G4Media.ro

Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Bulgariei la Kiev după ce președintele bulgar…

Foto: Volodimir Zelenski - Twitter

Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Bulgariei la Kiev după ce președintele bulgar Rumen Radev a declarat că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei

Ministerul de Externe de la Kiev l-a convocat vineri pe ambasadorul Bulgariei după ce preşedintele acestei ţări, Rumen Radev, a declarat într-o dezbatere electorală că Peninsula Crimeea este acum parte a Rusiei după ce a fost anexată de la Ucraina în 2014, informează Reuters, citată de Agerpres.

Rumen Radev şi Anastas Gherdjikov, contracandidatul său în turul secund de duminică al alegerilor prezidenţiale, au avut joi seară o dezbatere televizată centrată pe valorile pe care le susţin şi pe temele principale de politică internă şi externă.

În ce priveşte relaţiile cu Rusia, Radev a declarat că sancţiunile occidentale împotriva Moscovei nu dau rezultatele scontate şi că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cât de tensionate sunt relaţiile.

Ministerul ucrainean a transmis vineri că se aşteaptă ca Radev să retracteze declaraţiile, care contravin „poziţiei oficiale a Sofiei de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

După cum relatează vineri agenţia BTA, Radev a afirmat că Rusia nu poate fi un model pentru Bulgaria, dar nici nu poate fi considerată inamicul său. Există multe speculaţii cu privire la Rusia, iar Bulgaria trebuie să caute dialogul în această situaţie complicată, a adăugat el în timpul dezbaterii, pledând şi pentru restabilirea dialogului UE-Rusia.

De cealaltă parte, Gherdjikov s-a declarat surprins cât de mult s-au apropiat poziţiile sale şi ale lui Radev în ultima lună. Relaţiile cu Rusia trebuie să fie pragmatice, a spus el, arătând că „avem un interes în a colabora cu Rusia, la fel ca şi cu orice altă ţară cu o economie aşa de mare”.

Opiniile lor au diferit însă cu privire la apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina sau la Rusia.

În timp ce Gherdjikov consideră că peninsula aparţine Ucrainei, Radev a fost de părere că ea este acum a Rusiei şi că sancţiunile impuse Moscovei după anexare nu au produs rezultate. Acum este nevoie de abordări pragmatice, a spus preşedintele în funcţie. Rusia este un factor important pentru securitate şi lupta împotriva terorismului, iar acest lucru nu trebuie uitat, a adăugat el, potrivit BTA.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma turului întâi, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% câte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

Foto: Volodimir Zelenski – Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. A zis si el, n-a dat cu parul.

 2. Pa si nu e?
  I: Cu cine se învecinează Rusia?
  R: Cu cine vrea ea.

 3. Mare lucru sa ai puțină diplomație in declarațiile publice, politician aiurit!

 4. Pacat de Ukraina.
  Daca-i pun astia sa dea inapoi teritoriile ciordite Romaniei, Poloniei si Rusiei, raman doar cu cuiul de care agatau harta.

 5. Respect pt politicianul bulgar. Are dreptate. Crimeea a fost și este pământ rusesc. Întâmplător am ceva neamuri pe acolo, toți locuitorii sunt bucuroși ca sunt sub pavaza Rusiei.
  La fel, Basarabia pământ romanesc. Doar 4% sunt ruși conform ultimului recensământ. Iohanis știe asta?

  • Eu nu am rude dar am vorbit cu oameni care trăiesc acolo și spun că ei sunt ruși și vor să facă parte din Rusia.

  • Este uimitor ce repede se aduna postacii prorusi, admiratorii platiti sau sinceri ai dementei sale putina. Mai domol baieti! Evul mediu a trecut iar voi traiti inca in perioada neagra. In timp ce putin capata pe zi ce trece trasaturi din ce in ce mai asiatice, tot felul de lingai se inghesuie sa pupe poala tarului, mai ales in prag de alegeri ca sa nu fie stropiti de postaci rusi, stiu ei de ce.
   Pentru cine citeste un pic, doar un pic (nu va obositi prea tare) de istorie, Crimeea este un teritoriu disputat de multe veacuri. Daca Rusii cind au avut nevoie au inventat un stat numit Ucraina, acum sa se spele cu el pe cap.

 6. Sper să-i fi tras și una peste ceafa aia de bulgar!

 7. Cine mai are dubii privind Ucraina ar face bine să-i întrebe pe românii care trăiesc acolo. Standardele lor sunt la ani lumină de cele practicate în UE. Un neam rău, răzbunător și lipsit de scrupule care ne văd ca sarea-n ochi. Ăștia vor adera la UE când o să-și vadă orbu ceafa la câte probleme teritoriale nerezolvate au cu vecinii. Rușii, respectând adevărul istoric, și-au luat înapoi „cadoul” făcut de Hrușciov conaționalilor săi, pentru că pot. Noi mai așteptăm, deși mari speranțe nu avem.