G4Media.ro

Ucraina speră să desfășoare avioane de luptă F-16 până în martie 2024

Sursa foto: Icelandic Coast Guard via Facebook / NATO Allied Air Command

Ucraina speră să desfășoare avioane de luptă F-16 până în martie 2024

Ucraina dorește să desfășoare avioane de luptă F-16 până în martie 2024, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba într-un interviu publicat miercuri și citat de CNN.

Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să furnizeze Ucrainei avioanele fabricate în SUA.

Interviul acordat postului Radio Svoboda, înregistrat marți, survine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu premierul olandez Mark Rutte la summitul NATO de la Vilnius, Lituania, în cadrul căreia cele două națiuni „au convenit să înceapă pregătirea piloților în luna august”.

„Ne apropiem de o decizie privind o aviație modernă pentru Ucraina”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Întrebat marți dacă poate anunța public când va începe antrenamentul și când se poate aștepta Ucraina să primească F-16, Kuleba a declarat pentru Radio Svoboda: „Cred că este doar o chestiune tehnică foarte complicată. Antrenamentul ar trebui să înceapă cândva în august, poate la începutul lui septembrie”.

„În paralel, va avea loc pregătirea deciziilor judiciare necesare pentru transferul avioanelor și a avioanelor în sine. Cred că dacă până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor primele F-16 vor zbura în aerul ucrainean, pilotate de piloți ucraineni, va fi în grafic”, a continuat el.

Dar el a precizat că este nevoie de instruiri pentru ingineri și tehnicieni, plus pregătirea infrastructurii.

În luna mai, CNN a raportat că SUA și-a schimbat poziția cu privire la furnizarea de avioane F-16 către Ucraina, spunând aliaților că va permite exportul de avioane de vânătoare.

O mână de țări europene au în dotare avioane F-16 fabricate în SUA, inclusiv Olanda, care și-a manifestat disponibilitatea de a exporta o parte dintre ele în Ucraina. Însă SUA ar trebui să aprobe acest transfer de la o terță parte din cauza tehnologiei sensibile a avioanelor de luptă americane.

Ucraina a susținut că avioanele F-16 sunt esențiale pentru a lupta împotriva atacurilor aeriene rusești.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...