G4Media.ro

Un chimist care a fost implicat în crearea noviciokului, substanța cu care…

Un chimist care a fost implicat în crearea noviciokului, substanța cu care a fost otrăvit Navalnîi, îi cere iertare opozantului rus

Un om de ştiinţă care a fost implicat în programul sovietic secret de creare a agentului neurotoxic noviciok i-a cerut iertare politicianului rus Alexei Navalnîi, care se reface la un spital din Berlin după ce a fost otrăvit cu această substanţă, relatează AFP.

Vil Mirzaianov a spus într-un interviu la postul rus de televiziune Rain că vrea să îi ceară iertare lui Navalnîi. “Îi cer iertare din tot sufletul lui Navalnîi pentru faptul că am participat la această activitate criminală, dezvoltarea acestei substanţe cu care a fost otrăvit”, a spus Mirzaianov, care acum locuieşte în Statele Unite şi care a scris primele articole despre crearea noviciokului în anii 1990.

Mirzaianov a precizat că Navalnîi se va vindeca total până la urmă. “Navalnîi va trebui doar să aibă răbdare, dar până la urmă, el va fi sănătos”, a spus omul de ştiinţă, estimând că recuperarea va dura aproape un an.

Afirmaţiile lui Mirzaianov vin în contextul în care alt om de ştiinţă care a făcut parte din program a negat faptul că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu noviciok.

Până acum trei oameni de ştiinţă, în vârstă de aproximativ 70 de ani, au făcut declaraţii publice despre participarea la programul sovietic de dezvoltare a noviciokului.

Vladimir Uglev a afirmat că faptul că Alexei Navalnîi a supravieţuit arată că probabil a existat doar contact pe piele cu otrava. Mirzaianov a declarat în schimb că Navalnîi probabil a ingerat otrava, deoarece se pare că alte persoane nu au fost contaminate.

Leonid Rink susţine că Navalnîi nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost otrăvit cu noviciok şi că Mirzaianov nu a fost implicat direct în crearea agentului neurotoxic. “El nu a avut nicio legătură cu crearea noviciokului, aşa că nu avea de unde să ştie efectele substanţei asupra organismului. Dacă ar fi fost noviciok, Navalnîi nu ar fi supravieţuit”, a afirmat Rink pentru RIA Novosti.

Alexei Navalnîi, principalul oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a simţit rău, la finalul lunii trecute, pe când se afla în Siberia. El a fost spitalizat, în comă indusă, iar ulterior, a fost transferat în Germania. Testele de laborator din trei ţări au determinat că a fost otrăvit cu noviciok, iar guvernele din Vest au cerut explicaţii Rusiei.

Un laborator militar german a conchis la 3 septembrie că a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică, acuzaţii pe care Moscova le respinge.

sursa: News.ro, sursa foto: Instagram

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Rusia e o dictatura, fara sa omoare oameni nu poate continua sa existe.

  2. Tu nu aparții „mamei rasha” Valodea? Sau ești local băștinaș de’al nost’ autohton de prin partea locului.. Pune și tu un nume românesc în locul lui Vladimir.. Că sunt atâția patrihoți de’ai noștri care merită un nume dulce nobil și frumos! Cât despre Gunoi poți să-l lași, că oricum nu-l fură nimeni.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.