G4Media.ro

Trump se întâlnește cu managerii companiilor auto germane. Ce mesaj ar putea…

Trump se întâlnește cu managerii companiilor auto germane. Ce mesaj ar putea avea pentru președintele SUA?

Producătorii auto germani se întâlnesc la Washington pentru discuții cu guvernul american. Aceştia au la îndemână o ameninţare care s-ar putea dovedi eficientă chiar şi în raport cu Donald Trump, scrie Deutsche Welle. Întâlnirea cu şefii concernelor germane de automobile este un eveniment pe gustul preşedintelui american Donald Trump.

Formatul discuţiilor, cunoscut din emisiunea „The Apprentice”, moderată multă vreme de Trump, a putut fi observat şi cu prilejul Forumului Economic Mondial organizat la Davos la începutul anului. Acolo, Trump l-a întrebat pe fiecare şef de concern în parte în legătură cu activităţile din Statele Unite.

Mândri precum şcolarii care au învăţat poezii pe de rost, greii companiilor prezente la reuniune i-au vorbit preşedintelui american despre investiţii de miliarde, inaugurarea de uzine noi şi numeroasele locuri de muncă pe care firmele lor le-ar fi creat în SUA.

Nici managerii companiilor de automobile din Germania nu pleacă nepregătiţi la întâlnirea cu Donald Trump.

Dieter Zetsche, şeful Daimler, se poate lăuda construirea noii uzine din Alabama, în care concernul a investit suplimentar mai multe miliarde de dolari. În prezent, fabrica susţine aproximativ 4000 de locuri de muncă, la care se adaugă alte câteva mii de joburi în firmele de distribuţie.

Şeful Volkswagen, Herbert Diess, poate sublinia la rândul său că VW intenţionează să producă automobile electrice în Statele Unite, aflându-se în acest moment în căutarea locului potrivit pentru amplasarea uzinei. În fabrica din Tennessee a concernului german muncesc deja 3500 de oameni, iar numărul lor va creşte cu 1000 începând de la anul.

În fine, şeful BMW, Harald Krüger, poate aminti că această companie planifică o nouă unitate de producţie şi, de asemenea, că nu în Germania, ci în Carolina de Sud deţine cea mai mare uzină. În jur de 9000 de persoane lucrează acolo, în timp ce furnizorii oferă de lucru pentru încă 12000 de persoane. Însă Krüger nu va călători la Washington, lăsând prezentarea în sarcina directorului financiar al companiei, Nicolas Peter.

Pe de altă parte, managerii germani ar putea să transmită şi „salutări” din partea Asociaţiei Germane a Industriei Auto (VDA), potrivit căreia producătorii şi distribuitorii germani de automobile oferă de lucru pentru 118000 de americani.

Influenţe externe

Interesul lui Trump pentru această întâlnire este evident. Ea trebuie să lase impresia că investițiile și locurile de muncă îi sunt datorate lui, marele negociator. Întregul eveniment nu ar fi „nimic altceva decât un spectacol pompos al domnului Trump, cu scopul de a produce vâlvă în presă,“ afirmă economistul american Dennis Snower, preşedinte al Institutului Kiel pentru Economie Mondială (IFW), în cotidianul Handelsblatt.

„Directorii companiilor auto nu au autoritatea de a negocia”, spune el. Într-adevăr, managerii germani nu pot decât să dea din umeri când vine vorba de tarifele inechitabile – din punct de vedere al SUA – care se aplică mașinilor importate din America în Uniunea Europeană.

Aspectele comerciale și vamale nu pot fi negociate decât de Comisia Europeană.
Luni, cancelara germană Angela Merkel a afirmat că la întâlnirea din SUA nu poate fi vorba despre „cine ştie ce chestiuni comerciale”.

Exerciţiu de relaxare

Cu toate acestea, întâlnirea nu ar fi o idee proastă, spune Stefan Kooths, expert comercial al IfW. „Cu siguranță, nu poate fi rău să vorbim unul cu celălalt la Washington”, a declarat el pentru DW. S-ar putea ajunge la o „relaxare a relațiilor”, dacă germanii fac guvernul american să înțeleagă că „americanii nu sunt în niciun caz victime ale comerţului cu automobile”.

Șefii producătorilor de automobile din Germania pot de asemenea să sublinieze că fabricile din SUA reduc deficitul comercial al Statelor Unite. Fiecare a cincea mașină pe care o construiesc acolo este vândută în China.

După summitul G20 de la Buenos Aires de la finele săptămânii, Trump a afirmat că guvernul chinez va „reduce și elimina actualele tarife de aproximativ 40 la sută pentru mașinile americane”.

O confirmare de la Beijing este încă în așteptare, dar şefii companiilor germane vor lăuda cu siguranță acest lucru, considerându-l un pas în direcția cea bună.
Germanii nu vor sublinia în mod inutil la întâlnire faptul că o putere precum China este de departe cea mai mare piață unică pentru ei și mult mai importantă decât cea americană.

Volkswagen vinde în China 44% din mașinile sale, comparativ cu doar 6,2% în SUA. Daimler vinde 26 la sută din toate mașinile în China, iar BMW 24 la sută.
Piața americană reprezintă pentru ambele companii aproximativ 14 procente.

Negocieri sau ameninţări?

Cu toate acestea, ar fi un coşmar pentru industria germană de automobile dacă Donald Trump ar impune tarife speciale de 25 la sută pentru importurile de maşini europene.

În prezent este impusă o taxă de 2,5% atunci când automobilele europene sunt importate în Statele Unite. În schimb, mașinile americane din Europa sunt taxate cu zece procente.

Situația este diferită la camioane și pick-up-uri. În SUA există o taxă de import de 25 la sută, iar în Europa de numai 14 la sută.

Desigur, managerii germani ar putea promite la Washington că vor prezenta la Berlin şi Bruxelles argumentele lui Trump. Și, în final, să afirme că ar dori să reducă toate tarifele vamale.

Dar, pentru că ei nu pot schimba mare lucru, mesajul central al producătorilor de automobile ar putea fi o amenințare dureroasă: atât timp cât există ameninţarea tarifelor punitive de 25 de procente, investițiile planificate în Statele Unite ar putea fi anulate.

Probabil că acest lucru nu va fi spus atât de deschis. Însă o atare abordare ar fi înţeleasă şi de Donald Trump.

(Sursa Foto: Successtory.com)


Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. trump le va zice simplu: ori sunteti sclavii mei, ori pun tarif de 50% pe bmw, mercedes , volkswagen. in secunda 2 economia germaniei ar muri. trump are numai asi in maneca, cine crede altceva e prost. merkel, sezi si asculta de stapanul tau trump.

    • Trump va afla si el ca SUA exporta mai multe masini nemtesti.

    • @Mr.K cred ca sariti calul destul de mult. Care este scopul acestui razboi economic prostesc si de ce Trump doreste sa distruga economia Germaniei? I-ati auzit pe managerii germani: vor crea si mai multe locuri de munca in SUA, in fabricile din SUA. Trebuie sa existe un echilibru: pe de o parte masinile germane sunt mai scumpe, pe de alta parte nemtii creeaza joburi in SUA.

  2. cu citeva luni in urma auzisem ca americanii au un plan ca in Germania sa fie creata cea mai mare fabrica din lume de productie a bateriilor, ca apoi sa fie toate automobilele electrice in SUA si Europa, si sa nu depinda de chinezi. daca SUA+Europa ar avea un plan strategic atunci in 15 ani s-ar putea renunta la benzina/motorina pentru automobilele simple, ar fi foarte bine si s-ar scapa de dependenta hidrocarburilor rusesti si arabe.

    • Si ma rog de ce sa renuntam la benzina si motorina?Daca tu iti doresti sa conduci un electroaparat nu inseamna ca toata lumea vrea asta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.