G4Media.ro

Trimiterea de trupe în Ucraina „nu este de actualitate pentru moment”, susține…

Sursa foto: Pixabay / Golden Fotonios

Trimiterea de trupe în Ucraina „nu este de actualitate pentru moment”, susține premierul Suediei: „Nu există o cerere” din partea ucraineană

Trimiterea de trupe în Ucraina „nu este de actualitate pentru moment”, a declarat marţi premierul suedez Ulf Kristersson, fără a exclude însă această eventualitate, transmite Agerpres.

„Nu este deloc de actualitate pentru moment”, a declarat el pentru canalul public suedez SVT drept reacţie la afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că trimiterea de trupe occidentale la sol în Ucraina nu ar trebui „exclusă pe viitor”.

„Pentru moment, suntem ocupaţi să trimitem material avansat în Ucraina în diferite moduri”, a subliniat şeful guvernului suedez.

Guvernul de la Stockholm a anunţat pe 20 februarie un ajutor militar record, al 15-lea, către Kiev, sub formă de echipamente în valoare de 633 de milioane de euro, incluzând muniţii de artilerie, nave de război, sisteme antiaeriene şi grenade, pe care Ucraina le cere în permanenţă.

„Nu există o cerere” din partea ucraineană pentru trupe la sol, a spus Ulf Kristersson. Deci „chestiunea nu este de actualitate”, a insistat el, fără a exclude totuşi această posibilitate pe viitor.

„În schimb, tradiţiile de angajament al ţărilor” pe scena internaţională diferă între ele, şi „tradiţia franceză nu este tradiţia suedeză”, a estimat prim-ministrul pe canalul SVT.

Deşi contribuie la forţele internaţionale de menţinere a păcii, Suedia nu a mai trecut printr-un război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

Aceste comentarii intervin a doua zi după votul parlamentului ungar care a aprobat intrarea Suediei în NATO, la doi ani de la începutul procesului de aderare.

Suedia, care doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice de la invazia rusă în Ucraina, va deveni cel de al stat 32-lea membru NATO şi va pune astfel capăt unei perioade de 200 de ani de nealiniere militară.

„Suedia este gata să-şi asume responsabilităţile care îi revin în materie de securitate euroatlantică”, a declarat Ulf Kristersson după votul de luni din parlamentul Ungariei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...