G4Media.ro

Ultimele zile ale lui Navalnîi: ”Deținutul a curățat prost curtea” – 15…

sursa foto: AFP

Ultimele zile ale lui Navalnîi: ”Deținutul a curățat prost curtea” – 15 zile de izolare / I s-a interzis în ultimul an și jumătate să vorbească la telefon cu soția și copiii săi / Avea dreptul să iasă la aer la 6.30 dimineața, la temperaturi arctice

Aleksei Navalnîi a murit ieri în timpul orelor de plimbare în închisoarea din Kharp, în Siberia de Nord, probabil în urma unui atac cerebral provocat de o embolie arterială, relatează Corriere della Sera.

Cel puțin așa reiese din rapoartele oficiale transmise din colonia penală IK-3 (cunoscută sub numele de „Lupul polar”), unde bloggerul devenit principalul opozant al lui Putin ajunsese de Crăciun.

Dar asociații săi, membrii familiei sale și o mare parte a opiniei publice internaționale au mari îndoieli. Unii chiar cred că a fost ucis, în timp ce majoritatea cred că Navalnîi a murit oricum din cauza a tot ceea ce i s-a făcut până atunci.

Mai întâi otrăvirea cu Novichok, o substanță neurotoxică. Apoi o serie de chinuri care par de neimaginat pentru noi.

Condamnat la 19 ani, dar cu mai multe acuzații care se judecau încă, a fost încarcerat în ianuarie 2021. El a petrecut în total 300 de zile în izolare pentru ceea ce oamenii săi au denunțat ca fiind acuzații ridicole.

„Deținutul nu-și încheiase ultimul nasture de la geacă”, 15 zile de izolare. „Navalny l-a insultat pe locotenentul Nejmovici numindu-l astfel în loc să-i folosească numele și patronimicul”, 15 zile. „Deținutul a curățat prost curtea”, 15 zile.

În aceste celule speciale, patul era ridicat și blocat de perete dimineața, iar pe tot parcursul zilei deținuții nu puteau nici să se întindă, nici să stea. Mâncarea oferită era „proastă și săracă”, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh.

În ultimul an și jumătate, nu i s-a permis să se întâlnească sau să vorbească la telefon cu soția și cei doi copii ai săi. Cei trei avocați, cu care se întâlnea cu o oarecare regularitate, au fost ei înșiși acuzați de extremism. Doi sunt în închisoare, iar unul a fugit în străinătate.

O situație pentru care soția sa Iulia, vorbind la Munchen, l-a tras direct la răspundere pe președintele Rusiei: „Acest regim și Vladimir Putin sunt personal responsabili pentru toate lucrurile teribile pe care le-au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu”.

Până la începutul lunii decembrie, Navalnîi se afla într-o colonie penală din Vladimir, la 200 de kilometri de Moscova. Apoi, mutarea în Marele Nord, unde temperaturile scad până la 40 de grade sub zero în această perioadă.

Înainte de plecare, se simțise deja rău în celulă și căzuse pe podea. Imediat, personalul medical s-a repezit la patul său și i-a pus o perfuzie în braț.

În Kharp, Navalnîi a povestit, prin intermediul avocaților săi, că i s-a permis să se „plimbe” singur în ceea ce el a numit „o altă celulă”. În orice caz, pentru ca lucrurile să nu fie prea confortabile pentru acest deținut foarte special, timpul său de aer a început la 6.30 dimineața, la temperaturi arctice.

Potrivit relatării oficiale, fostul blogger se afla „la plimbare” când s-a simțit brusc rău. Totuși, acest lucru s-ar fi întâmplat la ora locală 13.00, în contradicție cu rutina închisorii, potrivit canalului Telegram Baza.

S-ar fi încercat resuscitarea, apoi, de la spitalul din Labytnangi, aflat la 34 de kilometri distanță, au sosit mai mulți medici (‘în șapte minute’, potrivit unui comunicat oficial al autorităților locale) care au continuat masajul cardiac timp de o jumătate de oră. Alte surse spun că acesteau au ajuns la ore după ce s-a anunțat decesul.

Putin a fost informat imediat despre incident, dar nu a spus nimic. Purtătorul său de cuvânt a atacat toți liderii occidentali pentru reacțiile lor „inacceptabile”, deoarece încă nu se știe exact ce s-a întâmplat.

Iar în cercurile apropiate Kremlinului se atrage atenția că acest deces survenit cu o lună înainte de alegerile prezidențiale este o adevărată bătaie de cap pentru Putin, care conta pe o reconfirmare plictisitoare, fără adversari reali, dar liniștită. În multe orașe au fost depuse flori. Iar procuratura a avertizat imediat pe toată lumea că demonstrațiile ar fi contrare legii. Peste 350 de persoane au fost deja arestate în mai multe orașe din Rusia. Oamenii încercau să-și exprime compasiunea față de moartea opozantului lui Putin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Cu sotia n avea voie sa vorbească, însă cu mama avea? Cu soția poate nu dorea sa vb pt ca era cam infidela, trăia cu un alt viitor fost disident rus stabilit in occident. Altfel, daca aplicam argumentul qui prodest și atribuim valoarea de adevăr 1 ultimului paragraf al articolului, înțelegem de ce Kremlinul lui Putin era ultimul interesat în lichidarea lui. Poate ca opoziția din Rusia știe mai multe. Iar apropo de ora la care avea voie la plimbare, cred ca la 12 la cercul polar e mult mai cald decât la 6:30. Clar

  • Marsav mesaj… sunteti membru AUR cumva, sau poate complice Sosoaca?
   Daca STITI ca nevasta ii era infidela lui Navalnii, n-ati vrea sa aduceti si vreo dovada, macar circumstantiala? Sau e inca una din seria „kak izvestno”?
   Cat despre restul mesajului:
   – „viitor fost disident rus” e o mostra de gandire abisala, indiferent unde-ar fi stabilit ipochimenul;
   – „qui prodest” este o expresie care exista doar in mintile unor sfertodocti, cu facultatea facuta la fara frecventa la Stefan Gheorghiu, sau poate online – dupa varsta;
   – da, si eu cred ca opozitia rusa (oximoron, daca macar pe asta vi l-au predat la scoala) l-a lichidat pe Navalnii.

  • @ Uluire – Realizezi cat de meschin e comentariul tau, nu? Asta apropo de infidelitati, asta e argumentul tau suprem? Asa va invata la haurul vostru?
   @ Prostu satului – Povestea cu infidelitatea este o simpla deturnare a discutiei, nu asta e subiectul. In ce priveste ideea ca opozitia rusa sa fie implicata in uciderea lui Navalnii, e cam greu de crezut. Te-ai gandit ca pe putin e atat de sigur de controlul lui asupra propriilor cetateni incat nu-l mai intereseaza aparentele? Iar faptul ca opozitia rusa are cel mai mult de castigat din moartea lui Navalnii, nu e chiar „oximoron” (na, puteai sa spui paradox), din contra, e un curs firesc, dar foarte greu de dovedit.

 2. @Uluire – sunt uluit de cat de prost informat ești. Mai încearcă. Poate va fi mai bine data viitoare. Fii perseverent … Încă se mai poate.

 3. Sa îți trăiască Putin, și în pofida propriei mele vieți mărităm sa murim în timp ce încearcă ăștia sa ne cucerească. Pentru ca sunteți atât de idioți și de spălați pe creier și plini de virtuți doar online încât „meritam/meritați” sa deschideți ochii doar după ce încep sa va moara copii

 4. Pentru cine a citit Arhipelagul Gulag, nimic nou. Pentru cine știe că Putin este Stalin redivivus, nimic nou.

 5. Au bolșevicii ăștia niște metode de tortură „prima-ntâi”. Ba la fereastră, ba un noviciok, ba o plimbare la 6,30. Bravo mon cher Putin, halal să-ți fie!