G4Media.ro

Un apropiat al lui Savonea de la Înalta Curte interzice presei să…

Un apropiat al lui Savonea de la Înalta Curte interzice presei să studieze dosarul noii şefe a Instanţei Supreme, judecătoarea Corina Corbu. Şeful Secţiei penale, judecătorul Grădinaru, invocă protecţia vieţii private

Şeful Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorul Daniel Grădinaru, a decis că nu se impune ca presa să studieze dosarul penal în care a fost judecată şi achitată definitiv judecătoarea Corina Corbu, noua şefă a Instanţei Supreme, potrivit unui răspuns al ÎCCJ la o solicitare de presă formulată de G4media.ro. Prin urmare, şefa Biroului de presă al instanţei, judecătoarea Minodora Condoiu, a respins cererea de studiere a dosarului judecătoarei Corbu, formulată de G4media.ro.

Judecătorul Grădinaru a invocat două motive pentru respingerea solicitării de presă: faptul că dosarul judecătoarei Corbu nu mai face obiectul procedurilor judiciare, fiind soluţionat cu decizie definitivă, şi asigurarea protecției vieţii private a părţilor din dosar.

Decizia este surprinzătoare în condiţiile în care un dosar penal devine public odată ce este trimis în instanţă şi începe judecata pe fond.

Judecătoarea Corbu a cerut secretizarea dosarului. Corina Corbu, singurul candidat la şefia ÎCCJ, a fost nominalizată pe 18 iulie drept câştigătoare a selecţiei organizate de Secţia pentru judecători a CSM.

În cadrul audierii de la CSM, actuala șefă a instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a întrebat-o pe Corbu de ce a trimis o notificare conducerii instanței în care a cerut ca nici o persoană să nu aibă acces la consultarea dosarului penal în care a fost judecată și achitată și de ce a solicitat să fie scoasă sentinţa anonimizată de pe site-ul ICCJ . ”Am cerut anonimizarea datelor cu caracter personal. Ăsta a fost motivul, ca acele date sa fie anonimizate. Motivul achitării se poate cunoaște. La fel cum trebuie să se cunoască și motivele pentru care am fost trimisă în judecată.(…) A fost o etapă pe care mi-o asum”, a declarat judecătoarea Corbu.

Preşedintele ţării, sărit din procedura de numire. Potrivit modificărilor la legile Justiţiei operate de majoritatea PSD-ALDE, Secţia pentru judecători a CSM numeşte şefii de la ÎCCJ. Nu o mai face preşedintele României.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de judecătoarea Lia Savonea, soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie în două dosare penale. Unul dintre ele viza tocmai reţelele de corupţie de la Înalta Curte.

Actualul preşedinte al Secţiei penale a ÎCCJ, judecătorul Daniel Grădinaru, a fost purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti, unde Lia Savonea a fost preşedinte. Grădinaru este considerat în sistemul de justiţie drept apropiat al Liei Savonea.

De ce se teme judecătoarea Corbu ca presa să nu se uite în dosarul ei. Ea a fost acuzată într-un caz de scurgeri de informaţii de faptul că şi-ar fi avertizat două colege că sunt interceptate de DNA. E vorba de judecătoarele Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan. Acestea erau monitorizate, fiind vizate de acuzaţii de corupţie.

Autorizația de interceptare a judecătoarelor Bîrsan şi Puşoiu a fost emisă pentru DNA şi SRI de şeful din 2010-2011 al Secţiei Penale a ÎCCJ, judecătorul Anton Pandrea, fost membru CSM. Potrivit unor surse judiciare, Pandrea i-ar fi spus judecătoarei Corbu că a emis autorizaţia, aceasta, mai departe, unui alt judecător, Nicolae Măniguţiu. Astfel, informaţia preţioasă ar fi ajuns la judecătoarele vizate.

De altfel, judecătorul Măniguţiu a recunoscut în presa vremii că a locuit cu chirie în apartamentul avocatului Radu Gherbovan, soţul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu, prietenă de familie cu judecătoarea Bîrsan, judecate amândouă în dosarul de corupţie.

Până la urmă, procurorii DNA nu au putut proba scurgerea de informaţii, astfel încât judecătoarea Corbu a fost achitată printr-o sentință definitivă. Potrivit motivării instanței de fond, magistraţii au ajuns la concluzia că nu sunt probe privind favorizarea făptuitorului. În proces, procurorii prezentaseră înregistrări cu judecătoarea Iuliana Pușoiu care susținea că a fost avertizată de colegii ei, Pandrea și Corbu, că este interceptată. Mai mult, una dintre persoanele cu care vorbea Pușoiu a confirmat interceptările în cadrul procesului.

”Convorbirile telefonice şi înscrisurile aflate la dosarul cauzei se coroborează şi cu declaraţiilor martorilor Arhip Cornelia, Trestianu Viorica, Măniguţiu Nicolae (fost judecător ÎCCJ – n.r.) şi Bărbulescu Lidia (fostă preşedinte ÎCCJ – n.r.). În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martora Arhip Cornelia a confirmat <<că într-o convorbire telefonică, înainte de a pleca în excursia din Malaezia, Puşoiu Iuliana i-a spus că a auzit de la Corbu Corina că ar avea urmărit telefonul, ea, Bîrsan Gabriela Victoria şi Gherbovan Silinescu Claudia>>. Mai precis, martora a afirmat că inculpata Corina Corbu i-a spus inculpatei Puşoiu Iuliana că a aflat de la Pandrea Anton despre ascultarea telefoanelor”, se arată în documentele din dosar.

Cu toate acestea, instanța a considerat că există o singură sursă a informației potrivit căreia magistrații Pandrea și Corbu le-ar fi avertizat pe colegele lor, Pușoiu și Bîrsan, și anume doar Iuliana Pușoiu. Instanța a apreciat că inculpata nu ar fi fost credibilă în convorbirile interceptate întrucât știa că este monitorizată și spunea special astfel de lucruri la telefon ca să-și preconstituie probe în apărare.

Cine e judecătoarea Corbu. Ea a fost numită anul trecut la şefia Secţiei Contencios a ÎCCJ de preşedintele Klaus Iohannis. Pe atunci, şefului statului nu i se luase încă atribuţia de a numi şefii de la Înalta Curte. Cât timp a fost judecată şi suspendată din funcţie, judecătoarea Corbu a lucrat la Casa de avocatură Muşat şi asociaţii, societatea care a câştigat procesul de incompatibilitate al preşedintelui.

Cine sunt celelate personaje din dosar. Judecătoarea Bîrsan judecată pentru corupţie și achitată definitiv, este soţia profesorului Corneliu Bîrsan, fost judecător la CEDO. Prietena ei de familie, avocata Claudia Gherbovan Silinescu, este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

Foto: Corina Corbu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Judecătorii sunt corupţi, dar mafia PSD ţipă că procurorii sunt corupţi.

  Trebuie să fii psihopat să te victimizezi ca PSDiştii.

 2. Nu mă surprinde nimic din ce fac cei din secția de judecători a CSM. ce mă surprinde pe mine este tăcerea magistraților onești, care ar trebui să se răscoale împotriva acestei savonea, care are un grup apropiat în CSme, secția de judecători, cu ajutorul căruia taie și spânzură. Încrângăturile acestei savonea cu tot felul de persoane dubioase, mi greu să cred că nu există fapte care să nu o incrimineze, să fim serioși! eu aștept trezirea magistraților onești și corecți, care să ia atitudine împotriva unui mod discreționar de a lua deciziile, promovat de secția de judecători, decizii mai mult decât dubioase. Noi, societatea civilă suntem de partea magistraților, dar și magistrații trebuie să apere interesele noastre, iar pe cale de consecință, așteptăm o reacție a acestora!

 3. Justitia nu e privata. Antecedentele personale sunt publice intr-o functie publica, altfel devin mijloace de santaj in scopuri criminale.

  • Foarte buna observatie. G4 Media, nu aveti decat sa atacati in instanta de contencios decizia de secretizare a dosarului, probabil la CAB.
   Bineinteles ca este vinovata aceasta cucoana, s-au acoperit intre ei, iar judecatoarele pusoiu si birsan sunt vinovate si alea, au primit mita de rasul curcilor – excursii, petreceri la Mariott, posete Chanel si pantofi, doamne ce toape judeca la ICCJ, nici nu e de mirare ca d-na Tarcea e satula pana-n gat de asemenea colege, si n-a vrut sa se mai inscrie la sefia ICCJ. In dosarul in care erau judecate pentru coruptie birsan si pusoiu apar interceptari SRI, or stim ca in 2016 ccr a decis ca interceptarile SRI nu mai sunt bune sa condamni coruptii. Cati si cati scapa cu ajutorul ccr, ordinarii!

 4. dati-i ma lu savonea si bonuri de masa. nu o plateste boboru prea bine. o tine infometata.
  mai face si naveta biata de ea. asa ca si-a luat 10 000 de lei pe luna de naveta.

 5. Daca vrea sa isi tina dosarul secret, nu are decat sa plece. Daca vrea aceasta functie, sa il faca public!

 6. cand va zic eu ca Justitia romana cu procurori si cu judecatori cu tot e de cacat nu vreti sa ma credeti……

 7. daca ai domiciliu putin dincolo de granita localitatii si lucrezi in localitate se cheama ca esti detasat ?
  cine este in situatia asta este indreptatit la indemnizatie de detasare ?
  detasarea are legatura cu locul de dormit sau cu locul de munca ?

  felicitari judecatorilor, magistratilor care isi creasc veniturile in acest fel!

 8. Marea parte a judecatorilor de la ICCJ sunt corupti pana in maduva oaselor. Incredere ZERO in justitie, se acoperă unii pe altii fara nici un fel de rusine, pe fata, ne iau de prosti, am nenumarate exemple…Pistol un spagar de inalta clasă, Bîrsan, Corbu, Pusoiu ar trebui sa fie la puscarie in acest moment, dar „statul paralel „al PSD-ului i-a salvat. Asta meritam cu totii am cules ce am semanat, coruptie si incompetenta. Toate relele din societate pleaca de la acapararea justitiei de catre politic maine , poimâine Savonea , Corbu si altii ne vor anula si voturile, doar o noua revolutie ne mai salvează sau un partid legionar…???

 9. Coruptia si incompetenta din justitie a inceput sa faca deja victime reale( vezi cazul de la Caracal), este rezultatul coruptiei si incompetentei ai celor care ne conduc. Politicul si justitia trebuie resetate din temeli , VREM OAMENI NOI pe cele doua scene, NU rude a celori actuali….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.