati cu oameni care sunt profesionsti? Nu-i deajuns ca muncesc pe rupte si mai trebui sa apara jeguri ca tine. Ia-te de aia care iti dau o salata la restaurant, nu de oameni muncitori. Jeg de om ai ajuns. Imi e scarba si imi vine sa vomit in stomac cand vad ce usor ascunzi toate mizeriile prin „surse” si construiesti o gramada de kkt. Ti-am zis sa fii profesionist, sa iti verific sursele, nu sacali si caracatitele

 17. Lavrincic, Lavric, Mîță, Pîță, Shoshoanca, Shosonkovici, etc. am crezut sincer ca astia s-au carat inapoi in Rusia dupa 89, insa vad ca sunt mai activi ca niciodata. PNL are consilieri rusi? Sica Mandolinovici a pus rusi la educatie? Sa va vad eu cand veti da Bac-ul din Dostoievsky…ehe!

 18. Tu iti dai sema ce esti? Cand esti imbecil patent e ridicol sa acuzi pe altii de lipsa de cultura. Rusia e singura tara ce a rupt teritorii din Romania si constant a incercat sa controleze, prin imbecili ca tine si gasca ta, tara in folosul lor

 19. Colonistii de la Kogalniceanu si Deveselu sunt de fapt cazaci dughinisti.

  • Astia macar atrag fonduri,investitii ,costruiesc autostrade cai ferate armament ,bombe cu care sa bombardam( sper sa aduca si ceva nucleare ,rusii au furat ,distrus ,ucis si trimis in Siberia.

  • Rusii ti-au pietruit Calea Victoriei. Inainte de rusi era doar un pod de cherestea peste noroaie. De aia se chema Podul Mogosoaiei, iar prelungirea ei se cheama Kiseleff.

   Cai ferate construite de americani? Ai baut gaz? Americanii nu mai pot face infrastructura nici la ei in tara de un secol.

 20. Dl Mîță e ceea ce se numește un „idiot util”…Și cu sacii-n car, și cu sufletul în rai, nu prea se poate…

 21. Mîță este un tradator de neam. El serveste intereselor rusiei, dusmanul Romaniei. El de mic a visat sa se duca in rusia. Pai si ce il impiedica? N-are bani de bilet saracu’? Sa ramana acolo sluga kremlinului!

 22. Problema este: de ce un secretar din minister are nevoie de consilieri? De ce nu se organizeaza concurs pt toate posturile de care are nevoie un minister, pe specialitati, astfel incat angajatii sa lucreze pt minister, nu pentru persoana x care ocupa vreo functie importanta in ierarhie. Apoi, cat de „elastice ” pot fi schemele de personal din institutiile de bugetari ?

 23. Un bully si un pervers ordinar numai dupa spaga a fost toata viata lui.