G4Media.ro

Tudose spune că are două hârtii de când era premier, semnate de…

Tudose spune că are două hârtii de când era premier, semnate de Fifor, în una acesta susținând preluarea de către stat a șantierului naval Mangalia, iar în cealaltă contrariul

Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea TV, că are două hârtii semnate de Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării, una către el, care era premier, și una către Gheorghe Șimon, ministru al Economiei, în cea către el susținând că e bine ca statul să preia acțiunile de la șantierul naval Mangalia, iar în cealaltă susținând contrariul.

Tudose a spus că va face public aceste hârtii săptămâna viitoare: „Eu vă promit că săptămâna viitoare vă aduc două hârtii semnate de Fifor, cu același număr de înregistrate, una către mine ca prim-ministru și una către dl Șimon, ca ministru al Economiei. Mie îmi spune o chestie, lui Șimon îi spune altă chestie, apropo de șantierul naval de la Mangalia. Eu le-am spus să-l ia statul pe tot. Mie îmi spune că da, că așa face, că-i util și lui Ghiță Șimon îi spune că nu-l interesează, că nu-i util. Vă aduc hârtiile!”

„Niște d-astea le-am păstrat, că mi s-au părut interesante”, a mai spus Mihai Tudose.

El a dat de înțeles că mai are și alte astfel de „hârtii” de la alți foști sau actuali oficiali.

Compania coreeană Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering a decis în 2017 să vândă către firma olandeză Damen Shipyards Group pachetul de 51% din acțiunile firmei care deține șantierul. Restul de 49% dintre acțiuni erau deținute de statul român, prin Ministerul Economiei.

În luna ianuarie 2018, când premier era Mihai Tudose, iar Gheorghe Șimon era ministru al Economiei, guvernul a decis să-și exercite dreptul de preempțiune asupra pachetului de acțiuni de 51% pe care Daewoo voia să-l vândă. Aceasta ar fi dus la deținerea întregului pachet de acțiuni de către statul român, iar una dintre justificări era posibilitatea ca statul să construiască sau să modernizeze nave militare pentru Ministerul Apărării. ”Trebuie să facem niște fregate și poate le facem noi”, a declarat în 10 ianuarie Mihai Tudose într-o ședință de Guvern.

Între timp însă, odată cu schimbarea guvernului s-a schimbat și strategia legată de șantierul din Mangalia. În locul naționalizării întregului șantier, formula aleasă a fost ca Guvernul să aprobe tranzacția dintre Daewoo și Da­men. În schimb, Damen urma să cedeze statului român 2% din acțiuni, astfel încât statul să fie acționar majoritar cu 51%, iar Damen să rămână cu 49%. Acționarii Damen au și aprobat în iunie 2018 această tranzacție.

În iulie 2018, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență prin care a cedat companiei olandeze Damen managementul Șantierului Naval de la Mangalia în schimbul a 2% din acțiuni, pachet cu care statul român ajunge la 51%. Ordonanța a fost adoptată în ciuda opoziției șefei direcției juridice din Ministerul Economiei.

OUG inițiată de ministrul Economiei, Daniel Andrușcă, a adus o excepție la regula guvernanței corporatiste a companiilor de stat, special pentru șantierul din Mangalia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Se scumpeste apa si canalul in Craiova.

  Ati vazut ce organigrama au la CAO ? Zici ca e marea piramida.

  Sefii vor sa-si faca vile noi.

 2. Am vazut emisiunea si Tudose a fost chiar simpatic, dar nu stiu de ce nu pot sa-l iert ca l-a trimis la plimbare prin parc pe premierul nipon!

  • In ce calitate sa se mai intalneasca, daca el nu mai era premier? Cine l-a demis in acel moment trebuia sa astepte sa treaca intalnirea proiectata.
   Multi, inclusiv Rares Bogdan, au facut mare caz pe aceasta tema a anularii intalnirii desi, odata demis, intalnirea era nula. Ce sa discute, ce sa proiecteze? Doar sa mimeze?
   Aveam o parere buna despre Mihai Tudose, dar in emisiunea lui Denis Rifai mi-am consolidat parerea. Este o personalitate foarte valoroasa, prea putin este cunoscut. Inteligent, gandire clara, limpede, rapida, caracter puternic si cu constiinta interesului national.
   Mi-ar placea sa fie el premierul. Ar face ordine in Romania.

  • @valll: Tu tii banii pe card sau in casa?

  • @Cristian: Stiu unde bati, dar problema lui Tudose nu erau cardurile, ci lacomia bancilor. Nu era de forma, ci de fond.
   Cel putin in Romania, bancile si alte asemenea entitati, insusi statul, trebuie sa-si revizuiasca atitudinea fatza de cetateni.

 3. Nu înțeleg, le are acum si nu le avea atunci?! Sau le avea si atunci, doar ca atunci nu era oportun?! Sa intelegem ca in partidul ala de sobolani, psd, nu e nici macar un om onest?! Sau toti au cate ceva despre fiecare, toti au scheleti in dulap, toti au doar intrese personale, iar santajul e unul din pilonii principali ai lor?!

  • Unii sunt rosu inchis (ca Dragnea, inchis!), unii rosu si unii rosu putin mai deschis.

  • In orice caz, Fifor ala chiar e o japita de om care cere pumni.

  • Cand a fost premier era captiv. Nu atat lui Dragnea cat majoritatii care nu iesea din cuvantul acelui om.
   Cand a incercat sa se revolte, l-au zburat.

 4. Prima dată când am auzit comentariul că generația veche este incoerentă, inconsistentă, am avut dubii. Sincer, tinerii sunt mult mai stabili psihic

  • Tineri fiind, n-au avut cand sa ajunga Campioni Mondiali la proba de pahar-viteza. Asta e motivul pentru care par mai stabili psihic…

 5. Fifor (sau Vifor ?!), un descoperitor de artefacte, ajuns…ministru de APĂRARE ?????…Beah !…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.