G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, trimis în judecată de DNA…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ULTIMA ORĂ Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, trimis în judecată de DNA în dosarul de corupție legat de contractul de salubritate cu Rosal Group / Prejudiciu uriaș calculat de procurori, peste jumătate de miliard de lei

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și mai mulți angajați din primărie au fost trimiși în judecată de DNA în dosarul de corupție legat de contractul de salubritate cu Rosal Group, în care prejudiciul calculat de procurori depășește jumătate de miliard de lei.

În dosar este trimisă în judecată și firma Rosal Group.

Procurorii susțin că Negoiță a continuat un contract vechi cu Rosal Group prin 54 de acte adiționale ilegale. În loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 a fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A. (operator nelicențiat din anul 2013 pentru Sectorul 3), prin acte adiționale care au determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

DNA a calculat un prejudiciu pentru Sectorul 3 de 578 de milioane de lei.

Rosal Grup este fondată de Silviu Prigoană, om de afaceri care în anii 2000 a înființat Realitatea TV, prima televiziune de știri. Acum, Rosal este controlat de familia omului de afaceri.

Robert Negoiță a fost membru PSD, dar la alegerile locale din 2020 a candidat din partea partidului său, București 2020, în alianță cu Pro România – partidul lui Victor Ponta. În ultimii doi ani, el a avut tatonări cu conducerea PSD pentru o posibilă întoarcere.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 150/VIII/3 din 21 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ROBERT SORIN NEGOIȚĂ, primar al Sectorului 3 din municipiul București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și a infracțiunii de complicitate la fals intelectual;

OCTAVIAN GHEȚU, director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii unei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

GEORGE-ALEXANDRU MANCIU, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

IRINA-GINA SOROCEANU, director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

FLORENTINA PENCEA, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

ELENA PETRESCU, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 3 și viceprimar al Primăriei Sector 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual;

MIHĂIȚĂ MARIUS, la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii a două participații improprii la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave;

MIRELA CHETREANU, auditor public extern în cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals intelectual;

Persoană fizică, reprezentant al S.C. ROSAL GRUP S.A, sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave;

și S.C. ROSAL GRUP S.A., sub aspectul săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

Faptele reținute ar fi fost constatate în contextul în care, în perioada anilor 2013-2018, în Sectorul 3 din municipiul București, s-au încheiat mai multe acte adiționale la un contract de salubrizare cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia.

Cu alte cuvinte, în contextul menționat, în loc să fie organizate licitații publice, contractul de salubritate încheiat în anul 1999 ar fi fost prelungit succesiv cu S.C. ROSAL GRUP S.A., prin acte adiționale care ar fi determinat inclusiv creșterea tarifelor de salubrizare.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În realizarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul Robert Sorin Negoiță ar fi aprobat, întocmit și semnat o serie de acte (Raport de specialitate, Notă de fundamentare, Expunere de motive), iar la 20 noiembrie 2013, pe baza actelor, ar fi prezentat membrilor Consiliului Local al Sectorului 3 spre a fi votat un act adițional la contractul de salubritate.

În concret, prin actul adițional respectiv, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate), costurile fiind suportate de operatorul de salubritate.

În realitate, sub pretextul implementării Programului de dezvoltare a sistemului de gestionare integrată a deșeurilor municipale de pe raza administrativă a Sectorului 3, inculpatul Robert Sorin Negoiță, beneficiind de ajutorul celorlalți funcționari publici, ar fi determinat obținerea votării, de către Consiliul local al Sectorului 3 a unui act adițional care, printre alte amendamente, viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.

Actul adițional prin care se prelungea nelegal termenul contractual cu operatorul de salubritate ar fi fost ulterior semnat de inculpatul Robert Sorin Negoiță.

În plus, la 15 mai 2014, inculpatul Robert Sorin Negoiță ar fi încheiat și semnat în mod nelegal, un alt act adițional, fără a-l supune aprobării Consiliului local, prin care s-ar fi crescut frecvențele de realizare a activităților de curățenie a căilor publice cu influență asupra creșterii costurilor operatorului de salubritate Rosal Grup S.A.

Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței.

Aceste controale au constatat încălcări ale dispozițiilor legale, iar ca urmare, autorității contractante (UAT Sector 3) i s-a comunicat obligația de a nu mai prelungi contractul inițial încheiat în 1999 peste termenul de valabilitate de 5 ani stipulat în contract și i s-a recomandat să dispună reorganizarea serviciilor de salubrizare conform noilor prevederi și să atribuie noul contract conform O.U.G. nr. 34/2006, prin licitație.
Încălcările constatate de Curtea de Conturi ca urmare a controlului efectuat la Primăria Sectorului 3 au fost validate de Instanța de contencios administrativ, în cursul anului 2017. Față de această sentință, primarul Sectorului 3 Robert Sorin Negoiță a declarat recurs, dar ulterior a renunțat la judecarea recursului.

Pentru a acoperi retroactiv nelegalitățile prelungirii contractului inițial, funcționarii Primăriei Sector 3 ar fi inițiat un demers juridic prin care, în cursul anului 2018, actele adiționale s-ar fi aprobat retroactiv de către Consiliul local.

Ulterior, ar fi fost întocmit un referat, semnat de viceprimarul Eledinna Petrescu, pe baza unei delegări nelegale făcute de primar, prin care practic s-au șters o parte  obligațiile de plată pe care ROSAL GRUP S.A. le avea către Primăria Sectorului 3.

Acțiunea funcționarilor din primărie ar fi fost validată de auditorul public extern, inculpata Mirela Chetreanu, în Raportul de follow-up din data de 11.10.2019, care ar fi constatat că măsura recuperării prejudiciului a fost dusă la îndeplinire în totalitate, deși aspectele constatate de Curtea de Conturi nu fuseseră remediate.

Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup S.A.

Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților, inclusiv asupra sumelor de bani existente și viitoare în conturile bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

32 comentarii

 1. Ce contează? Prostimea PSD votează!

  • PARTIDUL LE-A DAT fratilor O AMNISTIE FISCALA DE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE EURO.

   fratii SUNT NEPOTII SEFULUI SERVICIULUI APORT VALUTAR SPECIAL DE PE VREMA LUI ceausescu ?

 2. O scot hoții la mal cumva ca controlează toată tara.

 3. Vin acum postacii sa ne zica ca fura domne da si face!

  • Locuiesc in sectorul 3.
   Ce a facut Negoita : in mandatul trecut, metereze de beton oribile vopsite rosu. A spus apoi , dupa ce a umplut sectorul cu ele pe zeci de km, ca sunt oribile. Acum le demoleaza si le inlocuieste cu alte betoane galbene, mai estetice totusi. Se pune intrebarea, prejudiciul creat cu realizarea bordurilor rosii, demolarea lor, depozitarea miilor de tone de beton spart, nu ar trebui sa i se impute ?

   Pe strazile secundare din S3 e o mizerie de nedescris.

  • Gicule, deci vrei sa ne spui ca „s-au furat peste 500 milioane, domle, dar e si curatenie!”. Daca o fi curatenie, sau ne-am ales doar cu paguba….

  • @mario3? Corect! Si eu locuiesc in sect 3 zona Soseaua Garii Catelul. Pe str Gheorghe Doja, ne-am trezit acum 2 ani cu un service auto intre case(nr 17-25, cred), fara firma, fara nimic la vedere, fara a ne intreba cineva daca suntem sau nu de acord, etc. Totul pare bizar acolo. Nu vreti sa stiti ce inseamna asta😱 Ambalare motoare(poluare), galagie de la tot felul de aparate pe care le folosesc, strada plina de masini parcate care pe ude gasesc loc. Ce sa spun? Este balamuc. Era o zona linistita, unde puteai sa stai linistit in curte fara a fi intoxicat cu emanatiile de la noxele masinilor turate la maxim. Ca sa nu mai spun ca lucreaza pana noaptea tarziu(24-3). Am vazut de multe ori trecand pe acolo politia locala …. care nu face nimic. Tara lui Papura Voda! Aude cineva sa verifice ce se intampla acolo? Se plateste sau nu impozit? Este sau nu o firma autorizata inscrisa in Registrul Comertului? Daca da, cum se numeste, nr de contact, aprobare cu acceptul locatarilor??? Intreb si eu pentru un prieten . AUDE CINEVA?

  • Gicule,
   Vii la mine pe strada in sectorul 3, cand vrei tu, intrebi la primarie cand e presupusa zi de curatenie pe prietenii tai PSD sector 3, si daca pe strada gasesti peste 1 kg de mizerie (sticle, hartii, cutii de bere) le inghiti ?
   Nu se matura pe strazile secundare decat o luna intr-un mandat, inainte de alegeri.

 4. Sau Robertache

 5. Borfasu ăsta a distrus sectorul 3.Tupeul lui e atât de mare pentru că are spatele asigurat de oameni din serviciile secrete .

 6. Prea multi hoti , tara e moarta , fugiti ca vine ciuma rosie

 7. Toata familia lui a facut si face parte din Partidul Comunist

 8. Ar fi un miracol sa il vad pe interlop.u.l asta condamnat.
  A comis infractiuni cat vreo 100 de membri PSD la un loc, toate dosarele lui stau in sertar pana la p.rescriere, au fost clasate, a primit o amnistie cu mana lui Teodorovici, etc.

  Stirea asta e un inceput de miracol.

 9. Stiti cum zic americanii – „too little, too late”….

 10. Cetatenii au ce voteaza….inclusiv dob!toci care „se pisha” pe el de vot!

 11. astia mai scoliti din pesede nu se mai baga la spagute si gainarii.. fura miliarde din gunoi si din imobiliarele interlopilor …la asta la hotel mergea ponta la escortele interlopilor care il controlau pă pesedist…se pare ca baselu avea inregistrari cu ponta si cu barbati …🤮🤮🤮🤮🤮🤮

 12. A se calcula câți din ceilalți inculpați sunt rude și/sau prieteni cu Negoiță.

 13. Ce-a mai ajuns si PSD-ul asta. Dupa ce si-au insusit sintagma „am furat, dar am si dat” acum par sa se multumeasca cu gaselita antenisto-voiculesciana de tip „am furat, dar noi in parcuri faceam curat”. Minciuni, dar ce conteaza, acum toti naivii din alte orase se plang de mizeria din Bucuresti.

 14. Cu cât sunt mai hoţi şi proşti cu atâta le place să îi voteze mai mult ca să aibă apoi motive să se plângă că nu au pensie, au salariul mic, preţurile sunt prea mari, taxe prea multe, murim în spitale insalubre, ne omoară autostrăzile care nu le avem şi cad podurile făcute de Traian romanul…..?!?!?!? –> PĂI DE UNDE SĂ FIE MĂI LOGICUŢELOR DACĂ EI FURĂ <– ?!?!?!?.

 15. Să ne bucurăm că politicienii nu sunt😏 analfabeţi, bâlbâiţi, muţi, sacadaţi, în relantiv sau nebuni (Vişan nu e singurul😏) cum sunt majoritatea formatorilor de opinie care bântuie pe la tembelizor (răsuflaţi uşuraţi că azi aţi scăpat postacilor 😀😀😀😀😀😀😀).

 16. Să nu veni la noi acuma să bate logica la noi şi să spune la noi că hoţul munceşte când fură, ioi istenem nu faceţi aşa ceva.

 17. Cate spitale, autostrazi sau scoli credeti ne-au furat astia pana acuma?

 18. Bravo DNA!

 19. sectorul 3 cei mai buni ! la furat.

 20. nu va face nici macar o zi de puscarie

 21. Auzi la ei credeau ca daca scapa de Codruta totul va roz pentru ei.
  Pariu ca la dat unul de-al lui in gat de la vreo neintelegere pe lovele si teritoriu? 😏

 22. Cred ca are Negoiță un dulap la DNA, doar cu dosarele lui🤣🤣Tot în libertate este…

 23. Asa ca era buna o Codruta echidistanta care sa inchida dosarele facute doar de vrajeala la comanda de dusmanii de partid?
  Acuma toate dosarele se vor solutiona ca nu vor fi facute decat dinalea la comanda.