G4Media.ro

„Trenurile foamei” Iaşi-Timişoara rămân şi fără vagoanele cuşetă / Pasagerii vor coborî…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

„Trenurile foamei” Iaşi-Timişoara rămân şi fără vagoanele cuşetă / Pasagerii vor coborî din vagoane / Călătoria durează cel puțin 16 ore și jumătate

După ce, anul trecut, numărul curselor directe Iaşi-Timişoara s-a restrâns de la trei la două, la sfârşitul acestei veri vor dispărea şi vagoanele de dormit, respectiv cele cuşetă, anunță Ziarul de Iași.

Unul dintre trenuri, Interregio 1833, cel care merge pe traseul Cluj-Oradea, va parcurge distanţa de 789 km tot în 16 ore şi 26 de minute ca până acum, dar cel de noapte, IRN 01763, care trece prin Cluj-Deva, mai pierde o oră: 18 ore şi 23 de minute pentru 849 km.

Garniturile, doar cu locuri de clasa a doua (cu rezervare), vor avea o întrerupere pe parcurs. Între staţiile Ilva Mică şi Năsăud, pasagerii vor coborî din vagoane şi vor merge cu autobuzul. Motivul: lucrări la calea ferată care vor începe pe 20 august şi vor dura aproximativ două săptămâni. Segmentul respectiv de cale ferată aparţine Regionalei CF Cluj.

De menţionat că, la începutul anului, CFR a semnat trei contracte pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic necesar modernizării traseului feroviar dintre Cluj-Napoca şi Suceava (310 km). Durata contractelor este de doi ani, iar reabilitarea liniei este menită să crească viteza trenurilor de călători la 160 km/h şi a celor de marfă la 120 km/h.

Apelativul ”trenurile foamei” pentru garniturile ce pleacă din estul țării, către vest a venit după ce de-a lungul timpului au fost folosite de românii din Moldova, mai săraci ,pentru a căuta de lucru în orașele din Vest, Oradea, Arad, Timișoara.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Moldovenilor, nu uitai sa platiti taxe pentru Ministerul Sportului si Ministerul Culturii. Imaginati-va ce s-ar face tarisoara fara minunatii nostri oameni de cultura si fara sportivi. Ce v-ati face voi??!

  2. Marele ministru al transporturilor a semnat un studiu de fezabilitate pentru o telegondola!
    O sa zburati de acum incolo!
    Nu o sa mai strigati sarmaaaa pe sina de tren, ci in aer!

  3. Explicația denumirii vine din timpul secetei din anii 1946-47 care a afectat estul țării. Oamenii mergea cu trenul în vestul țării, pentru a cumpăra un sac de grâu sau porumb.

    Nu mai folosiți denumirea asta.