G4Media.ro

Ucraina anunță că se pregătește să-și exporte cerealele în principal pe Dunăre…

Foto: Sorin Grindeanu / Facebook

Ucraina anunță că se pregătește să-și exporte cerealele în principal pe Dunăre pentru că Rusia blochează Marea Neagră

Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a anunțat marți că țara trebuie să fie pregătită să exporte cereale aproape în exclusivitate prin porturile sale de la Dunăre, deoarece Rusia blochează practic livrările prin porturile de la Marea Neagră, informează Reuters, citată de Agerpres.

Această evoluție este esențială pentru România, dat fiind că oficialii ucraineni din domeniul transporturilor spun că volumele de export ar putea fi mai mari dacă canalul său Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit. În urmă cu o lună, un înalt oficial ucrainean declara că autorităţile de la Kiev ar dori să înceapă lucrările pentru a adânci canalul Bâstroe încă din acest an. Or, România se opune adâncirii Bâstroe, invocând preocupări pentru mediu.

În luna iulie a anului trecut, ONU şi Turcia au intermediat un acord între Moscova şi Kiev privind trecerea în siguranţă a cerealelor din Marea Neagră pentru a contribui la soluţionarea crizei alimentare mondiale agravate de invazia rusească şi de blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moscova a ameninţat că nu va prelungi acordul dincolo de data 18 iulie dacă nu sunt îndeplinite o serie de cerinţe, inclusiv eliminarea obstacolelor din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti. Potrivit oficialilor ruşi, promisiunile de susţinere a exporturilor Rusiei nu s-au materializat.

„În condiţiile în care Rusia blochează efectiv funcţionarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiţi să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene”, a scris pe Facebook, directorul adjunct al Autorităţii Porturilor Maritime din Ucraina, Dmitro Barinov.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ţării şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon. În anul calendaristic 2022, producţia de cereale a Ucrainei a scăzut până la 53 milioane de tone, de la un nivel record de 86 milioane de tone în 2021. Ministerul Agriculturii de la Kiev estimează că în acest an producţia ar putea să scadă până la 46 de milioane de tone.

Chiar şi în condiţiile diminuării recoltei, Ucraina va avea nevoie să exporte peste 30 de milioane de tone de cereale, milioane de tone de uleiuri vegetale şi oleaginoase.

Dacă ar exista un coridor de cereale funcţional, aproximativ jumătate din exporturile agricole ucrainene ar ieşi prin porturile de la Marea Neagră, în timp ce un sfert ar trece prin porturile sale dunărene şi un alt sfert prin frontiera terestră de vest.

Publicitate electorală

În cursul acestei luni, Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a precizat că cele trei porturi de la Dunăre au exportat o cantitate record de trei milioane de tone de alimente numai în luna mai. Comparativ, o serie de surse citate de Reuters au dezvăluit că pe toată perioada anului 2021 cele trei porturi ucrainene de la Dunăre au procesat 5,5 milioane de tone de marfă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Canalul Bistroe este larg și adânc deschis.

  2. Hai cu slava!

  3. Comentarii fără compasiune