G4Media.ro

Turcan, la dezbaterea Codurilor penale: Modificările sunt un act de maximă sfidare…

Turcan, la dezbaterea Codurilor penale: Modificările sunt un act de maximă sfidare față de oamenii cinstiți / Sunt un act de sfidare față de statutul României de membru al UE

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a avertizat miercuri în cadrul dezbaterilor asupra Codurilor penale, că modificările aduse celor două acte normative sunt abuzive și că sunt o sfidare la adresa oamenilor cinstiți și a calității României de membru al Uniunii Europene.

Ea a făcut și o trecere în revistă a celor mai contestate modificări aduse Codului penal și a Codului de procedură penală:

 • Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale. Sunt favorizate persoane influente inculpate pentru fapte de corupție dar și infractori periculoși.
 • Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului – se pot da OUG în favoarea infractorilor;
 • Infracțiunile de dare de mită și de cumpărare de influență au fost dezincriminate parțial;
 • A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu;
 • Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței;
 • A fost abrogat articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind prevenirea faptelor de corupție;
 • Martorul, la fel ca inculpatul, se poate consulta cu avocatul pe tot parcursul audierii și poate astfel întrerupe interogatoriul, deși legea spune că jură pe Biblie să spună adevărul și numai adevărul. Acest lucru face inutilă audierea având în vedere că ea poate fi întreruptă oricând, deşi esenţa audierii este să fie spontană. Un martor ostil sau mincinos poate acum să pună pauză ori de câte ori întrebările sunt incomode;
 • Anchetatorii nu pot audia persoanele care au avut relații de conviețuire cu inculpatul sau suspectul indiferent dacă este adevărat sau nu.
 • Înregistrarea de către un martor a unei conversaţii purtate de un inculpat cu o altă persoană într-un loc privat nu poate fi folosită în procesul penal deoarece martorul nu este nici parte şi nici subiect procesual principal;
 • A fost menținută interdicția pentru procurori de a ridica la percheziții probe care dovedesc alte infracțiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziția;
 • Au fost limitate denunțurile la maximum un an de la comiterea faptei pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă.

Turcan a declarat că PNL nu va vota modificările aduse Codurilor penale și a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională, considerând că noile prevederi favorizează infractorii și, în special, corupții.

”Adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare față de oamenii cinstiți, față de problemele reale ale romanilor. Este un act de sfidare față de statutul României de membru al UE. Modificările exced cu mult deciziile Curții Constituționale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupților prin lege. PSD și ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată și că vor ca în România legea și ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori”, a adăugat Turcan.

Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei a aprobat, marţi, rapoartele la proiectele de modificare a Codurilor penale în forma adoptată de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opoziţiei. Ambele proiecte urmează să intre miercuri în dezbaterea şi votul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. acum se va vedea daca PNL , PMP, UDMR sfideaza – vot la vedere

  • Pmp va vota modificările aduse de psd. A spus clar Băsescu că toate sunt binevenite împotriva „abuzurilor” lui Kovesi.
   Sper ca românii să-l penalizeze pe Băsescu la europarlamentare. Dacă exista prag, să nu-l treacă.

 2. Iohannis, Orban si Turcan vorbesc precum Brilic ” va rog sa nu ma votati”

 3. Pe 26 mai, votam Rares Bogdan!
  Jos Ciuma Rosie! Romania in primul rand!

  • Daca candida ca independent , il votam pe Rares Bogdan , dar asa nu pot sa girez criminalii PDL-isti deghizati in noul PNL .

 4. Codurile acestea nu vor intra niciodată în vigoare. Vor fi respinse de Iohannis. Vor fi rascontestate până când comuniștii de la CCR vor pleca. Gunoaielor de la UDMR, sunteți următorii care vor pleca

 5. De ce au lipsit la vot 23 de liberali ??????

 6. Toa’sa Țurcană, totul a inceput cu 2012…
  Acu’ e târziu, las-o așa, la punctul mort, și dispăreți naibii toți autodeclarați așa zisi liberali.

 7. In orice tara din CE. Democratia este Democratie iar Legea este Lege.O tara dezvoltată economic are legi stricte ,Romania,din pacate,legi ptr. Infractorii din vârful statului , cum putem evolua in halul asta? Va dati seama,sa votezi impotriva statului roman?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.