G4Media.ro

Ultimii militari ruşi s-au retras din fosta enclavă armeană Karabah din Azerbaidjan

Sursa foto: TOFIK BABAYEV / AFP

Ultimii militari ruşi s-au retras din fosta enclavă armeană Karabah din Azerbaidjan

Militarii ruşi desfăşuraţi din toamna lui 2020 în fosta enclavă armeană Karabah şi-au încheiat retragerea din Azerbaidjan, a anunţat miercuri ministerul apărării de la Baku într-un comunicat citat de AFP, transmite Agerpres.

Textul succint menţionează „retragerea completă a personalului, armamentului şi echipamentului contingentului rus de menţinere a păcii”.

Retragerea forţelor ruse a început la jumătatea lui aprilie, conform înţelegerii între preşedinţii rus şi azer, Vladimir Putin, respectiv Ilham Aliev.

În urmă cu nouă luni, Azerbaidjanul a recucerit în urma unei operaţiuni militare extrem de rapide regiunea Karabah, controlată până atunci timp de trei decenii de separatiştii armeni. Militarii ruşi nu au intervenit.

Ei fuseseră desfăşuraţi după războiul de şase săptămâni din toamna lui 2020 între Azerbaidjan şi secesioniştii susţinuţi de Armenia. În conflictul încheiat cu o înfrângere categorică a armenilor au căzut peste 6500 de oameni, iar azerii au obţinut porţiuni semnificative de teritoriu. Moscova a trimis o forţă de menţinere a păcii cu un efectiv de circa 2000, pentru a asigura respectarea acordului de armistiţiu.

Anul trecut, când azerii au învins definitiv în Karabah, autorităţile de la Erevan au condamnat lipsa de reacţie a Rusiei, aliată a Armeniei şi considerată multă vreme arbitru în confruntările din Caucaz, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Ulterior, Azerbaidjanul şi Armenia au negociat intens, iar în mai au ajuns la un acord pentru stabilirea unui sector de frontieră de 12,7 km, ca o condiţie necesară pentru orice acord de pace durabil. Partea armeană a cedat patru sate din regiunea de graniţă Tavuş, cucerite de armeni în primul război cu azerii, în deceniul 1990.

Concesia teritorială de anul acesta a provocat proteste puternice împotriva premierului Armeniei, Nikol Paşinian, aflat la putere din 2018. Opoziţia condusă de arhiepiscopul ortodox Bagrat Galstanian cere zilnic demisia şefului guvernului de la Erevan, pe care îl consideră trădător.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...