G4Media.ro

Tudorel Toader blochează drumul lui Kovesi spre Parchetul European. Macovei: Toader nu…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tudorel Toader blochează drumul lui Kovesi spre Parchetul European. Macovei: Toader nu are nici un drept să blocheze candidatura lui Kovesi. Este avocatul politicienilor cu probleme penale, avocatul infractorilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a dat un semnal clar în ce priveşte candidatura fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca procuror din partea României la Parchetul european. „Nu ştiu dacă trebuie să vorbiţi la timpul trecut pentru doamna Kovesi că îşi dorea… Eu nu ştiu, dacă ştiţi dumneavoastră că nu îşi mai doreşte… Trebuie să urmăm aceeaşi procedură de selecţie şi desemnare a procurorului european. De principiu – nu pot recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, cu speranţa că pe viitor nu le va mai repeta. Am vorbit despre procurorul european, până la finalul acestui an trebuie să desemnăm procurorul din partea României. (…) Categoric nu poate fi scoasă automat din această cursă, după cum nimeni nu poate fi introdus din oficiu de drept în această competiţie; rămâne o competiţie deschisă”, a declarat ministrul Tudorel Toader la RTV.

Fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei – cea care a reformat DNA, a propus-o pe Kovesi în 2006 în poziţia de procuror general al României şi a fost iniţiatoarea proiectului privind Parchetul European – a criticat intenţiile ministrului Tudorel Toader. „Cum poate Toader să susţină în continuare că fostul procuror-şef DNA a făcut greşeli şi de aceea a revocat-o, când secţia de procurori a CSM a decis contrariul şi a anulat compunerea scrisă de Toader pe post de motivare a deciziei lui şi a politicienilor cu probleme penale de a o demite pe LCK? Decizia de revocare a procurorului-şef al DNA a fost strict politică, nu bazată pe o evaluare obiectivă a activităţii de manager, au confirmat acest lucru toţi procurorii din Secţia CSM care au votat în bloc, împotriva lui Toader şi pentru nerevocarea Laurei Codruţa Kovesi. Toader nu are nici un drept să blocheze candidatura dnei Kovesi”, a declarat Macovei pentru G4media.ro.

Macovei spune că Tudorel Toader nu ar trebui să se implice în selecţia celor 3 procurori pe care România îi va propune pentru desemnarea Procurorului European. „Toader a demonstrat cu vârf şi îndesat că este avocatul politicienilor cu probleme penale, avocatul infractorilor. Tot ce a făcut Toader în ultimele luni a fost împotriva anticorupţiei şi în favoarea corupţilor: de la proiectele de modificare a legilor justiţiei, modificările la Codurile penale, schimbarea conducerii DNA pe motive hilare, parcă dictate de televiziunile mogulilor, susţinerea ideii de graţiere şi amnistie, propunerea cu revizuirea sentinţelor definitive, ca să dau doar câteva exemple. Şi atunci, cum poate Toader să facă o selecţie a candidaţilor pentru procurorul european?

Mai este ceva. De ce vorbeşte Toader de recompensă? Cum adică nu poate să recompenseze pe cineva selectându-l pentru postul de procuror european? Vă daţi seama cât de alterată este logica lui Toader? Nu, nu este vorba de recompensă, în termenii lui Toader, pentru că un procuror independent şi imparţial nu poate fi si nu trebuie recompensat pentru servicii aduse cuiva. Selecţia pentru procurorul european trebuie să fie una obiectivă, pe criteriile din Regulamentul european, şi nu pe criterii subiective, cum declară Toader atunci când vorbeşte de recompensă”, a declarat Macovei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, după discuţia cu şefii DNA, DIICOT şi procurorul general, că aceştia vor contribui la finalizarea proiectului de lege pentru Parchetul European, urmând ca, în scurt timp, actul normativ să fie aprobat printr-o procedură de urgenţă. „Trebuie să finalizăm şi am convenit împreună să contribuim la finalizarea proiectului de lege pentru operaţionalizarea Parchetului European, astfel ca într-un timp scurt să-l punem în transparenţă decizională, într-un timp scurt să-l trecem prin Guvern, să-l trimitem la Parlament, cu solicitarea aprobării într-o procedură de urgenţă”, a declarat Toader la Ministerul Justiţiei.

Iniţiatoarea proiectului Parchetului European, Monica Macovei, a explicat pentru G4media.ro care sunt procedurile pentru operaţionalizarea noii instituţii. „Regulamentul european prevede că cei 3 candidaţi pentru funcţia de procuror european propuşi de un stat membru trebuie să fie aleşi din rândul celor:

(a) care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statului membru relevant;

(b) care oferă toate garanţiile de independenţă;

(c) care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Acestea sunt criteriile care contează şi orice procuror care le îndeplineşte trebuie să aibă şanse egale pentru a fi selectat. Or, Toader, în acest moment, prin antepronunţare, nu mai îndeplineşte criteriul de obiectivitate în această selecţie. De altfel, Regulamentul prevede și că „selecţia se bazează pe un apel deschis pentru candidaturi, care se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a explicat Macovei.

Background. G4media.ro a dezvăluit că PSD l-a impus pe Marius Vorniceanu, considerat mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în ce priveşte afacerile preşedintelui PSD, ca propunere a grupului socialiştilor din Parlamentul European pentru funcţia de membru al juriului care va alege procurorul-şef al Parchetului European.

Până la urmă, comisia LIBE din Parlamentul European a votat-o pe Rachida Dati să facă parte din juriul format din 12 membri care va alege viitorul şef al Parchetului European. Ceilalţi membri vor fi selectaţi de Comisie dintre candidaţii selectaţi de statele membre, în urma consultării. Rachida Dati, fost ministru francez al Justiţiei, a fost unul dintre concurenţii lui Marius Vorniceanu în Parlamentul European. Alţi contra-candidaţi au fost Cándido Conde-Pumpido, judecător al Curţii Constituţionale din Spania, Eva Joly, magistrat franco-norvegian şi Antonio Mura, înalt magistrat italian.

Care e procedura din Parlamentul European pentru selecţia şefului Parchetului European. Potrivit articolului 14, alin. (3) din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului „Juriul de selecţie cuprinde 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute”.

Acelaşi regulament mai spune că selecţia procurorului-şef european se bazează pe un apel deschis pentru candidaturi, care se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Din aceste candidaturi, Juriul de selecţie întocmeşte o listă scurtă de candidaţi calificaţi, care va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului UE. Ele îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani.

Procurorul-şef european este şeful Parchetului European, conduce şi organizează activitatea acestuia şi adoptă decizii în conformitate cu legislaţia comunitară în vigoare. Parchetul European are competenţa de a investiga, de a urmări penal şi de a trimite în judecată pe autorii infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii şi pe complicii acestora. El desfăşoară investigaţii, efectuează acte de urmărire penală şi exercită acţiunea publică în cadrul instanţelor competente din statele membre.

Procurorul-şef european, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru al UE, formează Colegiul Parchetului European, forul care ia decizii privind chestiuni strategice şi chestiuni generale derivate din cazuri individuale, în special pentru a asigura coerenţa, eficienţa şi consecvenţa politicii Parchetului European în materie de urmărire penală în toate statele membre.

Colegiul nu este implicat în decizii operaţionale în cazuri individuale. Importanţa funcţiei de procurorul-şef european rezidă şi în faptul că, alături de alţi doi membri permanenţi din Colegiu, acesta poate face parte din camerele permanente ale Parchetului European, structuri care monitorizează şi direcţionează investigaţiile şi urmăririle penale desfăşurate în statele membre, dar şi coordonarea investigaţiilor şi urmăririlor penale în cazurile transfrontaliere.

(Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

 1. nu prea am inteles mare lucru, dar ce frumos ar fi sa ajunga acolo LCK , doar asa sa il vad pe gargamel plangand

  • Nici eu nu am inteles: care este competenta sau autoritate lui Gargamel in acest proces de selectie?

  • @Andrei, @Inapasevedeinvers,
   Tudorel are competente doar in ceea ce priveste alegerea procurorului european
   din partea Romaniei.

   Procurorul general european este ales de cei 12 jurati europeni din randul celor 28 de procurori desemnati de statele membre.
   Mai mult ca sigur ca Slugarel va impune in proiectul de lege privind alegerea procurorului european un criteriu ce o va exclude pe Kovesi de la procedura de selectie . Ceva gen lipsa sanctiunilor ! 😉
   Doar ca alegerea procurorului general european se face in baza unui apel deschis pt candidaturi care excede deci vointa ministrului.
   Cu alte cuvinte, cine vrea sa aplice pt acest post este liber sa o faca.

   PS. Este marea sansa a Kodrutei ca sa- i dea cu tifla lui Slugarel ! 😉

  • Erata !

   La commentul de mai sus se va citi in paragraful 2 in loc de ” Procurorul general european este ales…” „Procurorul general european NU este ales…”

   PS. Cu scuzele de rigoare ! 😉

  • @Susufler0
   Cu erata m-ati bagat mai tare in ceata.
   Poate sau nu poate gargamel sa o impiedice pe LCK sa ajunga procuror european?
   Cum ar putea-o impiedica, pe baza legislatiei actuale, nu pe baza unei legi pe care s-o scoata ad-hoc. Are el atributiuni pe linia asta?

 2. Tudorel Toader este lansat intr-o campanie personala de a aduna cat mai mult oprobiu public. Ramane sa vedem cu ce scop.

 3. tudorel da functii de la ma-sa de pe mosie ! de ce nu-l da nimeni in judecata?

 4. Nu inteleg de ce Monica Macovei este oripilata de razbunarile lui Tudorel Toader ,pe care ministrul justitiei din guvernul Romaniei le face strategic, ca avocat al Diavolului! Ce va pati Dorel, vom vedea!
  Doamna Monica Macovei o are ca exemplu
  mult mai alaturi de ea pe Corina Cretu, o fosta jurnalista mediocra, o comunista obscura, fosta consiliera a lui Ion Iliescu, luata in brate de un american puternic si ulterior de mosnegutul Juncker care i-a dat pe mina tot PIB-ul UE .
  De ce crede Monica Macovei ca factorii decizionali ai UE au nevoie sa fie incatusati de Codruta?!!
  Crede Monica Macovei ca infestarea cu destula coruptie dinspre estul Europei nu a lucrat cu succes pe partea occidentala a continentului nostru?!

  • Habar nu aveți ce vorbiți de aia merge tara de ripa că au condus bețivi că Macovei și corupți ca lck

 5. Invitatie:
  Prin prezenta il invitam pe Dl. Ministru Tudorel Toader la o…plimbare sub clar de luna in seara zilei de 10 august a.c., pe traseul: Piata Victoriei-Statuia Aviatorilor- Soseaua Kiseleff 10. Recomandam echiparea in tinuta…lejera, astfel incat la nevoie sa poata alerga pentru a-si salva pielea, si asa grav afectata de Dermatita de Contact.

  07.08.2018
  Bucuresti

 6. Cred ca autorul articolului a strecurat FARA sa vrea o eroare, in loc de:

  „Monica Macovei – cea care a REformat DNA”,

  cred ca a vrut sa scrie:

  „Monica Macovei – cea care a DEformat DNA”.

  Timpul le va scoate pe toate la lumina, aveti putintica rabdare, „dragii” mosului.

  • Asa e, s-a strecurat o eroare:
   “Monica Macovei – cea care a REvolutionat DNA”.
   Multumim ”X-man”…!

  • Cred ca ai luat din proprie initiativa prea multe pastile de conspiratita. Dragul mosului.
   Sau ai confundat site-ul asta cu cel de la a3?

  • Toti penalii si infractorii actuali/viitori iti multumesc pentru corectie.
   Noi ceilalti oferim cresterea trambitata de Dragnea ieri: marim de trei ori m*ia!

 7. Omul asta, pe cat de blajin pare pe „dinafara”, pe atat de negru-n cerul gurii este! Apropo de gura!
  10 August.

 8. Macovei a reformat DNA, ahahahha, cea mai tare poanta pe ziua de azi!

 9. Piticania de gargamel varsa numai fiere.
  Complexul de inferioritate pe care-l are, in ciuda patalamalelor cu care se lauda – si alea obtinute probabil prin metoda copy-paste – o sa-l ingroape in miicimea sa, o sa-l sufoce sau o sa-l faca sa se inece cu aer, de necaz cand Kovesi va ajunge procuror european.
  Gargamel, ca individ ajuns politic si nu prin concurs, in cea mai ainalta functie juridica din Romania, ar trebui exclus din circuitul selectiei procurorilor. CSM ar trebui sa se pronunte.

 10. Doamna Monica Macovei a dat un email de curand mai multor șefi ai uniunii europene în care a zis ca abuzul în serviciu a fost abrugat (scos) , e o minciună , a fost doar modificat să nu intre orice persoană care a uitat să semneze o chitanță la închisoare. Minciuna asta + multe altele o să ne coste , se stopează fondurile alocate țării noastre, putem fi dați afară din uniune şi ni se strică și imagina. PLUS că lepra asta doar a deformat , dacă DNA e așa de bun cum de multe păduri au fost furate , s-a furat mult aur și procurori pe lângă faptul ca baga în închisoare oameni fără dovezi mai și blochează porientale de autostrada , București, Sibiu ,Pitești #MuieMonicaMacovei

 11. Si totusi pe Tudorel, ca avocat si ministru al „gastii ajunse la putere„ (il citez pe Iohannis) nu-l poate nimeni bloca?

 12. Nu ar fi mai bine si Toader sa sustina un examen pentru functia sa ?

 13. Eu zic ca trebuie sa ne intalnim toti pe 10 august sa protestam, poate intram si peste ei!

 14. Doamna Kovesi va reveni curand la DNA unde va face o mare deratizare nationala. Ciuma rosie va disparea. MUIE psd!

 15. Macovei și Kovesi sunt cei mai mari ambasadori ai unei justiții recunoscută pe plan internațional pentru profesionalism,obiectivitate și aplicarea fermă a principiului separării puterilor în stat,toți magistrații europeni aplicând practica judiciară din România!!! Acesta este este adevărul ???

 16. Atentie la ce scriem un grup de rezistenti: Domnul Tudorel Toader, profesor universitar si actualmente ministru al justitiei, s-a angajat în mod evident să sustină un grup de oameni certati cu legea în demersul acestora de a scăpa de procese si condamnări. Modul în care domnia sa se achită de această însărcinare silueste justitia (vezi și încercarea de subordonare a procurorilor sau ideea de contestare a oricărei sentinte definitive etc.), relativizându-i calitatea morală si fundamentul criteriilor. Optiunea domniei sale ca ministru, ca om politic, va fi, cel putin, supusă judecătii poporului în viitorul proces electoral. Dar faptul că domnia sa este profesor, dascăl, ce formează nu numai din punct de vedere profesional, ci si moral generatii de specialisti în domeniul știintei dreptului, va antrena consecinte extrem de grave în viitor. Un profesor nu este pentru studentul său doar examinatorul semestrial sau anual, ci este reperul zilnic, este un model pe care studentul îl urmează, pentru că acela a stiut să reusească în viată. Dar ce model reprezintă domnul Tudorel Toader? Modelul de om lipsit de conduită morală, unul care s-a vândul pe sine în calitatea de om respectabil, pentru a sluji penalii, a inventa argumente absurde si străine spiritului dreptului? Credem ca trebuie instituită o formă de atentionare a opiniei publice prin diferite mijloace, inclusiv prin strângerea de semnături pentru rejectarea domnului Tudorel Toader din postura de profesor universitar

 17. Numai daca Kovesi candideaza pentru sefia Parchetului European (sper sa o faca), il poate evita pe Toader, unde acesta nu are nici o influenta in numire, nu una directa oricum.

 18. Este imperios necesar ca cineva sa ii deschida larg drumul spre penitanciar , pentru tot restul vietii .

 19. Deci . Sa fim umani in primul rand. Tipul desi a fost un escroc toata viata in final s-a dus la Domnul sau la domnul. Depinde decetaj. Faptul ca atunci cand s-a terminat fitilul era la zdup a fost alegerea exclusiva a lui. Punct. Acum că famiglia se dă lovită şi vrea ceva caşcaval de la săracul stat român este problema lor. Dar faptul că monstruozitatea Ciorbea se autosesizează este o mare problemă. Dar în final EI vor câştiga şi noi rămânem cu comentariile. Deci ROMÂNE oriunde te-ai afla HAI pe 10 in Piata Victoriei să terminăm odată cu ei .