G4Media.ro

Un avans semnificativ în domeniul bateriilor cuantice ar putea deschide calea pentru…

sursa foto: OMV

Un avans semnificativ în domeniul bateriilor cuantice ar putea deschide calea pentru reîncărcarea instantanee

Cercetătorii au făcut progrese semnificative în crearea unui nou tip de tehnologie de încărcare a bateriilor, care ar putea revoluționa stocarea energiei.

Bateriile cuantice folosesc aceleași proprietăți bizare ale mecanicii cuantice care fac posibilă următoarea generație de calculatoare cuantice, dar, în loc de a crește considerabil puterea de procesare a calculatoarelor, acestea ar putea permite reîncărcarea instantanee.

O echipă formată din oameni de știință de la Institutul de Științe Fundamentale din Coreea și de la Universitatea Insubria din Italia a reușitun avans în realizarea acestei tehnologii prin utilizarea unui sistem mecanic cuantic cunoscut sub numele de micromaser.

Acesta utilizează un câmp electromagnetic pentru a stoca energia încărcată printr-un flux de qubiți, protejând în același timp împotriva riscului de supraîncărcare.

Cercetătorii au descris micromaserul drept „un model excelent de baterie cuantică” și au demonstrat cu succes că procesul de încărcare este mai rapid decât cel clasic.

Cercetătorii sud-coreeni au calculat deja că tehnologia bateriilor cuantice ar putea reduce timpul de încărcare la domiciliu a mașinilor electrice de la 10 ore la doar trei minute, în timp ce stațiile de supraîncărcare ar putea reîncărca complet un vehicul în doar 90 de secunde.

Într-un studiu publicat la începutul acestui an, oamenii de știință au observat cum timpul de încărcare al unei baterii cuantice scade de fapt pe măsură ce dimensiunea bateriei devine mai mare.

Acest lucru se datorează unui fenomen cunoscut sub numele de accelerare cuantică.

Acest lucru le permite să se încarce în mod colectiv ca un întreg, în loc să se încarce în paralel, așa cum fac bateriile clasice.

Un prototip de baterie cuantică complet funcțional este încă departe de a fi realizat.

În cazul în care va avea succes, oamenii de știință speră că va apărea o nouă eră a bateriilor ultra-eficiente, care va transforma modul în care folosim orice, de la smartphone-uri la mașini electrice.

Cele mai recente cercetări au fost detaliate într-un studiu intitulat „Micromaserii ca baterii cuantice”, publicat în revista științifică Quantum Science and Technology.

Sursa – Yahoo News.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Chinezoii sunt pregatiti de o noua ciodeala…

  • Asiatici vroiai sa zici… Noi suntem experți în case cu turnulețe unde parcul calul și WC în afara casei ca sa nu miroasă!

 2. Concentrarea continua pe baterii si timpi de încărcare e, de fapt, un șmen. Vrea sa ascundă adevăratele probleme ale mașinilor electrice cu acumulatori: sursele de energie, capacitatea rețelei electrice si creșterea uriașă a cererii de energie (care ne va arde la preț pe toți, actuala scumpire a curentului e pregătire psihologică).

  • Nu e neaparat un smen, doar ca unii habar nu au si se bucura ca prostii la o jucarie noua, iar altii care stiu, dar le convine ca-si iau acum bani cu roaba, nu le spun ca (de exemplu) redimensionarea retelei electrice – chiar aia de pe strada, pe care o poate vedea oricine – cat sa acopere necesitatea de energie, stocarea, etc implica eforturi materiale si logistice uriase.
   Nu mai vorbim de baterie in sine ca e mai pooluanta decat tot combustibilul fosil pe l-ai folosi in timpul de viata al acesteia…
   Ii lasa sa creada ca chiar isi poate incarca fiecare masina la priza.
   De aici lipseste de pilda, un element important: in cat timp si cu ce retea electrica se incarca incarcatorul ala (in fond, si el un acumulator) care varsa energia instant in acumulator.

   Cuantica sau necuantica, energia nu se creeaza, se transforma dintr-o stare in alta. Adica trebuie s-o scoti de undeva ca s-o bagi altundeva…

  • Chiar mă așteptam să sară gașca de gogomani care să ne explice ce rău e să folosești energie electrică în locul petrolului.
   Acum nu știu dacă sunteți plătiți pentru ceea ce faceți ori sunteți din naștere tembeli.

   În momentul în care vom avea baterii de mare capacitate pe care putem să le încărcăm de zeci de mii de ori fără să se deterioreze, problema electricității va fi rezolvată. De la soare, chiar și când e înnorat, ne vine energie mult mai mult decât avem nevoie. Problema, azi, este că nu putem să o stocăm pe termen mediu acea energie și de aceea avem nevoie și de surse alternative. În momentul în care vom avea baterii ca cele expuse în materialul de față acea problemă va dispărea.
   Dar odată cu dispariția problemei producției și a distribuției energiei vor dispărea și ticăloșii care speculează azi prețul electricității, gazelor și a petrolului, adică exact cei care plătesc prostaci ca voi.