
Ucraina se aşteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Ucraina se aşteaptă să semneze miercuri un acord cu Statele Unite privind mineralele, document care le va asigura americanilor accesul la mineralele strategice ucrainene, a declarat pentru AFP un înalt oficial al preşedinţiei de la Kiev, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ministrul economiei, Iulia Sviridenko, este în drum spre Washington şi „ar trebui să semneze acordul diseară”, a precizat sursa respectivă, sub rezerva anonimatului.
Premierul ucrainean Denis Şmîhal şi-a exprimat satisfacţia la televiziunea naţională: „Este într-adevăr un acord internaţional frumos, echitabil între guvernele american şi ucrainean, privind investiţiile comune în dezvoltarea şi reconstrucţia Ucrainei”.
El a menţionat că semnarea este prevăzută „în cursul următoarelor 24 de ore”.
Acordul, a cărui versiune finală negociată nu a fost încă aprobată oficial de guvernul de la Kiev, este „rezultatul unei munci asidue şi aprofundate”, a mai spus Şmîhal.
Proiectul de acord s-a aflat de câteva săptămâni în centrul tensiunilor între Ucraina şi SUA, în contextul sprijinului american vital pentru ucraineni, care fac faţă de peste trei ani invaziei ruse.
O versiune anterioară a acordului ar fi trebuit semnată cu ocazia vizitei la Washington a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la sfârşitul lui februarie. Acesta a fost implicat însă într-o altercaţie fără precedent la Casa Albă cu omologul său american Donald Trump şi cu vicepreşedintele J.D. Vance şi a plecat în grabă, fără a mai semna.
Varianta propusă ulterior de americani în martie a fost considerată foarte defavorabilă de către deputaţii ucraineni şi presă.
Negocierile au dus în cele din urmă la o formă mai acceptabilă pentru Kiev, conform unor oficiali din Ucraina.
În special, deşi Trump dorea ca textul să recunoască zeci de miliarde de dolari – valoarea ajutoarelor militare şi financiare din partea SUA în timpul preşedinţiei lui Joe Biden – ca pe o datorie a Ucrainei, acest lucru nu este prevăzut de acord.
Şmîhal a dat asigurări că nu este vorba de „nicio datorie, niciun ajutor” primit înaintea semnării.
Pe de altă parte, documentul care va trebui ratificat de parlamentul Ucrainei după semnare nu pare să includă garanţii americane de securitate împotriva Rusiei, pe care le-a cerut Kievul şi asupra cărora a insistat Zelenski. Sursa din cadrul preşedinţiei ucrainene nu a răspuns la întrebările AFP despre acest subiect.
În schimb, oficialul citat a afirmat că acordul „garantează egalitatea părţilor” şi prevede crearea unui fond de investiţii pentru reconstrucţia Ucrainei devastate de război.
Despre acest fond, Şmîhal a precizat că va fi finanţat şi gestionat în părţi egale de către ucraineni şi americani. Ucraina va contribui cu redevenţe încasate din noile licenţe pentru materii prime – petrol, gaze şi minereuri rare, păstrându-şi controlul asupra resurselor naturale şi a infrastructurii. Contribuţia americană la fond va fi calculată ca valoarea viitoarelor ajutoare militare pentru Ucraina.
În primii zece ani, profiturile de pe urma fondului nu vor putea fi transferate în străinătate, ci vor fi investite exclusiv în Ucraina, a mai spus oficialul din cadrul preşedinţiei ucrainene.
Rămâne neclară cantitatea de resurse miniere ucrainene, în mare parte neexploatate în prezent, greu de extras sau aflate de facto sub controlul Rusiei, deoarece se găsesc în teritoriile ocupate de forţele ruse sau ameninţate de ofensiva acestora, notează AFP.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.