G4Media.ro

ULTIMA ORĂ 10 cazuri depistate cu noua tulpină de coronavirus de laboratoarele…

ULTIMA ORĂ 10 cazuri depistate cu noua tulpină de coronavirus de laboratoarele MedLife, din 79 de probe alese aleatoriu de la persoane din diferite regiuni ale țării

10 cazuri au fost depistate cu noua tulpină de coronavirus de laboratoarele MedLife, în urma unui studiu în care au fost alese aleatoriu 79 de probe de la persoane din diferite regiuni ale țării.

„Din 79 de probe analizate aleatoriu de specialiștii MedLife, 10 conțineau noua tulpină provenită din Marea Britanie”, a anunțat compania.

„În urma unei analize efectuată de către specialiștii MedLife parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie 2021 și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 6 probe, din Vâlcea, 2 probe, și din Cluj, 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii”, a precizat MedLife într-un comunicat.

Și Ministerul Sănătății a anunțat depistarea celor 10 noi cazuri.

„Încă 10 noi cazuri cu noua variantă de Sars Cov- 2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei. Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate în laboratorul Medlife și au fost raportate in această după amiaza la INSP/CNSCBT. În prezent au fost raportate un număr 18 cazuri cu noua variantă de Sars Cov 2”, a precizat MS.

MedLife mai precizează că, într-un studiu similar din urmă cu o lună pe 60 de probe, nu a fost raportat niciun caz cu noua tulpină.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.

“În acest sens este nevoie să se continue procesul de secvențiere, recomandările Uniunii Europene indică un procent de minimum 5% din totalul probelor pozitive, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a descoperi noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale.

Conform cercetărilor internaționale, noua variantă de tulpină COVID-19, care provine din Marea Britanie ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă spun cercetătorii de la Oxford. De asemenea, se estimează că mortalitatea pentru noua tupina e cu 30% mai mare față de celelalte tupini. În ceea ce privește transmisia noii tulpini, s-a observat o creștere a transmisibilității la toate grupele de vârstă, aceasta include o răspândire sporită și în rândul copiilor.

“Este foarte important să fim atenți la felul în care evoluează pandemia, dinamica noii tulpini fiind un semnal important de alarmă pentru autorități în ceea ce privește relaxarea măsurilor de protecție. În continuare cea mai bună soluție este vaccinarea împotriva COVID-19. De altfel, avem în derulare un studiu asupra imunizării post vaccinare, iar primele rezultate ale diviziei noastre de cercetare, arată că persoanele care s-au vaccinat au dezvoltat un răspuns imun puternic”, a mai spus Dumitru Jardan, biolog.

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, o inițiativă socială, este parte din programul de cercetare derulat integral de către specialiști MedLife, cu resursele materiale proprii. Până la momentul actual au fost secvențiate 314 probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor raportate (până la 25 ianuarie 2021) fiind de 159 de probe.

În perspectivă, MedLife își propune să monitorizeze constant prin secvențiere cazurile de SARS-CoV-2 din România pentru o mai bună caracterizare a virusurilor care circulă pe teritoriul țării.

„Așa cum am anunțat la finalul anului care tocmai l-am încheiat, continuăm să derulăm acest studiu, realizat exclusiv de către MedLife, pentru a analiza toate schimbările pe care le aduce acest virus și pentru a ști cum putem acționa în consecință. Din câte putem observa, noua tulpină are o dinamică importantă, fiind mai agresivă, și este un semnal de alarmă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță. Autoritățile trebuie să țină seama foarte atent de toată această evoluție a pandemiei, iar cetățenii să nu uite că măsurile de siguranță existente – masca sanitară, igiena și distanțarea – sunt extrem de necesare și importante și vor ajuta inclusiv în lupta cu noua tulpină. Ne-am arătat toată susținerea față de autoritățile române, punând la dispoziție toate studiile și oferind tot suportul necesar. Totodată, angrenându-ne în acest proces, ne-am asumat responsabilitatea că vom efectua rapoarte periodice și la o scară largă, pe care le vom putea pune atât la dispoziția Guvernului României, cât și a celorlalte guverne ale țărilor învecinate, dacă aceștia vor dori să se folosească de concluziile științifice cu referire la evoluția virusului”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.

Procesul de secvențiere va continua, anunță reprezentanții MedLife pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19, se mai arată în comunicat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Las’așea! Ne vor spune in curand autoritatile ca in Romania nu e nici o problema

 2. E nevoie de doar câteva luni pentru ca noua tulpină să devină dominantă. Asta în contextul răspândirii uniforme pe tot cuprinsul țării. Mă așteptam la acest lucru urmărind ce se întâmplă în vest. Pe de altă parte am citit despre compatrioții noștri din UK ce găsesc modalități de a veni în țară pe ocolite să nu figureze că vin din UK. Șmecheria lor ne va costa pe toți.

 3. In 2 luni e dominanta, in 3 luni ATI e full si iar avem sute de decedati zilnic.

  • In cinci luni sintem toti morti si vacanta de vara e compromisa.

  • Da esti sigur?

  • Atunci in cinci luni sintem toti cu rotile in sus si vacanta de vara-i compromisa.
   E bine asa domnu’ cenzor?

  • Grijă mare să nu figurezi și tu pe lista neagră, 3 măști, și nu ieșii din casă! Doamne ajuta!

 4. Bravo, bine ca cineva face studii despre reaspindirea noilor tulpini, astfel sa incetam odata cu relaxarile astea continue si mai ales cu turismul exagerat in Maldive, Zanzibar … de unde poti reveni in tara cu noi tulpini.

  • @ m mircea. Aveti dreptate, trebuie inchisa complet economia, mai ales fabricile care sunt focare de covid. Toata industria trebuie sa treaca la telemunca, mai ales aia de la Dacia si Ford

  • Masina e un lux, mergem cu trenul sau cu bicicleta

  • Nu am spus ca trebuie inchisa economia ci excursiile in Maldive si Zanzibar, Bulgaria si Austria, din care economia romaneasca nu cistiga nimic, doar citeva cazuri de imbolnavire cu tulpini noi de coronavirus.

   De asemenea in orase super-infectate cum e Bucurestiul, restaurantele nu pot fi deschise pt ca in ele nu poate fi purtata masca si deci contribuie la imprastierea infectiei pe plan local. Restaurantele pot pregati portii de mincare care sa fie luata la pachet.

   In fabrici (ca Dacia si Ford) toata lumea poate purta masca, deci riscul de infectie este mai mic decit in restaurante.

 5. >> există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii

  Cat de elegant se exprima MedLife. Autoritatile par sa ignore complet aceasta versiune 2.0, ei au treaba cu relaxarile, nu cu versiunile.
  Pentru orice om cu bun simt cred ca e clar ca exista transmitere comunitara.