G4Media.ro

UDMR a atras atenţia delegaţiei OSCE asupra instigării la ură împotriva maghiarilor…

Protest by the far-right party AUR demanding the removal of the UDMR from government Photo: G4Media

UDMR a atras atenţia delegaţiei OSCE asupra instigării la ură împotriva maghiarilor de către naţionaliştii români

UDMR a atras marţi atenţia delegaţiei OSCE care a sosit în România pentru a monitoriza alegerile din 9 iunie şi campania dinaintea acestora asupra instigării la ură împotriva cetăţenilor maghiari de către partidele naţionalist-extremiste din România, relatează MTI.

Delegaţia oficiului pentru drepturile omului al organizației internaționale s-a consultat separat cu delegațiile fracțiunilor din parlamentul de la București. Potrivit comunicatului de presă al UMDR dat publicităţii despre întâlnirea cu membri delegaţiei OSCE, Gábor Hajdu, deputat pentru județul Harghita, membru al Adunării Parlamentare a OSCE, a subliniat la această întrevedere: Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) și partidul senatorului Diana Şoşoacă, numit „SOS România”, sunt acele formațiuni politice care atacă maghiarii peste tot, prin toate mijloacele.

„Sunt dușmanii comunității maghiare, care ne atacă steagurile, simbolurile, limba maternă, şi depun eforturi pentru a scoate în afara legii Ţinutul Secuiesc, respectiv pentru a expulza UDMR, reprezentanța aleasă a comunității maghiare, din Parlament” – a declarat deputatul de Harghita, citat de comunicatul UDMR. Gábor Hajdu a subliniat: UDMR va face totul pentru ca comunitatea maghiară din România să nu devină o țintă pentru partidele extremiste în acest an electoral și, prin urmare, atrage atenția asupra acestui fenomen în toate forurile internaționale.

Într-o declaraţie acordată pentru mass-media maghiară, politicianul a precizat: ura antimaghiară, alimentată de partidele extremiste române, nu se mai manifestă doar pe scena politică, ci există pericolul ca ea să ajungă de la discursul public la nivel social, în viata de zi cu zi. Gábor Hajdu a spus: numărul incidentelor motivate etnic comise împotriva membrilor comunității maghiare este în creștere.

UDMR dorește să împiedice fenomenul să câștige teren și să-l combată nu numai în domeniul politicii interne, ci și prin mijloace de politică externă: de aceea este important ca reprezentanții săi să fie prezenţi în toate instituțiile internaționale. Potrivit lui Gábor Hajdu, este ştiut că atunci când apar probleme cu respectarea drepturilor comunității maghiare trebuie implicate organizațiile internaționale, deoarece România trebuie să îndeplinească cerințele unei serii de convenții internaționale, iar percepția internațională a țării este importantă pentru conducerea de la București şi din punct de vedere diplomatic. Ascensiunea partidelor naționaliste, extremiste în România amenință drepturile dobândite ale comunității maghiare – a mai spus politicianul maghiar, care a adăugat: „Aceasta este și miza alegerilor din 9 iunie: trebuie să fim prezenți în fiecare instituție în care se iau decizii despre noi, deoarece doar noi le putem combate, pentru că nu este important pentru nimeni altcineva. Nu ar trebui să existe nicio îndoială: AUR și colegii săi vor deveni şi mai vocali și mai vehemenţi în Parlamentul European și în administraţiile publice locale”.

Membrii organismului pentru drepturile omului al OSCE se vor afla în România în perioada 16-18 aprilie pentru a monitoriza perioada premergătoare campaniei electorale, după care vor fi prezenți ca observatori în mai multe localităţi din țară în timpul campaniei oficiale și în ziua alegerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Sunt 300.000 etnici maghiari in Romania(6%).O suma mică pentru niste pretenții așa de mari .

  • Mai citește. Conform recensământului din 2021, s-au declarat a fi maghiari un număr de 1.002.151 cetățeni români ( !!! ) , după lege cu exact aceleași drepturi ca și cei ce vor să-i ”dea afară” din România.

  • @Brian, corect, aveti dreptate, cu o mentiune: si UDMR-ul este la fel de „nationalist-toxic” precum hAUR, doar ca e…de partea cealalta! Turma de „credinciosi” pastorita de UDMR deja i-au „dat afara” in ultimii 34 de ani pe romanii din judetele pe care ei le reclama a fi „majoritar maghiare”. So…cu ce sunt ei mai breji decat hAUR-ul nostru de toate zilele?!? P.S. Se aseamana inclusiv la admiratia fata de Putin si „mama Rusie”.

  • Tot 6% cu 1.002.151 maghiari, chiar mai putin.

 2. Retin aroganta malaiului ala mare care a fost ministru la mediu, cel care l-a vandut pe ursul Artur. Cand era intrebat de cei de la Declic vorbea ungureste, facea pe prostul si a chemat niste acoliti sa ii injure si sa ii ameninte pe cei de la Declic. Niste primitivi UDRMistii, oricat s-ar da cu parfum tot put.

 3. Unguri sau nu, udmr a dus la rangul de arta prostitutia politica. In plus, reprezentantii slugii lui putin in UE nu au ce cauta nicaieri in UE, nu doar in Romania

 4. Am corectat o cifră. Se pare că vedeți în toți ungurii copia fidelă a udmr. E ca și cum ai caracteriza toți românii după aur. Amândouă comparațiile sunt eronate, generalizante și neavenite. Și tranferă subiectul într-zonă de neințelegere din capul locului. Păcat.

  • Nu e chiar „ca si cum…”.
   Pana una-alta, romanii nu voteaza (sau sper ca nu voteaza) in quasi-totalitate cu AUR.
   Ceea ce spuneti dvs. este ca, de fapt, multi maghiari NU sunt o copie fidela a UDMR. Teza poate fi sustinuta pana la un punct – votul. Multi maghiari nu aproba UDMR, spuneti dvs., dar ce sa faca, bietii de ei, totusi il voteaza aproape in unanimitate. De vreo 30 si ceva de ani.
   UDMR e un PSD un.guresc, mai mic si ceva mai urban la nivelul reprezentantilor de varf, dar care face in un.g.u.rime exact ce face PSD in mare parte din Moldova si-n sudul Romaniei – in.vra.j.beste oamenii si-i tine in saracie, astfel incat sa-si securizeze voturile lor. Niste j/i/g/o/dii si unii, si ceilalti.

 5. Comentatorii la articol omit un aspect:
  UDMR provine din FSN-ul PSD-PNL-UDMR deci din Ciuma Roșie pro-infractori, pro-interlopi și pro-puscariasi. AUR-SOS este un artificiu al Ciumei Roșii la fel cum a fost PRM, un fel de metastază a Cancerului Național – Ciuma Roșie!
  Deci si UDMR si AUR-SOS sunt aceeași tumoare, se înțeleg grozav in Parlament la vot, dar ca să isi agite dronele ce-i votează mai iscă câte un scandal intre ei !
  Deci niște gândaci pe cadavrul țării ambele facțiuni ale Ciumei Rosii! 🤮