G4Media.ro

Tudorel Toader, prima dezvăluire: Proiectul de OUG pentru amnistie mascată nu a…

Foto: Tudorel Toader (InquamPhotos / Octav Ganea)

Tudorel Toader, prima dezvăluire: Proiectul de OUG pentru amnistie mascată nu a fost elaborat la Ministerul Justiției, ci „în alte centre de reflecție”/ Programul de guvernare și dorința introducerii unor prevederi mai favorabile nu pot justifica adoptarea OUG

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a revenit, joi seară, pe Facebook, cu explicații referitoare la motivele pentru care modificarea Codurilor penale nu s-a făcut prin ordonanță de urgență, în mandatul său. Toader face din start o precizare: cele două proiecte de OUG nu au fost elaborate la Ministerul Justiției, ci „în alte centre de reflecție”.

Potrivit acestuia, necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate sta în picioare când vine vorba de justificarea urgenței, după cum nici faptul că la vârful coaliției a existat voința pentru introducerea unor prevederi mai favorabile. Printre acestea din urmă, Tudorel Toader a enumerat reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale, a fracțiilor de executare a pedepselor, dar și dezincriminarea unor infracțiuni.

Nu în ultimul rând, fostul ministru al Justiției mută în sarcina Parlamentul neîmplinirile majore pe zona modificărilor dorite de liderii coaliției PSD-ALDE la Codurile penale.

Postarea integrală a lui Tudorel Toader: 

Epopeea „neavizării” Codurilor penale !

Prealabilă precizare:
deși este folosită în spațiul public, exprimarea este greșită – nu avem Coduri penale, avem un Cod penal și un Cod de procedură penală.

Istoric:
În aprilie 2017, am transmis o scrisoare către sistemul judiciar, către Facultățile de Drept, către toți participanții la activitatea de înfăptuire a justiției, pentru a formula eventuale propuneri de modificare a celor patru Coduri /penal, civil, procedură penală și procedură civilă/care să fie puse în dezbatere publică, formulând o eventuală propunere de lege ferenda.
La solicitarea CSM, termenul de formulare a eventualelor propuneri a fost prelungit.
În octombrie 2017 a fost înființată Comisia specială comună a Camerei deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.
În iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.
În noiembrie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificare Codului de procedură penală, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție, inițiativă legislativă care a fost transmisă Parlamentului pentru legiferare.

În fapt:
Cele două inițiative legislative au ajuns la Comisia specială.
Față de forma inițiată de MJ, comisia specială a adăugat multe alte soluții legislative, reformulând cele două proiecte de lege, care au fost adoptate într-un scurt interval de timp.
Ajunse la promulgare, cele două proiecte de lege au fost criticate sub aspecte de neconstituționalitate și trimise la CCR pentru a efectua controlul a priori( înainte de promulgare).

CCR – instanța de contencios constituțional, a constatat:
– faptul că multe soluții legislative nu au fost criticate, soluții nesupuse analizei, în condițiile în care instanța nu se poate substitui autorului sesizării;
– faptul că unele soluții sunt constituționale;
– faptul că unele soluții sunt neconstituționale.
Din motive greu de explicat, Parlamentul nu a continuat să finalizeze cele două proiecte de lege, prin luarea în considerare a deciziilor CCR, decizii pronunțate în controlul a priori !
Într-o ședință a CEX ului, a fost avansată ideea preluării prin OUG a unora dintre soluțiile cuprinse în cele două proiecte de lege, procedându-se astfel la modificarea celor două Coduri, pentru ” punerea în aplicare a programului de guvernare”.
Opiniile au fost împărțite, în sensul preluării:
– numai a soluțiilor declarate constituționale;
– și a soluțiilor care pot fi modificate în acord cu deciziile CCR;
– și a soluțiilor care nu au fost criticate, de unde se poate trage concluzia faptului că sunt constituționale !

Întrebare ?
Este corect să vorbim despre „neavizarea” celor două proiecte de OUG, în condițiile în care MJ ar fi trebuit să fie inițiator ?
Răspuns,
Da, pentru că forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !

Motivele „neavizării”/în mod corect neânsușirii/ celor două proiecte de OUG pentru modificare Codului penal și a Codului de procedură penală:
– lipsa urgenței adoptării unei OUG, în sensul prevederilor din Constituție și a jurisprudenței CCR. Necesitatea îndeplinirii programului de guvernare nu poate fi invocată drept urgență pentru adoptarea unei OUG;
– nu constituite urgență nici voința adoptării unor soluții legislative mai favorabile, precum: reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale; reducerea fracțiilor de executare a pedepselor, pentru a se putea solicita liberarea condiționată; dezincriminarea unor infracțiuni etc.;
– falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepție eronată. Legiuitorul sau Guvernul, după caz, trebuie ca în termen de 45 de zile să modifice legea, în acord cu deciziile de neconstituționalitate, doar atunci când respectiva decizie se pronunță cu privire la o lege în vigoare, în controlul a posteriori. Atunci când decizia se pronunță cu privire la un proiect de lege, în controlul a priori, nu există obligația pozitivă ca în termen de 45 de zile sa fie modificată lege, în sensul transpunerii soluțiilor legislative declarate ca fiind constituționale. În această ipoteză, legiuitorul poate să renunțe la finalizare respectivului proiect de lege, însă, în ipoteza continuării legiferării, trebuie să țină cont de respectivele decizii și de considerentele acestora;
– lipsa voinței de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în acord cu obligațiile izvorâte de numeroasele decizii de neconstituționalitate pronunțate în ultimii ani, în sensul celor două proiecte de lege din iulie, respectiv noiembrie 2017, proiecte inițiate de către MJ;
– potrivit jurisprudenței CCR, Guvernul nu poate adopta o OUG, substituindu-se legiuitorului, prin preluarea unui proiect aflat în dezbateri parlamentare/ facem referire, cu titlu exemplificativ, la decizia de neconstituționalitate a OUG prin care era preluat, în formă modificată, proiectul Legii educației naționale!

PS:
nu cred în afirmațiile potrivit cărora, solicitându-se modificare Cp și a Cpp prin OUG, în locul procedurii parlamentare normale, s-a încercat evitarea testării majorității parlamentare, evitarea controlului de constituționalitate, sau a unui eventual transfer de responsabilitate !

Context. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi dimineață pe Facebook că în cursul zilei de azi va prezenta ”elemente de noutate” legate de ”Epopeea neavizării celebrelor OUG pentru modificarea codurilor penale”.

Toader și-a încheiat mesajul într-o cheie ironică, subliniind că de data aceasta nu va mai șterge mesajele postate.

Detalii AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

 1. Simplă precizare, Toader. Sictir!

  • Sunt multi ca el la taraba de diplome universitare din Iasi. Toate mediocritatile didactice care l-au votat rector.

  • peoblema e endimicaa… sunt tone si tone de doctoranzi de doi lei, de doua feluri : 1) aceia care au copiat cat a incaput, cum zice Emilia Sercan) si 2) altzii, unii, multzi, care au copait ideai si desfasurari discrete, nu chiar copy and pate, dar orisciat la fel. Romania e 80% plina de ei, ce facem??? CUM MERGEM INAINTE???

  • Omul si-a luat de mult cetățenia în republica borfașilor.
   Pe cine ar mai interesa ce are de declarat un nefrecventabil ca ăsta?!

   Să zică ce-o vrea și sa și le citească singurel, ca oricum aș paria ca 90% sunt opinii, n-o să prezinte niciun fapt verificabil, care nu e deja notoriu.
   Gea la căruță, nene prefesorule!

 2. „– falsitatea motivelor invocate – încercarea de a se crea o percepție eronată.”
  Cum adica, in guvern se poate lucra cu lucruri, fapte si informatii false, cu minciuni?!
  Oare aceasta afirmatie a unui proaspat fost ministru din Guvernul Romaniei nu constituie un motiv temeinic de autosesizare din partea Parchetului General?! Sau macar un motiv de convocare de urgenta de catre Presedinte, ca tot a inceput campania electorala, a unei sedinte CSAT?!
  Intreb si eu, ca prostu’….

  • Nu se va face nimic, romanii din stat sunt niste slugi, nu misca nimeni fara ordine de la stapanul Dragnea, sau Ponta, sau care o fi la ora respectiva din ziua respectiva.

 3. Sinistrule, asta e gargara. Acum esti un chibitz.

 4. „forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție !” – cred ca a vrut sa spuna „centre de putere” dar a evitat! Poate, totusi, il intreaba Parchetul General ce a vrut sa spuna mai exact!

 5. sinistre, povesteste de felix & asociatii si trepadusii lor tericeanu si dragnea, ce vor ei ?

 6. Bre dorele, in urma „epopeei” ministeriatului lu’ matale un lucru e cert: vei ramine in istoria post ’90 drept cel mai toxic ministru al justitiei. Ai distrus la comanda penalilor din pesede-alde ca o sluga credincioasa toata justitia care incepuse sa se intremeze pina sa vina ponta cu „cel mai cinsit guvern”. Poti sa vii cu o multime de povesti, dar un lucru ramine – ti-ai pus toata stiinta de carte in slujba unor borfasi. Mi-e prea scirba ca sa mai continuu. Poti sa te duci pe pustii!

 7. fata de cine se „disculpa”?
  fata de oamenii cinstiti?
  fata de infractori/psd?

  • Cred ca fata de psd si infractori, ca fata de restul romanilor, le-a facut cadou un recurs compensatoriu, iar magistratilor le-a daruit o sectie speciala! O javra de om, un NIMIC, ce prea bine s-a potrivit cu NIMICUL alalalt!

 8. Tudorele esti TERMINAT.
  Cu cat te iecxplici mai mult cu atat mai mult te afunzi.
  Erai simpatic ca personaj de desen animat. Din pacate ai apucat sa faci atat de multe stricaciuni incat „Gargamel” devine un dulce compliment.
  Dispari, nu mai bolborosi fara sens!

 9. Tudorel isi face doar incalzirea. Sa avem rabdare sa inceapa meciul, pt. ca presimt ca vom vedea faulturi si de cartonas rosu…
  ”Tudorele, nu-i asa
  Cu ceea ce stii d-ta
  Poti la o adica darama
  Intreaga sandrama pesedea…?!”

  • … asta s-o crezi dumneata!

   Gargamel, dat jos din caruta cam intempestiv fiindca facea pe inteleptul in loc sa cante in cor cu ailalti, injura cu naduf (in sinea lui, ca nu-i permite CV-ul), iar pentru guracasca de pe strada da de inteles ca intamplator s-a gasit in aceeasi caruta cu „aia”. Altfel, i-e frica ca l-ar linsa cei in mijlocul carora a fost azvarlit.
   Dar…
   Ar fi suficient sa-i intinda aia din caruta o mana si s-ar salta sprinten alaturi de ei.

  • Adevarul ca acum Dragnistii sunt cei mai inversunati dusmani ai lui Gargamel. Cred ca Bubonel poate face putina lumina in paienjenisul tesut in jurul Mustaciosului. Probabil Dințosul cauta da il impunga pe Iasi de vreme ce el mananca pe FB, la intimidare.

 10. Deci, borfașii au reușit să o elimine pe Kovesi, să îl elimine pe Lazar, să distrugă SRI și alte instituții vitale pentru siguranța statului cu tot felul de povesti înflorite și restălmacite…
  Noi avem, cu subiect și predicat, o acuzație directă și clară de sechestrare a justiției și instituțiilor statului pe persoana fizica/ partid, chestiuni grave și strict interzis prin Constituție!!
  Și?!? Se sesizează cineva??? Hellou, cine trebuie sa se sesizeze??? Înțelegeti ce spune acest fost ministru??? Că i-au fost subminate autoritatea și îndatoririle de către persoane și „celule”neautorizate, cu ingerințe grave în instituții cheie ale statului ( nu ale partidului)?!?
  Ce declarație mai așteptați pentru a pune în aplicare prevederile constituționale??

  • @cuochiipevoi, trebuia sa te opresti la primul rand pentru ca deja ai spus 3 cretinitati mai mari decat Casa Poporului. Citez : Deci, borfașii au reușit să o elimine pe Kovesi, să îl elimine pe Lazar, să distrugă SRI. Raspunsuri: Kovesi aproape a ajuns Procuror European, Lazar are o pensie fabuloasa iar SRI… SRI inca conduce Romania si majoritatea institutiilor din tara asta. Dar tu, tu tot prost ramai. Problema este ca imprastii prosti pe acest site si pe multe altele, aia este problema, iar problema cea mai mare o reprezinta faptul ca prosti ca tine s-au cam inmultit in ultimii doi ani ca ciupercile dupa ploaie. Aia e problema ba baiatule

  • Băi @Alin,
   Rugu-te, ne poți dezvălui ce spune statistica PSD-ului ref la creșterea spectaculoasă a procentului de „proști” ca noi și scăderea dramatică a procentului de „deștepți” ca voi? Lasă-mă să ghicesc: la PSD e panică in toată regula, procentul „deștepților” se apropie de 15%, cu șanse reale să coboare la 12% în 26 mai .
   PS. Ce veți face voi, „deștepții deștepților”, veți încerca să faceți pe „proștii” sau v-ați cumpărat deja bilete de feribot pentru Costa Rica și Madagascar?

  • Când auzi așa o „diatribă”, vorba trolului agramat X-LINK când făcea pe deșteptul ( unde e mukkus sa se arate și ăla imdignat de asa limbaj împotriva cuiva care are o „opinie diferită”) nu poti să nu gândești decât că existenta unore specimene d-astea ca postacul alin are dublu beneficiu: nu doar că sunt făcuți grămadă și că îi poți foarte ușor mătura in orice moment dar mai fac și pe „inteligenții” vorba lor, ceea ce scoate și mai mult în evidență cât sunt de proști: da, lazăr nu a fost eliminat pentru că are o pensie mare – parcă dobitocul alin e un copil de 7 ani care spune: dintele nu mi-a fost scos și dovada e că a venit zâna măseluță și mi-a dat mulți bani.Sau despre kovesi: cretinul mai că vrea să spună că interlopii pe care îi slujește el au conspirat să o facă „procuror european”, cum zice el. Iar despre SRI, să spui că” încă conduce Romania si majoritatea institutiilor din tara asta” când tu ești un postac penal al Mafiei PSD-ALDE trebuie să fii extrem de imbecil pentru că ” majoritatea instituțiilor” se află sub controlul mafiei care deține puterea politică și a numit oamenii săi. Sau e si mafia la cheremul SRI , de fapt și borfașii care alergau cu șoriciul prin curte pe la SRI sunt oamenii securiștilor? Asta vrea să comunice retardatul alin, singurul care nu ” rămâne prost” pentru că „s-a înmulțit ca ciupercile după ploaie”? La halul în care se exprimă, postacul ăsta infect trebuit să fie cel care mai folosește și fantoșa harley „babaiatule”.

 11. Bai Bubosule, lasa-ne cu ieftinelile tale. Sa-to fie RUSINE! NU AI FACUT NIMIC PENTRU IASI! Ti-ai bagat fiul notar si ai aranjat-o pe nevastata si acuma faci pe cinstitul? Bai Magarule, Bai Buborel nesimtit. Esti un NEG AL ISTORIEI!

 12. SRI nu are voie sa colaboreze cu DNA pentru prinderea borfașilor care distrug statul, dar o persoană neavizata + cine știe ce consultați externi au voie sa intre cu bocancii în conducerea statului?
  Cum era jurământul acela cu „jur sa apar țară…de forțe străine…bla,bla,bla..”?
  Băiiii, Tudorel aproape că va spune ce trebuie sa faceți și voi stați momâi și vă uitați la Draknea cum distruge tot!

 13. „”” forma celor două proiecte de OUG a fost primită la MJ, elaborată fiind în alte centre de reflecție ! „””
  Ce vreți mai clar de atât?!?

 14. @Spawn, @Alin, @A310, @Asistat,
  Baieti, puneti mana de la mana si inchiriati o camera de patru la Athenee Palace! Daca pe Tudorel il va pune Dracu’ sa ”ciripeasca” tot ceea ce stie, pe Daddy nici macar dragostea lui nea Alifie n-o sa-l mai poate salva de furia poporului…!

 15. Mersi, g4media, de sumar. Am inceput sa citesc vreo 2 randuri din citat si m-am plictisit si enervat.. omu scrie fix cum vorbeste.

 16. OUG era prea evaziva pentru imaginea mafiei. Se merge pe punct ochit, punct lovit, prin ”onoratele instante”

 17. Rector de facultate ? Slugoiul lui dragnea, in istoria României esti tradatorul poporului roman,cat ai fost ministru ai provocat panică in randul populatiei prin O.G.U.,făcând tot posibilul,cu orice pret,sa-l salvezi pe dragnea. te-ai facut de ras ,cum apari in fata studentilor ,fara onoare? Cum poate sta românii la mana lui dragnea , tudorel ,iordache sau divinitatea dancila ? Rusine națională,guvernul României ,v-asi plati in functie de legile pe care le elaborati pe furis,sunteti trădătorii României !

 18. Tudorel și-a trecut examenul. Absolut tot ce declară el este egal cu aceștia de la guvernare.
  Toti sunt egali cu zero și pe care îi așteptăm să intre la pușcărie.

 19. Căc@tul ăsta cu ochi care a distrus justiția și a provocat foarte multe și grave daune poporului nostru, are tupeul să vină acum cu justificări? Este un veritabil complice al lui dragnea și al hoților care conduc vremelmic țara. Să ferească Dumnezeu să dau de el prin Iași că îl fac de toată bășcălia.

 20. Mai mafioților o să vă vină ziua când vă ve-ți întreba de ce a-ți mai fost născuți pe acest pământ. …, și vă ve-ți ruga să vă înghită mai repede pământul!

 21. Nea Teaca , dupa ce a facut mult rau Tariii, acum incearca sa prosteasca romanii. Nu stiu cum de l-au primit studentii inapoi , ca rector…

 22. Curva politică Tudorel Toader vine în fața noastră și afirmă sus și tare că el este fată mare… Dreptate are @arhivistul: sictir!
  @Jos mafia PSD, @Geo: de anțărț încoa’ tot fost-au la Universitate, la Iași, proteste & scrisori ale studenților și/sau profesorilor contra lu’ T.T.; amu, că și-a reluat omu’ postu’, „mirosit”-ați ceva? Toate capete plecate și un silențium lugubru… aștia suntem, mîndru poporul român!

  • Aia, cu „că el este fată mare… ” e cam ca in bancul ala vechi:

   -Bula, nevasta-ta era fata mare cand ai luat-o?
   -Mde… unii zic ca era, altii ca nu era…

 23. Mie imi place de Toader ! In primul rand ca omul stie so am face bine sa invatam si noi sa gandim ca el. Marea majoritate vad doar ai nostri si ai lor. Omul vede dincolo de asta. Si intelege structura in care se manifesta baietii si a schimbat doar persoanele care au modificat aceasta structura sa lucreze pentru ei si dintr-o parte si din alta ( adica celebrele protocoale si nanasii acestora si nici nu a dat posibilitatea ca acelasi lucru sa il faca partea cealalta de asta nu a dat ordonanrele) . Cand nu faci parte din nici un grup te uraste toata lumea. Si cum oamenilor le e greu sa se priveasca in oglinda, de oricare parte s-ar pozitiona, de teama ca ce vad acolo ii ingrozeste prefera sa nici nu se uita si sa zica doar astia sunt ai mei indiferent cum arata . Teama de a te uita in oglinda e data exact de lipsa lor de intelegere, de propriile lor limite pe care le vad, de propria lor rautate si prostie si de lipsa lor de educatie.

 24. „…cele două proiecte de OUG, pentru modificarea Codului penal și pentru modificarea Codului de procedură penală, au fost primite, într-adevăr la MJ, dar după ce au fost elaborate ”în alte centre de reflecție”.

  Nici o noutate, Tudorele slugarele, TOATA Romania STIA ca cele 2 proiecte au fost elaborate in biroul lui Dragnea!
  Ce mare noutate, intrebarea e de ce spui abia acum?
  Intr-o zi o sa spui tot adevarul?!
  Cum te chema Dragnea la el si iti ORDONA sa dai OUGurile acre sa il scape de puscarie?!
  Ce tot cautai la Dragnea in birou cand tu nu ai fost membru PSD?!
  Rusine, sluga de infractori!!!

 25. Domnule Tudorel Toader,
  Vreau sa va asigur ca oamenii de rand, printre care trăiesc, v-au apreciat foarte mult ca ministru. Ați avut ghinionul sa ajungeți într-o hazna plina de penali(infractori), neghiobi și semidocți.

 26. Este singurul ministru in care am avut incredere ca respecta legea! Veti vedea curand reversul si atunci veti putea judeca!

 27. Cred că „domnul” doar negociază la vedere următoarea sinecură. Face exact ce făcea „doamna” Andronescu acum un an. Zgârie ușa să fie auzit de stăpân. Ați mai auzit vreo critică de la „doamna” Andronescu de când i s-a așezat farfuria cu lăptic dulce în față?