G4Media.ro

Ucraina susține că trupele ruse repatriate în urma rebeliunii Wagner au revenit…

Sursa foto: Sergey SHESTAK / AFP

Ucraina susține că trupele ruse repatriate în urma rebeliunii Wagner au revenit pe front

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni că Rusia a redistribuit în estul ocupat al Ucrainei trupele pe care a început să le mute pe teritoriul Federaţiei Ruse în timpul rebeliunii de sâmbătă, abandonată în cele din urmă, a grupului de mercenari Wagner, transmite EFE, citată de Agerpres.

„În timpul escaladării evenimentelor din cadrul crizei politice din Federaţia Rusă, au mobilizat trupe din estul (Ucrainei) şi au încercat să le mute în regiunea Moscovei”, a explicat Maliar pentru buletinul de ştiri al televiziunii naţionale.

Ministrul adjunct a arătat că „trupele s-au întors în estul Ucrainei” după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a fost de acord să pună capăt revoltei sale în schimbul imunităţii în exilul din Belarus.

Potrivit unor analişti, mutarea lui Prigojin în Belarus ar anunţa posibilitatea unei noi ofensive ruse împotriva Kievului lansate din această ţară, aliată a Moscovei în actualul război.

Comandantul Forţelor armate comune ale Ucrainei, general-locotenentul Serghii Naiev, a declarat la finalul săptămânii trecute temerile sunt nefondate. „Dacă inamicul va încerca să treacă graniţa (dintre Belarus şi Ucraina), va fi pur şi simplu o sinucidere”, a afirmat Naiev.

Ofiţerul ucrainean a dat asigurări că frontiera este bine protejată şi că în Belarus nu s-au înregistrat mobilizări de trupe sau echipamente militare.

La finalul săptămânii, autorităţile ruse au blindat Moscova împotriva avansării spre capitală a unei coloane de mercenari Wagner. Grupul în cauză a cucerit anterior oraşul Rostov pe Don.

După luni de zile în care a acuzat Ministerul Apărării de sabotarea eforturilor sale de război în Ucraina, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că armata rusă a bombardat o tabără a grupării sale şi s-a declarat în rebeliune pentru a-i pedepsi pe vinovaţi pe cont propriu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...