G4Media.ro

UE a lansat o nouă procedură de infringement contra Poloniei pentru a…

UE a lansat o nouă procedură de infringement contra Poloniei pentru a proteja independența Curții Supreme

Comisia Europeană a lansat luni, 2 iulie, o nouă procedura de infringement contra Poloniei, vizând de astă dată “protejarea independenței Curții Supreme” poloneze în ajunul întrării în vigoare a unei reforme controversate, scrie Le Monde, citată de Rador. Comisia a subliniat “lipsa de progres” în dialogul deja început pe această tema în cadrul procedurii în desfășurare contra Varșoviei pe chestiunea mai generală a respectării statului de drept și deci a decis “astăzi să lanseze procedura de infringement de urgență”, a explicat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al instituției.

“În același timp, Comisia este gata să continue dialogul privind statul de drept cu Polonia, acesta rămânând modul preferat de Comisie pentru a rezolva amenințarea sistemică ce planează asupra statului de drept în Polonia”, a adăugat el.

„Scrisoare de înștiințare formală”

Executivul european, garant al tratatelor, a trimis o “scrisoare de înștiințare formală”, la care Polonia are la dispoziție o luna să răspundă, prima etapă a unei proceduri care poate merge în final până la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la eventuale sancțiuni financiare.
Joi, judecătorii Curții Supreme poloneze deciseseră ei înșiși să rămână la post, ca și prima lor președintă, Malgorzata Gersdorf, provocare lansată guvernului conservator a cărui reforma este “neconstituțională” după părerea magistraților.

Noua lege prevede că mandatul unei treimi dintre judecătorii Curții (27 din 72), în vârstă de peste 65 de ani, expiră marți.

Comisia apreciază că nouă legislație “subminează principiul independenței justiției, anume inamovibilitatea judecătorilor” și deci că Polonia nu răspunde obligațiilor din tratatele europene, explică el într-un comunicat.

În afara acestei noi proceduri de infringement, Polonia este sub acțiunea procedurii articolului 7 privind respectarea statului de drept, o situație inedită în UE. Comisia Europeană declanșase la sfârșitul lui decembrie faza preliminară a acestei proceduri care poate duce, teoretic, până la o suspendare a dreptului de vot al țării în cadrul Uniunii. Varșovia a făcut de asemenea obiectul unei proceduri de infringement pentru reforma tribunalelor sale ordinare, pentru care va trebui să răspundă în fața CJUE. (Sursa Rador, Traducere: Gabriela Sîrbu)

Vezi aici detalii despre măsurile controversate adoptat în Polonia în sistemul judiciar

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. ROMÂNIA parcă nici nu există! Te pomenești că am fost vânduți din nou! Șervețelul de hârtie cu pricina ( vezi cazul Churchill de la întâlnirea cu Stalin și Roosevelt) o să-l găsim peste ani și ani!

  2. Din pacate are o pura valoare de simbol
    intrucat consecinte practice sunt greu de produs din cauza procedurilor lungi si complicate si, deloc in ultimul rand, din cauza tarilor Grupului de la Visegrad !

    PS. Ei daca era si ea membra a „Grupului MCV”, altfel statea treaba !

  3. De ce Comisia europeana se ocupa de Polonia si de Romania nu? De ce Comisia nu este mai vocala in cazul abuzurilor actualei coalitii PSD, ALDE si UDMR? Aici este si vina lui Iohannis, cand PSD-ul a incercat sa distruga statul de drept pe vremea lui Ponta, Basescu s-a dus la Comisia euorpeana care l-a pus la punct imediat pe Ponta. Astazi Iohannis doarme, ar fi putu cere o interventie in forta a Comisiei, dar nu o face. Poate asteapta sa o faca mai tarziu, cand a epuizat toate armele in intern (retrimiteri la CCR, etc.).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.