G4Media.ro

Ultimul procuror supraviețuitor al procesului de la Nürnberg, originar din România, spune…

foto: Kremlin.ru/Wikipedia

Ultimul procuror supraviețuitor al procesului de la Nürnberg, originar din România, spune că Putin ar trebui să fie ”în spatele gratiilor”

Benjamin (Ben) Ferencz va împlini 102 de ani săptămâna viitoare, dar furia din vocea lui este cea a unui bărbat mult mai tânăr, scrie cotidianul londonez The Mirror, care a publicat un interviu exclusiv cu juristul născut în 1920 la Csolt, azi Șomcuța Mare, județul Maramureș.

Ultimul procuror supraviețuitor la Procesele de la Nürnberg, unde a pledat în favoarea condamnării naziștilor pentru crimele de război din cel de-al Doilea Război Mondial, retrăiește azi evenimentele din urmă cu 75 de ani.

Recente evenimentele din Ucraina l-au întors în timp, l-au făcut conștient că a trăit suficient de mult pentru a vedea amenințarea istoriei repetându-se, în ciuda a tot ceea ce a reprezentat și a impus Nürnberg.

Doi dintre cei 22 de naziști pe care i-a urmărit atunci, membri de rang înalt ai Einsatzgruppen, echipele naziste de exterminare responsabile pentru moartea a aproximativ două milioane, au fost arhitecții masacrului Babyn Yar de la Kiev din septembrie 1941.

Când a aflat că forțele lui Putin au bombardat un turn TV din apropierea gropii comune a celor 33.771 de victime evreiești, Ben a fost zdrobit sufletește.

Cu toate acestea, Curtea Penală Internațională (CPI) care a anunțat săptămâna aceasta că trimite deja anchetatori pentru crime de război în Ucraina și că va cere socoteală făptuitorilor ruși la cel mai înalt nivel pentru orice crime de război comise, i-a dat un motiv reînnoit de speranță.

Ben și alții ca el nu au nicio îndoială că sunt comise crime, deoarece dovezile par să demonstreze că Rusia vizează civilii și folosește fără discernământ muniții cu dispersie.

Ridicând vocea, strigând uneori, el a spus: „Crimele comise acum împotriva Ucrainei de către Rusia sunt o rușine pentru societatea umană, cei responsabili ar trebui să fie trași la răspundere pentru agresiune, crime împotriva umanității și omor. Cu cât vor începe mai repede să-i târască pe criminali în fața unei instanțe, cu atât vom fi mai fericiți.”

Pentru ca Putin și cercul său să fie judecați, crimele de război dovedite ar trebui să fie legate direct de acesta. Pentru a permite arestările lor, ar trebui să existe un guvern cu totul nou la Moscova. Rusia a părăsit anterior CPI.

Dar Ben este sigur că Putin poate fi închis la fel ca liderul sârb bosniac, Radovan Karadzic.

„Este foarte realist”, a spus domnul Ferencz, vorbind din casa lui din Florida. „Tot ce ne trebuie este determinarea de a face asta, ei nu trăiesc pe Lună. Vreau să-l văd pe Putin după gratii, este posibil.”

Ben, un new-yorkez dintr-o familie de imigranți evrei, a fost însărcinat să înființeze o filială anti-nazistă pentru crime de război în 1944, ceea ce însemna să ia cunoștință cu fapte îngrozitoare din lagărele de exterminare.

A mers până acolo, încât a căutat dovezi cu mâinile goale în morminte puțin adânci. Astăzi, el este „încă traumatizat”. Când 22 de membri ai Einsatzgruppen au fost acuzați, el a condus urmărirea penală. Avea 27 de ani; a fost primul lui caz.

Printre inculpații săi s-au numărat comandanții SS colonelul Paul Blobel și Otto Rasch, care au organizat masacrul de la Babyn Yar, unde zeci de mii au fost forțați să se dezbrace și să pășească în râpă, apoi au fost împușcați.

„Einsatzgruppen a fost foarte activ în Ucraina și Kiev, acum ne-am întors la același vechi joc”, a spus Ben cu indignare vizibilă. „Apoi, i-au mitraliat și i-au aruncat în șanț. În ce moment ne oprim și spunem că este suficient? Credeam că cel de-al doilea război mondial a0 fost suficient. Speram că precedentul de la Nürnberg îi va descuraja, dar se pare că nu a fost atât de eficient pe cât am sperat.”

Ben este rezistent. El crede că ancheta privind crimele de război ar putea descuraja Rusia, deoarece vor ști că „comunitatea internațională intenționează să-i tragă la răspundere”. El insistă, de asemenea, că este posibilă restabilirea ordinii, deși va fi „lent și dificil”.

Și încă este sigur că războiul nu este intrinsec naturii umane. „Lecția poate fi învățată”, a insistat el. „Nu pot să cred că acest lucru este inevitabil, nu este inevitabil.”

Citiți și

Babyn Yar – legătura dintre naziști, bolșevici și Putin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Șomcuța Mare e in judetul Maramures nu in judetul Satu Mare.

  • Satul Ciolt, unde s-a născut juristul american se numește la fel ca și in 1920,
   Iar Șomcuta Mare se numea și in 1920 tot Șomcuta Mare.
   Este drept ca cele doua localități sint foarte apropiate dpv geografic, cum de altfel erau și in 1920

 2. O oaza de normalitate intr-o nebuloasa de diversiuni si relativisme. Se aparau si nazistii ca ei au indeplinit doar ordine si au reapectat legile germaniei naziste dar nu i-a ajutat.
  Ar trebui dat pe toate posturile mosul, sa nu aiba somn camarila ruseasca putinista.
  Bratul lung al legii va ajunge la tiranii de carton si la golanii cu 2 clase…

 3. Fluturând în vant, nu în spatele gratiilor.

 4. Tribunalele astea au putere si efect cand se afla in spatele unora care sunt la putere sau a celor victoriosi. Daca rusia nu e învinsă de cineva sau nu se răstoarnă guvernul actual tribunalele astea sunt apa de ploaie.

 5. cam asa a inceput, si hitler a dorit ca parte vobitoare de germana a austro-ungariei sa devina germania. ce a urmat boom…iar acum sua si nato se joaca, ca na, natolonito indeajuns pe ucraina. daca la onu s-a votat, si mai toate tarile au spus out of ucraina acum ce nefacem sa punem in practica? romania si polonia ca tari vecine ar trebui sa securizeze spatiul ucrainei. si uite asa capatam experienta si raminem in istoria poporului ucrainian. poate ne dau cu ocazia asta si teritoriile furate de rusi.

 6. Atirnat de o craca…

 7. Putin prin genocidul aplicat ucrainIenilor il legimitează pe Hitler pentru genocidul din Rusia in al WW2. Mai mult s-a pregatit sa-i incinereze pe soldatii rusi morti in invazia asupra Ucrainei , fapt pe care Hitler nu la facut cu soldatii germani.

 8. Rahatul asta bolsevic nu are creierul format pentru ce spune tataie asta.
  Numai 7,62 sau 5.45 sau un cutit in gat, asta este pe inte;egerea lui.
  Asa i-au invata la KGB.