G4Media.ro

Turcia va adopta reforme structurale pentru a învinge „triunghiul răului”: ratele dobânzilor,…

Turcia va adopta reforme structurale pentru a învinge „triunghiul răului”: ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar

Turcia va adopta reforme structurale pentru a învinge „triunghiul răului”: ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar, a afirmat sâmbătă preşedintele Tayyip Erdogan, adăugând că autorităţile de la Ankara sunt decise să formeze un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, transmite Reuters.

Erdogan a promis luna trecută o serie de reforme economice şi judiciare, sporind aşteptările privind eliberarea din închisoare a unor politicieni şi avocaţi pentru drepturile omului.

Dar recentele declaraţii ale preşedintelui Turciei privind deciziile judecătoreşti şi criticile cu care se confruntă Guvernul de la Ankara au alimentat scepticismul privind angajamentele sale.

Turcia implementează reforme democratice nu pentru că ar fi fost „forţată” să dacă asta ci pentru că „poporul le merită”, a afirmat Erdogan, adăugând că sunt accelerate eforturile pentru prezentarea reformelor în Parlament.

„Sperăm să depăşim problemele provocate de atacurile economice şi de măsurile adoptate pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19) cât mai curând posibil. Prin accelerarea reformelor structurale sunt decişi să formăm un sistem bazat pe producţie şi forţa de muncă, şi să învingem „triunghiul răului”: ratele dobânzilor, inflaţia şi cursul valutar”, a declarat şeful statului turc.

El a numit ratele dobânzilor „mama tuturor relelor” şi a susţinut că ratele ridicate ale dobânzilor favorizează inflaţia – opusul teoriei monetare. El a caracterizat deseori problemele economice ale Turciei ca fiind rezultatul atacurilor externe asupra economiei.

Joi, Banca Centrală a Turciei a majorat, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de politică monetară, o decizie care va fi probabil salutată de investitorii străini, după ce în ultimele luni lira turcească s-a depreciat semnificativ.

Comitetul de politică monetară condus de guvernatorul Naci Agbal a majorat dobânda de bază de la 15% până la 17%, cel mai ridicat nivel de mai mult de un an. Economiştii se aşteptau la o creştere cu 1,5 puncte procentuale.

Într-un comunicat, oficialii de la Banca Centrală a Turciei au anunţat că au decis implementarea „unei înăspriri semnificative a politicii monetare” pentru a scădea rata inflaţiei „cât mai curând posibil”.

Luna trecută, rata inflaţiei s-a situat la 14,3%, de aproape trei ori mai ridicată decât ţinta oficială de 5%.

Lira turcească a fost una dintre monedele emergente cu cele mai proaste performanţe în acest an, după o depreciere de 25% în raport cu dolarul, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la diminuarea rezervelor valutare ale Turciei şi a capacităţii Băncii Centrale de a face faţă nivelului ridicat al inflaţiei.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Tayyip Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Sa dea Erdogan o lege prin care sa interzica inflatia in Turcia.

  • De fapt e foarte simplu. Banca centrala trebuie sa inceteze sa mai emita Lire, sa mai mareasca dobanda si e cam gata cu inflatia. Deflatia ajuta omul de rand, pentru ca i se sporeste puterea de cumparare. Deflatia este rea pentru state pentru ca nu mai pot finanta programe sociale in deficit pentru a se mentine in putere. (adica nu mai pot cumpara voturi)

  • @Libertarian Corect, inflatia e un fenomen monetar si ceea ce trebuie sa faca Erdrogan e sa nu mai tipareasca lire la palet. Bineinteles, pt asta trebuie sa-si leberalizeze economia, sa taie din cheltuieli aiurea si sa lase ca oamenii sa produca nestingheriti de taxe si impozite mari si birocratie.

 2. se apropie de marea cea neagra

  • Și ? Are tot dreptul să se apropie că M Neagră face parte din țările riverane ! Normal nu ?

 3. tringhiul bermudelor

 4. Ratele dobânzilor, inflaţia si Erdogan, triada iadului turcesc.

 5. Daca mai ramanea psd lui dragnea cu apucaturile lui erdogan asta pateam si noi !

 6. A plecat Dragnea și-a continuat Iohannis. Același lucru urmeaza și-n Romania de la 1 ianuarie 2021.

 7. Erdogan a intrat la banuieli dupa alegerile americane: Bah, oare o-i fi si eu la fel de trumpit?
  Drept urmare, acum clameaza ca turcii merita reforme si bunastare, mai putin un Soliman Magnificul reloaded.

 8. Ușa ge fr IT sp bel ol ang aus tari care au purtat războaie de cucerire acum este același lucru coloniile la respect sclavii sa i spele la cur sisa le muncească ba străinu numa ne o furat sine o umilit