G4Media.ro

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care trăiesc în străinătate să se alăture…

Sursa foto: Photo 320424096 © Bumbleedee | Dreamstime.com

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care trăiesc în străinătate să se alăture forţelor sale armate

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care au vârsta necesară de recrutare şi care trăiesc în alte ţări europene să se alăture forţelor sale armate, prin crearea unei noi unităţi denumite „Legiunea ucraineană”, care are sediul şi se antrenează în Polonia, a anunţat ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov, relatează AFP, transmite Agerpres.

Kievul, a cărui armată este epuizată de pierderi grele după doi ani şi jumătate de invazie rusă, încearcă să-şi refacă rândurile. Autorităţile ucrainene au intensificat deja mobilizarea în interiorul ţării, ca urmare a unei noi legi adoptate în luna mai.

Autorităţile încearcă acum să recruteze dintre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care trăiesc în Europa, mai ales în Polonia şi Germania, dintre care unii au plecat ilegal din ţară de teamă să nu fie mobilizaţi.

„Ucrainenii din Polonia şi din alte ţări ale Uniunii Europene se vor putea alătura apărării ucrainene prin semnarea unui contract cu forţele armate”, a declarat ministrul Rustem Umerov pe reţelele sociale.

Crearea acestei unităţi este prevăzută într-un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Polonia, semnat luni la Varşovia de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk.

Este o „unitate specială de voluntari care se va antrena pe teritoriul polonez” şi care „va fi echipată cu cele mai bune arme occidentale” înainte de a fi desfăşurată pe front în Ucraina, a dat asigurări Umerov.

„Facem apel la toţi ucrainenii din Europa să se alăture Legiunii ucrainene”, a declarat el, fără a oferi detalii despre numărul bărbaţilor pe care Kievul speră să-i recruteze.

Făcând referire la antrenamentele în Europa şi armele moderne, autorităţile ucrainene încearcă să convingă, în condiţiile în care de luni de zile armata suferă de lipsă de echipament din cauza întârzierilor în livrarea de ajutoare militare occidentale şi în momentul în care circulă zvonuri despre trimiterea imediată pe front a unor tineri recruţi neantrenaţi şi prost echipaţi.

Ostilitatea în ceea ce priveşte mobilizarea fost agravată de scandalurile de corupţie din armată, inclusiv de sistemul bine înrădăcinat de plată a unei mite pentru a scăpa de mobilizare.

Kievul estimează că 300.000 de ucraineni cu vârsta necesară de recrutare trăiesc în prezent în Polonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

 1. E greu de crezut ca vor merge, atata timp cat este voluntar „Este o „unitate specială de voluntari care se va antrena pe teritoriul polonez”. Cei care au fugit…au facut-o cu un motiv, greu de crezut ca se vor mai intoarce cat timp este conflict. Poate doar sa fie adusi cu forta…insa atunci e alta problema. Daca ii obligi sa faca ceva ce nu isi doresc nu garanteaza cu nimic ca nu vor dezerta etc. Legat de „Kievul, a cărui armată este epuizată de pierderi grele după doi ani şi jumătate de invazie rusă, încearcă să-şi refacă rândurile.” Zelensky a prezentat aceasta informatie cand a mers la parlamenttul UE, cand a mentionat si de al 2-lea summit pe care il vrea organizat pana la sf anului.

  • Alternativa e că dacă se vor intoarce prea târziu, acolo va fi Rusia. Iar ei vor fi doar niște străini fără țară. Dacă contează.

  • Suna cinic…dar cred ca multora nu le mai pasa. Probabil sunt cativa care vor intra in acel grup voluntar, dar majoritatea nu. Au avut 2 ani si jumatate la dispozitie sa incerce sa se intoarca, nu au facut-o, nu cred ca o vor face. Poate totusi vor fi convinsi cu un contract cu un salariu bun. Cine stie…

  • Adevărul e că nu le mai pasă multora dintre români de țară; doar când e vorba să ne beștelească pe cei rămași că din cauza noastră țară e vai mama ei.
   Nu că datorită unora care n-au plecat, țara încă mai E!
   Și, asta fără să avem război. Ce-ar fi fost, cum ar fi fost, țara cu ei, cei mai buni, în țară?
   Cum s-ar fi apărat țara de răufăcători?