G4Media.ro

Alpinistul român Gabriel Țabără a murit pe Everest

sursa foto: Unsplash/ Martin Jernberg

Alpinistul român Gabriel Țabără a murit pe Everest

Un alpinist român a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la 7470 metri altitudine, au confirmat oficiali citați de Everest Chronicle. Gabriel Viorel Ţabără, în vârstă de 48 de ani, a fost găsit mort în cort de către ghidul său, potrivit organizatorului expediției, Makalu Adventure.

„Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul său Sherpa.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. „Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest până marți, potrivit lui Gautam. Peste 160 de alpiniști se aflau, numai marți, în ultima etapă a ascensiunii pentru atingerea vârfului Everestului.

Gabriel se afla pe munte de peste două luni, deoarece plănuia să escaladeze Lhotse fără oxigen suplimentar. El a finalizat aclimatizarea pentru escaladarea finală.

„Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Lamsal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Riscul meseriei ,sau cum spunea Gil Delamare:Meseria mea e riscul.