G4Media.ro

UE deschide anchete asupra Meta și TikTok pentru dezinformare în conflictul Israel…

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

UE deschide anchete asupra Meta și TikTok pentru dezinformare în conflictul Israel – Hamas

Bruxellesul a anunțat joi că a deschis o anchetă asupra rețelelor de socializare Meta (Facebook, Instagram) și TikTok, cerând detalii despre măsurile pe care acestea le pun în aplicare pentru a preveni difuzarea de „informații false” și „conținuturi ilegale” în urma atacurilor Hamas asupra Israelului, transmite agenția AFP.

Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană a explicat că a trimis o cerere oficială de informații acestor două platforme, la o săptămână după ce a lansat o procedură similară împotriva X (fostul Twitter) în temeiul noii legislații europene privind serviciile digitale (DSA).

În data de 14 octombrie, serviciile Comisiei Europene au trimis în mod oficial platformei X o solicitare de informații în temeiul Digital Services Act (DSA). Această solicitare vine în urma indicațiilor primite de serviciile Comisiei cu privire la presupusa răspândire a conținutului ilegal și a dezinformarii, în special răspândirea conținutului terorist și violent și a discursului instigator la ură. Solicitarea se referă și la respectarea altor prevederi ale DSA, arată un comunicat de presă publicat joi, 12 octombrie.

În conformitate cu articolul 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o solicitare de informații.

DSA este o piatră de temelie a strategiei digitale a UE și stabilește un nou standard fără precedent pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce privește dezinformarea, conținutul ilegal, cum ar fi discursul ilegal instigator la ură și alte riscuri societale. Acesta include principii generale și garanții solide pentru libertatea de exprimare și drepturile altor utilizatori.

La 25 aprilie 2023, Comisia a desemnat 19 platforme online foarte mari (VLOP) și motoare de căutare online foarte mari (VLOSE) pe motiv că numărul lor de utilizatori depășește 45 de milioane, sau 10 % din populația UE. Aceste servicii trebuie să respecte setul complet de prevederi introduse de DSA de la sfârșitul lunii august 2023.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Oleou! Platformele de pe care iau lumina generatii de creiere spalate. Sper ca sa aiba si ceva efect… nu numai in cea ce priveste conflictul din Orientul Mijlociu… stiti voi la cine ma refer…

  2. HAUR se panicheaza acum? Ca asa ar trebui.
    Anyway, Rares Bigdan e un gu noi care a adus dragnismul pesedist la putere in Romania de dupa 2020