G4Media.ro

Un aisberg cu dimensiuni mai mari decât insula Mallorca, desprins din Antarctica

Un aisberg cu dimensiuni mai mari decât insula Mallorca, desprins din Antarctica

O bucată uriaşă de gheaţă cu dimensiuni mai mari decât insula Mallorca s-a desprins din Antarctica în Marea Weddell şi este în prezent cel mai mare aisberg din lume aflat în derivă, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană, citată de News.ro.

Aisbergul, care măsoară 170 de kilometri lungime şi 25 de kilometri lăţime, a început să plutească în urmă cu câteva zile. El s-a desprins din partea de vest a banchizei Ronne, a precizat miercuri ESA.

Desprinderea blocurilor de gheaţă face parte dintr-un ciclu natural, iar oamenii de ştiinţă nu o atribuie schimbărilor climatice, ci sunt de părere că este un fenomen obişnuit.

Topirea lui nu va duce la o creştere a nivelului mării, pentru că era parte dintr-o banchiză. Spre deosebire, topirea gheţarilor de pe continente influenţează nivelul. Dacă întreaga calotă glaciară din Antarctica s-ar topi, nivelul mării ar putea creşte cu aproximativ 57 de metri.

ESA a transmis că aisbergul a fost remarcat prima dată de oceanograful Keith Makinson cu British Antarctic Survey, săptămâna trecută, şi a fost confirmat de US National Ice Center.

Aisbergul a fost denumit A-76.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Pe lângă taxa pe carbon, trebuie plătită și o taxă pe iceberg. Se măsoară sloiul cu satelitul, (se va înființa o comisie permanentă în acest scop),se evaluează suprafața după care se înmulțește cu 9 pentru că 9/10 este sub apă după care se calculează taxa care se distribuie în mod echitabil la toate țările UE și SUA în cazul în care rămâne Bideu-n funcție. Se vor aloca fonduri suplimentare pentru construcția de table pe care se vor scrie lozinci și țâpurături cu clima, justiția socială, citate din Greta, lgbtqzlmryxxh și alte chestii mobilizatoare cu cârmaci, pace etc.Fie-vă stânga ușoară.

 2. pai ar trebui sa-l remorcheze pana in zona oceanului indian ca sa-l foloseasca ca apa potabila,in zonele sarace in apa dulce

  • si cum oare sa remorcheze ceva de 170 de kilometri lungime si 25 de kilometri latime? 🙂

  • 170.000 m lungime x
   25.000 m latime x
   300 m inaltime (desi cred ca e mai inalt) =
   1.275 miliarde mc de gheata x
   925 kg media unui mc =
   1.180 miliarde de tone
   Cu ce remorchezi asa ceva???

  • @mihai,
   nu este obligatoriu sa-l duci pe tot intr-o singura bucata…se va sparge in bucati mai mici odata ce ajunge in zonele mai calde,iar de acolo,bucatile mai mici, pot fi tractate/impinse asa cum se face cu petrolierele de 300m-500m lungime.
   La o bucata de 300m lungime si 100 latime plus vreo 200 inaltime(volum egal cu 5.4 mld litri apa) ar asigura apa pentru un oras de 30000 loc timp de 1 an(la un consum zilnic de 475 litri/locuitor).zic si eu 🙂

  • Zici niste prostii de sta mata-n coada. De pretul energiei necesare ‘ideii’ tale le cureti apa cu niste filtre israeliene pasive… Din pacate, in multe locuri din lumea asta, se bea aceeasi apa unde se si fac nevoile fiziologice … 😐 🙁

  • Nu este apă dulce/potabilă, este apă sărată, apă de mare înghetață, pentru că Oceanul arctic este exact ceea ce îi spune numele, ocean :)), nu există un continent arctic pe care să se acumuleze apa din precipitații care să înghețe ulterior, așa cum este cazul Antarcticii (polul sud), și banchiza de gheață de la polul nord este exact ceea ce îi spune și numele, o banchiză, adică apă oceanică înghețată. Dar na, rumânachele este precar la cultura generală, și imun la orice fel de forme de învățare :))). Printre altele, dacă ai fi avut facultatea de a înțelege un text scris (sau duhul, cum ar spune ortodocșii :))) ), ți-ai fi dat seama din articol de chestia asta, este specificat că nu contribuie la creșterea nivelului mării, tocmai din cauză că icebergul este deja în mare (cu excepția a câtorva procente, care sunt deasupra liniei de plutire), și prin topirea lui volumul oceanului planetar rămâne aproximativ egal

 3. Priviti partea buna: Mai multa apa Potabila! + mai dilueaza toata satania compusa din mercur-plastic-petrol-apa_radioactiva-IndustriaAAA&666Co.

 4. E clar viata nu mai e ca alta data in Antarctica..scapa cine poate. Si-au luat viata in propriile maini pana si aisbergurile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.