G4Media.ro

Ucraina: Curtea Constituțională consideră că o parte din legislația propusă în lupta…

Ucraina: Curtea Constituțională consideră că o parte din legislația propusă în lupta cu corupția este neconstituțioanlă

Curtea Constituţională din Ucraina a declarat neconstituţională o parte din legislaţia anticorupţie, considerând excesivă propunerea de sancţionare a publicării informaţiilor false în declaraţiile de avere ale oficialilor.

Activiştii au reacționat în spațiul public, semnalând că decizia Curții Constituționale este un pas în spate în lupta împotriva corupţiei din Ucraina.

Reprezentanții Curții arată că este ilegal ca oficialii statului să fie traşi la răspundere penală pentru informaţiile false din declaraţiile lor de avere şi a redus unele dintre atribuţiile esenţiale ale organismului anticorupţie NAZK.

„Curtea Constituţională din Ucraina consideră că introducerea răspunderii penale pentru declararea intenţionată de informaţii false este o sancţiune excesivă pentru comiterea unor astfel de fapte”, a precizat instanţa într-un comunicat cu anunţul deciziei sale.

NAZK îşi pierde dreptul de a controla acurateţea informaţiilor în declaraţiile de avere ale oficialilor, precum şi de a desfăşura inspecţii asupra organismelor de stat. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat de asemenea ilegal.

„Curtea Constituţională a Ucrainei a aprobat capriciile unor parlamentari şi a anulat o mare parte din reforma anticorupţie”, a transmis Transparency International într-un comunicat, conform Agerpres.

Comentând decizia, care a fost luată marţi, dar publicată în totalitate miercuri, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupta anticorupţie din Ucraina va continua ca până acum.

Decizia ar putea afecta de asemenea reformele prevăzute de un acord cu Fondul Monetar Internaţional în valoare de cinci miliarde de dolari. Guvernul lui Zelenski a semnat în iunie un nou acord de împrumut de cinci miliarde de dolari cu FMI pentru a lupta împotriva dificultăţilor economice cauzate de pandemia de coronavirus.

Însă FMI a oprit o parte din bani din cauza îngrijorărilor privind performanţa Ucrainei în combaterea corupţiei şi implementarea reformelor.

Sursa foto: Pixabay.com/Kiev

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Coruptia ar trebui sa fie considerata ca fiind „Crima impotriva umanitatii”.

    Furtul banilor publici afecteaza vietile a milioane de oameni.

  2. Are și Ucraina Ccr-ul ei ?

  3. dreptul de a fi corupt e articol in constitutia ucrainei. si in cea a romaniei

  4. Acum înțeleg de ce Crimeea s-a separat de Ucraina.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.