G4Media.ro

Turcia: Cu o creștere de 48%, inflația a ajuns la cel mai…

Turcia: Cu o creștere de 48%, inflația a ajuns la cel mai ridicat  nivel din 2002

Un subiect extrem de sensibil în Turcia, creșterea prețurilor de consum se datorează în special prăbușirii lirei turcești în 2021, scrie Le Point, citată de Rador.

Este un record din aprilie 2002. Inflația din Turcia a atins 48,69% anual în ianuarie, ca urmare a prăbușirii lirei turcești în 2021. În decembrie, inflația prețurilor de consum atinsese 36,08% potrivit analizei financiare YoY.

Cu mai puțin de optsprezece luni înainte de alegerile prezidențiale, inflația a devenit un subiect fierbinte în Turcia, opoziția și unii economiști turci și străini acuzând Oficiul Național de Statistică (Tüik) că îi subestimează cu mai mult de jumătate dimensiunea.

Această neîncredere a fost întărită de o decizie recentă a președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care, săptămâna trecută, l-a demis pe directorul Tuïk, a cincea înlocuire din 2019. Șeful statului, acuzat că a încurajat creșterea prețurilor împingând Banca Centrală turcă să scadă aproape sistematic ratele dobânzilor în ultimele luni, a promis în ianuarie că „va reduce inflația la o singură cifră cât mai curând posibil”.

Pentru a-și justifica politica de dobândă scăzută, Recep Tayyip Erdoğan a avansat în mod repetat preceptele islamului, care interzice cămătăria. Contrar teoriilor economice clasice, președintele turc consideră că dobânzile mari favorizează inflația.

Politica monetară a lui Recep Tayyip Erdoğan și lipsa de independență a Băncii Centrale – președintele turc a demis trei guvernatori din 2019 – nu au făcut decât să precipite prăbușirea monedei naționale (-44% față de dolar în 2021), ducând la o creștere dramatică a prețurilor.

Turcii vor fi nevoiți „să poarte povara” inflației încă „ceva vreme”, a avertizat, luni, șeful statului, afirmând însă: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, am intrat într-o perioadă în care fiecare lună va fi mai bună decât cea anterioară”.

Sursa: Le Point/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter