G4Media.ro

Ucraina solicită Germaniei să nu îi mai blocheze livrările de armament: Cerem…

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Ucraina solicită Germaniei să nu îi mai blocheze livrările de armament: Cerem guvernului german să nu ne mai oprească „posibilitatea de a ne apăra”

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a acuzat joi Germania că blochează livrarea de armament occidental către armata ucraineană confruntată cu ameninţarea rusă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

”Am cerut guvernului german să înceteze blocarea livrărilor de armament dinspre alte ţări (…) Îi cerem să nu blocheze posibilitatea de a ne apăra”, a spus ministrul ucrainean la o conferinţă de presă.

El a amintit că Germania refuză să autorizeze trimiterea de către Estonia a unor arme fabricate în fosta Germanie de Est, deşi Statale Unite au permis statelor baltice să furnizeze Ucrainei armament american. Mai mult, încă nu există niciun angajament scris al Berlinului care să confirme promisiunea acestuia de a oferi Ucrainei 5.000 de căşti militare, a adăugat ministrul ucrainean.

În declaraţia sa care a coincis cu sosirea la Kiev a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care încearcă o mediere între Moscova şi Kiev, ministrul ucrainean al apărării a susţinut că Ucraina negociază şi cu Turcia achiziţia de armament defensiv.

La Kiev au sosit recent mai multe transporturi dintr-un pachet de asistenţă de securitate în valoare de circa 200 de milioane de dolari oferit Kievului de Washington. Ucraina a primit sau are angajamente de furnizare de arme şi muniţii din partea mai multor ţări. Dintre acestea, Marea Britanie i-a furnizat circa 2.000 de rachete antitanc NLAW şi a trimis specialişti care să îi instruiască pe militarii ucraineni să le folosească, Estonia i-a livrat rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania, rachete antiaeriene Stinger, toate acestea din urmă de producţie americană.

Pe de altă parte, vorbind despre sosirea a mii de soldaţi ruşi în Belarus pentru manevre militare comune ruso-belaruse, desfăşurare considerată de NATO cea mai mare de la încheierea Războiului Rece, ministrul ucrainean al apărării nu împărtăşeşte opiniile că aceasta ar putea fi acţiunea premergătoare a unei invazii. ”Nu am detectat până astăzi formarea unor unităţi de asalt”, a explicat el.

”Nu avem intenţia să facem vreo provocare împotriva Belarusului şi nici nu dorim provocări din partea lor. Sperăm că şederea trupelor ruse va fi provizorie şi, când se vor termina exerciţiile, vor părăsi teritoriul Belarusului”, a continuat Oleksii Reznikov.

El a negat de asemenea că Ucraina ar pregăti o ofensivă militară pentru a recăpăta controlul asupra Crimeii şi a provinciilor separatiste proruse din Est. Separatiştii susţin că armata ucraineană a desfăşurat circa 150.000 de soldaţi în apropierea liniei de contact din Donbas.

Sursa foto: Twitter / Defence of Ukraine

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Duplicitatea germana nu se dezminte.

  2. Sub „inteleapta” conducere a d-nei Merkel, Germania a devenit un vector de distrugere a UE si a NATO, iar de facto este aliatul Rusiei din Europa.

  3. In Vest se tot comenteaza ca Germania are atitudinea aceasta soft fata de Rusia din cauza relatiei ei complexe cu Rusia, printre altele si-ar fi cerut unul sau altul dintre oficialii ei scuze pentru suferinta provocata rusilor in WW2. Dar cui din Europa nu i-a provocat Germania suferinta? De ce nu le este rusine nemtilor fata de toata Europa de Est pe care a lasat-o in bratele ursului prin jocul razboiului, asa pentru ca avea H nevoie de spatiu? Cinic.

  4. Lasă că ne-a tradus USERE4MEDIA articol din FT în care ne explicau cum a unit Moscova Europa și că acum sunt mai tari și fac front unit împotriva agresiunii.