G4Media.ro

UE trebuie să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei după moartea lui Navalnîi –…

Sursa foto: Twitter/ MFA Russia

UE trebuie să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei după moartea lui Navalnîi – ministrul lituanian de externe: „Dacă Ucraina cade, noi vom urma la rând”

Uniunea Europeană trebuie „cel puţin să-şi înăsprească” sancţiunile împotriva Rusiei după moartea în închisoare a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a declarat luni ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, considerând că „jumătăţile de măsură” nu sunt suficiente pentru a-l opri pe preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters, transmite Agerpres.

„Dacă Ucraina cade, tuturor le este foarte clar: noi vom urma la rând. Putin nu are nicio intenţie să se oprească, el nu se poate opri”, a declarat Landsbergis înainte de o reuniune a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles, unde li se va alătura şi văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Navalnîi (47 de ani), cel mai redutabil opozant al lui Vladimir Putin, a decedat oficial vineri în colonia penitenciară „Lupul polar” din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

Cauzele morţii sale nu sunt cunoscute. Iniţial, media de propagandă ruse, precum Russia Today şi numeroase canale de Telegram, au invocat drept cauză a morţii un cheag de sânge.

Sâmbătă, responsabili ai penitenciarului i-au spus mamei lui Navalnîi, Liudmila, care venise să ridice corpul fiului său, că acesta a decedat din cauza „sindromului de moarte subită”, după cum a relatat Ivan Jdanov, un colaborator al lui Navalnîi, aflat în prezent în exil, după ce a vorbit cu avocatul care o însoţise pe mama defunctului opozant la penitenciarul din Harp, districtul Iamalo-Neneţk, lângă Cercul Polar.

Nu s-a făcut încă o autopsie, iar autorităţile refuză să predea corpul defunctului mamei sale, amplificând suspiciunile privind uciderea deliberată a lui Navalnîi, aşa cum susţine echipa sa din exil.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...