G4Media.ro

Tudorel Toader: OUG este o lege civilă și nu penală, nu poate…

Tudorel Toader: OUG este o lege civilă și nu penală, nu poate retroactiva/ Pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori

Ministrul Justiției a publicat, duminică dimineața, pe Facebook, câteva precizări referitoare la OUG 92, cea mai importantă fiind aceea că ordonanța de urgență ”este o lege civilă și nu penală”, ceea ce înseamnă că nu poate retroactiva. Ministrul Toader susține că noile reguli – zece ani vechime în loc de șase și numirea pe bază de concurs, nu pe bază de interviu, nu-i afectează pe procurorii în funcție, doar pe cei delegați și se va aplica pe ”pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ”.

Temerea magistraților este că OUG se va aplica tuturor procurorilor, inclusiv celor deja numiți, din cauza unui articol din ordonanță care prevede că procurorii trebuie să respecte noile reguli pentru a putea rămâne în funcții.

 • Art.VII din ordonanţă prevede: “Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, vineri, demisia ministrului Toader. ”Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiției care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția în cuprinsul Ordonanței de Urgență 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.”, se arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Redăm mai jos integral postarea ministrului justiției

”Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției:

Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:
– se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
– se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
– se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
– se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !
Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.
În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !

În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.

În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !

OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii!

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !”

Un complet de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a sesizat vineri Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la două articole din ordonanţa de urgenţă 92/2018 pe legile justiţiei, care se referă la procurorii de la Parchetul General, DNA şi DIICOT,

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. OUG 92 a ajuns la ccr si daca caestia vor fi corecti(ramine de vazut),trebuie sa o declare neconstitutionala.Ce face rudotel pe fb sunt minarii psdistoaldiste.Punct.

 2. Iohannis a fost informat despre comunicatul Administratiei Prezidentiale?

 3. Tudorel Prostel, pe site-urile de specialitate (juridice) s-a scris inca de la aparitia acestei deja faimoase OUG 92/2018, ca ea este un act normativ civil si ca prin urmare trebuie sa se supuna regulilor din civil in ceea ce priveste neretroactivitatea legii civile !

  Asta insa nu a reparat in niciun fel exprimarea mai mult decat echivoca din art VII al Ordonantei ! Iar acest art VII care este neconstitutional tocmai datorita impreciziei sale, a lipsei lui de claritate, a imprevizibilitatii sale, este opera matale !

  PS. Si atunci din doua una : ori esti prost ori esti bandit ! Fiecare alege.

  PPS. Fara a vrea sa influentez intr-un fel sau altul alegerea, parerea mea este ca esti un bandit prost ! 😉 😉 😉

 4. Nu cred ca stabilitatea se referă la procurori numiți pe baza de interviu la Dna si diicot. Stabilitatea exista cand esti numit pe baza de promovare si concurs. Cam asta e adevarul.

  • @Cristina :
   Corect ! De aceea nu a crapat inca sandramaua de Romanica ! Datorita functionarilor, spuneti-le cum vreti, tehnocrati, specialisti, „de mijloc”, adica nici de la talpa ministreului, nici de la fruntea lui, a celor mai dinspre buricul institutiei. A celor care au muncit, au corectat din mers prostiile, fara sa mai spuna cuiva ori sau opus gugumaniilor si talharelilor (pe cat se putea pt a-si conserva slujba, postul)

   Dar a bagat de seama Valcov aceasta „pesta” care s-a instapanit in sediul guvernului si i-a susurat in urechi lui Dragnea ideea crearii pe langa Secretariatul General al Guvernului a unui corp de functionari obedienti, care sub comanda sa va da ok-iuri tuturor actelor normative guvernamentale menite sa subjuge economia in interesul lui Dragnea si a clicii sale si sa ofere impunitate acestora.

   PS. Deci si stabilitatea functionarilor „albine” din ministere va disparea in curand, daca nu se intampla ceva ! Altfel vor ramane doar „trantorii” si totul se va duce de rapa !

 5. Rudotel,
  Cine e facut legea 242/2018?
  Pe care o modifici cu OUG.
  Mare om mare caracter!
  Si mare constitutionalist pe deasupra.

 6. Un mare mizerabil acest om urât…La începutul săptămânii nu putea să răspundă la întrebări la obiect, o tot scălda în propriu-i stil, pentru că Dragnea trebuia să creadă fie și câteva ore că i-a rezolvat problemele?

  • @Violet :
   Despre faptul ca nu scapa de procuroarea Alexandra Lancranjan i-a spus totusi, dar se vede ca nu asta era oful cel mai mare al lui Dragnea.

   PS. Desi cunoscandu-l cat de mult cere slugilor sa ii dea legi si ordonante „pe persoana fizica”…

  • Su,
   Consideri că ne putem baza pe Alexandra Lăncrajan? Aduce cu Scufița Roșie luptându-se cu Lupul cel Rău, dar fară dinți in gură .
   Poate că Scufița Rosie a aflat ca pe Lupul cel Rău îl lasă instrumentele rând pe rând și o vrea să-i dea lovitura de grație ca să-si facă guler din blana lui. Irinucă „gură sparta”….!

   PS. Mai treci te rog si pe la ultimul articol ref la Jamal și nu mai stiu cum ii zice…!

  • Scara,
   Nu stiu cat sange regatean are fata asta (dupa nume e ardeleanca, de-a lui Augustin) dar am mai vorbit si eu cu unu’, altu’ din interiorul fenomenului care mi-au confirmat (eu nu sunt penalist sunt civilist) lucrurile bune auzite despre ea (excelenta profesionista, om de caracter). De altfel, asta este si motivul pt care haznalele de Luju si A 3 incearca sa-i distruga imaginea. Pare a fi o Camelia Bogdan a Procuraturii. Vom vedea.

   PS. O sa trec. Tu la capitolul asta al reintoarcerii in „muzeele” pe care le-ai vizitat cu o zi in urma, nu zic doua, esti un picut corijent.

   PPS. Eu nu pot sa-ti indic o „sala” anume a „muzeului” pt ca ai ignorat sa revezi tot „muzeul” de ieri, de exemplu.

   PPPS. Iar eu am vizitat si „muzeul” HN ieri ! Sac ! :)))

 7. Nu vă lăsați păcăliți de acest mizerabil. OUG spune foarte clar că nici cei aflați în functie nu pot rămâne mai departe. Astfel toate dosarele aflate în derulare vor fi atacabile în instanță. Este o capcană de-a lui Tudorel. Procurorii respectivi mai bine pleacă singuri dinainte, până nu se compromit dosarele.

 8. Sinistrul Injustitiei numit si ,, 3 bubiti,, de prieteni ( Otchi@ amice, are 4 bubiti de fapt, unul e pe nas mascat de fond de ten!) bate cumva in retragere desi e cam tarziu. Si-a demonstrat absolut toate calitatile de ,,iecspert,, slugarel si pupinc…ist, chiar ma intrebam; cum isi mai scoate capul in lume in prezent si-n viitor? Am vazut o pancarda cu un mesaj senzational, ceva de genul; ,, Tudorele spune drept, cum sa ajungi din rector RECT,, nu cred ca mai este nevoie de cuvinte!

  • Bună Ana!
   Dacă l-am scana din cap până-n picioare, am constata probabil că e plin de bibițe, unele crescute fix in adâncul sufletului, dar Su l-a poreclit „tri bibiți” pentru că sună bine in grai moldovinesc…

  • Otchi@,
   Nici nu m-ai conteaza conteaza de fapt cine cum l-a numit, conteaza ca are sufletul negru! De aceea te rog mult, ai grija unde il dirijezi! O zi frumoasa tuturor romanilor, ne vedem cum am stabilit, la ora 18 la ,,un pahar de vorba,,!

  • Ana,
   Se stie cand e duminica pt ca apari pe net ! Si e fain pt ca aduci cu tine lucruri haioase, nu numai critica serioasa a panaramelor noastre politice !

   De exemplu, lozinca asta care-l priveste pe Tudorel !

   PS. Mai ca-mi vine sa bag un top de A4 cu ea la xerox !

   PPS. Ne „vedem” si ne „auzim” diseara si de la fata locului ! O zi super faina iti doresc ! 😉

  • Susu@,
   Ma bucur ca ni te-ai alaturat! Stii eu asa mai usor cu timpul liber dar tot apar, cum spui si tu macar in wk 🙂 ! Te rog frumos sa-mi spui si mie, tu ce aduci cu tine la intalnire, paharul sau vorba ? Otchi oricum e dator cu un vin, stie el cu ce ocazie si uite ca punem de un alt slogan vorba cantecului ,,mult mai puternic si mai frumos, vom face altul pe rau in jos,,! Sa stabilim cumva, ceva cum ne spune cantecul lui Alifantis ,,strada Romana, numarul 9,, eu o reinterpretez; la piciorul girafei, pe langa coada….. si uite ca indata facem si un hit!!
   Masa si dansul …..le plateste nasul….he,heee!

  • Ana :
   „E destul de mica camera mea
   Dar incap toti prietenii mei in ea
   Stau in picioare, se aseaza pe jos
   In rest sunt cuminti si vorbesc frumos.”

   PS. Cred ca cel mai fain o sa fie la iarna (cand vom fi schimbat si legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, in asa fel incat adunarile spontane sa fie superlegale) si cand vom putea sta de vorba – sper – relaxati, la un pahar de vin fiert !

 9. Si care era URGENTA de ai dat OUG, moldoveanule penal?

 10. Cu alte cuvinte, „Taceti din gura, ca sunteti prosti!”

 11. Nimeni nu sesizează la Curtea Constituțională conflictul între două instituții ale statului ? Conflictul între parlament și guvern pe această speță. Care a fost contribuția guvernului prin vocea acestui narcisist atunci când au fost modificate legile justiției, inclusiv cele care ,acum încearcă Toader să demonstreze, legate de statutul juriștilor. Așa zisul răspuns al individului transmis președintelui este nu numai ridicol dar și lipsit de minimă politeță. Apropos de președinte. Observ că toată floarea politică și mass-media critică deplasarea acestuia în Italia. Se eludează cu bună știință că politica externă a României este principalul atribut al președenției. Sunt absolut ridicole sufocările celor care critică președintele că nu este pe baricade, eventual cu pistolul la brâu, de câte ori guvernul sau parlamentul o iau razna. Chiar cred că președintele României este un adevărat democrat care încearcă să respecte nu numai legile acestei âări dar și cutumele ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.