G4Media.ro

Turcia ține Suedia şi Finlanda în șah: Ministrul Cavusoglu a declarat la…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Turcia ține Suedia şi Finlanda în șah: Ministrul Cavusoglu a declarat la București că cele două țări au făcut ”paşi pozitivi”, dar așteaptă ”măsuri concrete”

Suedia şi Finlanda au făcut ‘paşi pozitivi’ în lupta împotriva terorismului, o condiţie pusă de Ankara pentru a aproba aderarea lor la NATO, a declarat miercuri la București şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, citat de Agerpres. Cavusoglu a adăugat totuşi că, în pofida ‘declaraţiilor frumoase şi a unei bune determinări’ din partea celor două ţări nordice, Turcia aşteaptă în continuare ‘măsuri concrete’.

Turcia și Ungaria sunt cele două țări NATO care blochează aderarea Suediei și Finlandei.

‘Noul guvern din Suedia este mai determinat decât precedentul şi noi primim acest lucru cu satisfacţie (…) Au făcut schimbări legislative şi toate acestea constituie paşi pozitivi’, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Bucureşti, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO.

Cavusoglu şi omologii săi suedez şi finlandez au avut marţi o întâlnire în marja reuniunii de la Bucureşti.

‘Am avut o întâlnire foarte bună ieri (…) Trebuie să spun că, după această reuniune, am simţit progrese’, a dat asigurări ministrul suedez Tobias Billstrom, precizând că se va deplasa în curând la Ankara pentru a pleda din nou în favoarea primirii ţării sale în NATO.

‘Nu am văzut încă măsuri concrete în domenii precum extrădarea criminalilor, îngheţarea activelor grupărilor teroriste şi stoparea activităţilor lor. Da, au existat paşi pozitivi, precum schimbări legislative, dar trebuie să vedem aplicarea lor’, a spus ministrul turc.

Turcia blochează din mai extinderea Alianţei la Suedia şi Finlanda, acuzându-le că adăpostesc militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi ai altor grupări kurde.

Ungaria, celălalt stat NATO care nu a ratificat până acum aderările Suediei şi Finlandei, a promis că va face acest lucru la începutul lui februarie 2023, a declarat miercuri şeful diplomaţiei de la Helsinki, Pekka Haasvisto.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Turkaletzi soogatori de poowli!