G4Media.ro

Turcia se alătură țărilor musulmane care condamnă tratatul de normalitate semnat de…

Sursa Foto: Facebook

Turcia se alătură țărilor musulmane care condamnă tratatul de normalitate semnat de Israel atât cu Emiratele Arabe, cât și cu Bahrain

Bahrain a urmat exemplul Emiratelor Arabe Unite, semnând vineri acordul de normalizare a relațiilor cu Israelul – anunță aljazeera.com. În timp ce președintele SUA, Donald Trump, a comentat evenimentul ca pe „o zi istorică”, apreciind că are încredere că și alte state arabe se vor alătura acestui demers, Turcia a reacționat complet în opoziție, subliniind că acest acord nu face dectât să întărească poziția Israelului în demersul său privind ocuparea unor teritorii palestiniene.

„Este o nouă lovitură pentru eforturile depuse în apărarea cauzei palestiniene şi care va face Israelul mai puternic în practicile sale ilegale şi în tentativele de a ocupa permanent teritoriile palestiniene”, a transmis într-un comunicat oficial, vineri seara, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu (foto sus).

Cavusoglu a mai adăugat că acordul contravine rezoluţiilor Organizaţiei de Cooperare Islamică, fiind totodată contrar iniţiativei de pace arabă care prevedea scoaterea completă a Statului evreu din spațiile arabe, ocupate din 1967.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ieșit încă de luna trecută să condamne acordul de normalizare semnat de Israel şi Emiratele Arabe Unite. Erdogan a  ameninţat că-și va suspenda relaţiile diplomatice cu Emiratele Arabe.

Acordul de normalizare între Emirate şi statul Israel a fost criticat și de președintele Iranului și de mai mulți lideri palestinieni, care-l consideră „o lovitură de cuţit în spatele palestinienilor”.

În ciuda protestelor Turciei, Iranului și Palestinei, Donald Trump continuă să medieze relațiile dintre Israel și statele arabe din Golf. El a anunțat vineri noul acord cu Bahrainul pe Twitter, după ce a vorbit telefonic cu regele Hamad bin Isa Al Khalifa, și cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

„Este de neimaginat că acest lucru s-a putut întâmpla atât de repede”, a transmis Trump, referindu-se la recenta dată de 13 august, când s-a convenit asupra primului acord semnat între Israel și Emiratele Arabe (acordul e denumit și „Abraham Accords”). Ceremonia de semnare a acestui acord e găzduită de SUA în 15 septembrie, a declarat marţi un oficial al Casei Albe, conform Reuters.

Recent, preşedintele Emiratelor Arabe, şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan, a abrogat printr-un decret legea federală nr. 15 din 1972, care se referea la boicotarea Israelului. Conform noului decret, va fi permis să se introducă, să se schimbe şi să se deţină bunuri şi produse israeliene de orice tip în Emirate şi să fie comercializate.

În cadrul acordului de normalizare, Israelul a acceptat să suspende anexarea noilor teritorii în Cisiordania ocupată, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că, pe termen lung Israelul nu renunţa la acest deziderat

Sursa Foto: Facebook/Mevlut Cavusoglu

viewscnt

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Bravo Erdogan, le merge bine tuturor statelor musulmane care au ceva cu evreii

 2. turcia sub erdogan se indeparteaza tot mai mult de lumea civilizata. pacat ca a esuat lovitura de stat militara din 2016, mare pacat…

 3. În timp ce noi – în acești 30 de ani – ne-am străduit să ne democratizăm, turcii aproape ca se ..”de-turciseră”.. Sau mai bine zis, se îndepărtaseră cumva de islamism, adoptând o formă de laicism generalizat.
  Dintre țările islamice, ca mentalitate, comportament – deveniseră în acest timp unul dintre cele mai apropiate popoare de Occident: un stat aproape integrat în cultura europeană; după valori europene. Ba chiar recent, se pusese problema intrării Turciei în Uniune.
  Și deodată .. „s-a ridicat în picioare”, Erdogan: cu politici – nu atât pro-islam, cât pro-dictatură; iar lovitura de stat, pare că l-a orientat definitiv și ireversibil, spre o dictatură feroce.
  Astfel că acum, după schimbarea relativ bruscă de macaz am putea spune că avem printre vecini „un nou Stat musulman” – Turcia; (că dacă zici „un nou Stat Islamic”, ai șanse, ca lumea să înțeleagă altceva..)

  Și care iată, după agitarea valurilor în dreptul Greciei – se alătură acum lumii islamice, în critici asupra Israelului.
  Lucruri care [mă face să cred] că duc pe mulți lideri la concluzia, că Turcia a luat-o pe o drum – fără întoarcere.