G4Media.ro

UE alocă 100 de milioane de euro în vederea achiziţionării şi distribuirii…

UE alocă 100 de milioane de euro în vederea achiziţionării şi distribuirii unor teste rapide covid-19 statelor membre, anunţă Ursula von der Leyen şi cataloghează situaţia ”foarte gravă”

Uniunea Europeană urmează să aloce 100 de milioane de euro în vederea cumpărării şi distribuirii unor teste rapide (antigenice), în vederea opririi unei noi intensificări a COVID-19, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care catalogat situaţia drept ”foarte gravă”, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Mobilizăm, în prezent, 100 de milioane de euro (…) în vederea achiziţionării unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Şi lansăm o procedură comună de achiziţie publică pentru a obţine şi mai multe”, a declarat von der Leyen într-o alocuţiune de presă.

Testele antigenice – mai puţin performante decât testele PCR – nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în zece până la 30 de minute.

Aceste teste rapide ”pot juca un rol important, însă noi propunem o abordare la scara UE în domeniul aprobării şi utilizării. Abia în acel moment va exista o recunoaştere reciprocă a testelor şi rezultatelor testelor”, a insistat von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marţi în favoarea unei coordonări a omologării testelor rapide şi garantării producerii lor ”la scară europeană, pentru ca ele să fie disponibile peste tot”.

Cu o zi înaintea unui summit prin videoconferinţă a şefilor de stat şi de guverne, Ursula von der Leyen a reclamat din nou o mai bună împărtăşire a datelor sanitare între statele membre prin intermediu platformei de date a Centrului European dal Prevenirii şi Controlului Bolilor (ECDC).

”Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacităţi în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferuri peste fronrieră ale unor pacienţi ”pot fi organizate în caz de necesitate”, a subliniat ea.

Comisia – care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare – propune o prelungire cu şanse luni a scutirii de la plata TVA la achiziţionarea unor vaccinuri şi kituri de depistare.

Von der Leyen şi-a reiterat îndemnul la o armonizare a reglementării călătoriilor în UE, prin elaborarea unui ”formular comun de localizare a pasagerilor UE”.

Ea propune totodată o ”extindere a căilor rezervate, rezervate până acum transportului rutier de marfă, la transporturile feroviare, aeriene şi pe că navigabile”, pentru a nu perturba schimburile comerciale în cadrul UE.

Preşedinta CE reclamă, de asemenea, o interoperabilitate sporită între aplicaţiile de urmărire naţionale, îndemnând toate statele să lege toate aceste aplicaţii la un portal european – lansat recent.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.