G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Ajutor UE de urgență pentru Moldova de 250 milioane de…

Foto: Președinția Republicii Moldova

ULTIMA ORĂ Ajutor UE de urgență pentru Moldova de 250 milioane de euro ca să cumpere gaze naturale. Ursula von der Leyen, în vizită la Chișinău: O țară mică cu o inimă mare

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat joi la Chișinău într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu că Uniunea Europeană va furniza Republicii Moldova un ajutor de urgență de 250 de milioane de euro pentru a înfrunta criza energetică provocată de invazia rusă în Ucraina.

Din aceasta sumă, 100 de milioane de euro reprezintă împrumut nerambursabil, 100 de milioane de euro – împrumuturi, plus un grant nerambursabil de 50 de milioane de euro.

Principalele declarației ale Ursulei von der Leyen la Chișinău:

Am venit astăzi în această frumoasă țară pentru a vă arăta dumneavoastră și pentru a arăta poporului Moldovei că Uniunea Europeană este ferm alături de dumneavoastră. Rusia continuă să ducă un război brutal împotriva Ucrainei, vecina noastră, vizând infrastructura esențială – electricitate, încălzire, apă – în acte josnice de cruzime și creând haos pe piețele energetice globale prin utilizarea energiei ca armă.

Acest lucru amenință, de asemenea, Republica Moldova. Dar vă rog să știți că solidaritatea europeană cu Moldova este de nezdruncinat. La fel cum poporul moldovean a dat dovadă de o solidaritate de nezdruncinat cu refugiații ucraineni. V-ați deschis brațele, v-ați deschis ușile pentru oamenii care fugeau de război. Aproape 600.000 de refugiați ucraineni au trecut prin țara dumneavoastră. Aproximativ 80.000 au rămas în Moldova. Moldova își demonstrează, încă o dată, atașamentul față de valorile care se află în centrul Uniunii Europene. O țară mică cu o inimă mare.

Și sunt foarte încântată că Moldova este acum o țară candidată la Uniunea Europeană. O meritați. Aceasta este o recunoaștere clară a agendei decisive, pro-europene și orientate spre reforme a Moldovei. Acest lucru este cu atât mai impresionant dacă luăm în considerare circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă țara dumneavoastră din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Fiți siguri că vă însoțim în acest proces.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, am fost cel mai apropiat partener al dumneavoastră. Am avut multe apeluri telefonice, multe întâlniri. Numai în ultimul an, Uniunea Europeană a acordat Moldovei peste 840 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și granturi. Acum, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, legată atât de aprovizionarea cu gaze și electricitate, cât și de accesibilitatea gazelor și a electricității. Fiți siguri că facem tot ce putem pentru a vă ajuta să faceți față acestei crize.

Prin urmare, am elaborat un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova. În primul rând, ne angajăm să alocăm 200 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze. Această sumă va consta în 100 de milioane de euro sub formă de granturi și 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili începând cu ianuarie 2023. În al doilea rând, vom oferi încă 50 de milioane de euro pentru sprijin bugetar pentru Moldova. Acest lucru va contribui la acordarea de sprijin celor mai vulnerabili, astfel încât acesta să fie un sprijin bugetar țintit.

În cele din urmă, vom colabora, desigur, îndeaproape cu donatorii pentru a oferi sprijin suplimentar Moldovei prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova. Platforma de sprijin se va reuni la 21 noiembrie la Paris. În acest context, Comisia colaborează cu Secretariatul Comunității Energetice pentru a pune în aplicare o schemă de salvare a energiei pentru Moldova, pentru a permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie. Sper că aceste măsuri combinate vor oferi Moldovei sprijinul atât de necesar în perioada de iarnă.

Privind în perspectivă spre viitorul nostru comun, Moldova nu este doar vecinul nostru, partenerul nostru și un prieten apropiat, ci, desigur, și un candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova face parte din familia noastră europeană. Iar familia trebuie să rămână unită atunci când vremurile devin grele și dificile. Acesta este motivul pentru care mă aflu astăzi aici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Spre deosebire de Ro-mania – o țară cu un Robot defect

  • Europarlamentarul USR Stefăniță e cel care a pornit inițiativa. Robotul poate să rămînă în debara unde-i e locul.

  • Bai 💩💩🌈🌈🇨🇳🇨🇳, ajutorul către Moldova este aranjat de robotul de care vorbiți, nicidecum de drulă sau ciolacu, asa ca mai dați cu mopul pana una alta!!!

 2. cind nu ai cu ce sa lauzi o tara, ii zici diplomatic ca are inima mare.

  • Inima mica/mare a luat 250mil de euro.
   Robotul nostru ce a luat?

  • A dat si el ca fraiera de Ursula
   Impecabila diplomația ro ptr Moldova.

 3. Ce doamne firave, firave, yoy, yoy, ai impresia ca dacă bate vântul mai tare le prăpădește.
  Dar ia ce bune-s.

 4. Silvupele madame… Silvupele madame…

 5. „Pomeni electorale cu fonduri europene”, asa se cheama acest tablou in care apar cele doua femei. Poate ca nu s-a inteles bine: Mos Biden i-a lasat pe ioropeni sa se descurce pe aici, SUA avand preocupari mult mai importante acum. Si ce face UE? Ce stie mai bine: imparte bani cu nemiluita. „Cine imparte, parte-si face”, nu-i asa? Codruta te iubim! Vezi de unde are aia bani! Investigheaz-o.

 6. Îmi plac moldovenii, sunt ai noștri și sper că vor intra și în Uniunea Europeană! Ah, vinul moldovenesc, cel mai bun dintre toate!!!